Analitičari: Neizvesna evropska budućnost Kosova

Evropska budućnost Kosova, u ovom trenutku je teško ostvariva zbog niza ozbiljnih prepreka, ocenili su učesnici rasprave u američkom Institutu za mir u Vašingtonu, prenosi danas "Glas Amerike".

kfor-kosovo-AFP-x.jpg


Na samitu Evropske Unije u Solunu, pre šest godina, poručeno je da će sve države Zapadnog Balkana jednog dana postati članice Unije, i to se odnosi i na Kosovo, smatra bivši šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen.
"Da li je Kosovo evropska država? Mislim da je odgovor veoma jednostavan - dovoljno je da samo pogledate mapu. Da li ima evropsku budućnost? Smatram da je to takođe očigledno. I sama činjenica što je EU prisutna na kosovskoj teritoriji je jasna poruka da Unija želi da vidi Kosovo u Evropi.", kaže on.
Bivši šef UNMIK-a podržava ubrzano približavanje Srbije Evropskoj uniji.
"Srbija u Evropi, u miru sa sobom i susedima, ključna je za stabilnost i ekonomski prosperitet regiona. Istovremeno, smatram da bi Evropska unija trebalo da sklopi neku vrstu zvaničnog dogovora sa Srbijom, da ne sme da blokira proces pridruživanja Kosova, ukoliko postane članica Unije", kaže Petersen.
Petersen smatra da se Kosovo može nadati bržem procesu pridruživanja, zato što, u poređenju sa ostalim državama Zapadnog Balkana, ima desetogodišnje iskustvo u saradnji sa EU.
Danijel Server, iz američkog Instituta za mir, međutim, ne deli Petersonov optimizam.

"Da bi Kosovo bilo uspešno u pridruživanju Evropskoj Uniji, mora da se reši barem četiri upravljačke strukture, zato što Brisel ne prihvata članice kojima su potrebni EULEKS, UNMIK, paralelne institucije ili Međunarodna civilna kancelarija."Da bi se to dogodilo, zaključuje Server, potrebno je preduzeti ozbiljne napore u borbi protiv korupcije i osigurati pravedan tretman srpske i drugih manjina.
Enđeluše Morina, iz Kosovske inicijative za stabilnost, međutim naglašava da je skoro nemoguće za Kosovo da ima ugovorni odnos sa Evropskom Unijom, s obzirom na to da pet njenih članica ne priznaje kosovsku nezavisnost. Kosovo se takođe ne pominje kada je reč o procesima vizne liberalizacije ili olakšica.
Morina dodaje da se na Kosovu sve češće mogu čuti antievropski stavovi.
"U ovom trenutku sve je rasprostranjenije mišljenje da Kosovo ima drugačiji tretman u odnosu na ostale zemlje u regionu, posebno u odnosu na Srbiju. Njoj je, kako se čini, omogućena brza integracija, dok je Kosovo blokirano zbog stava pet članica i ne može da napreduje", kaže ona.

http://www.blic.rs/politika.php?id=111317

Ovo mi liči da će narod u kome su većina kriminalci biti izolovan u svom toru dok ga saveznici Ameri ne stave na listu za odstrel.:think:...šta mislite o tome?

Nek pozure sa tim stavljanjem na odstrel da se sta ponovo odstreli. :mrgreen:
Nista se nije odstrelilo ima 10 godina.:whistling:
 
ako ti sebe smatras habrim, sa kicmom jakom kao stena, cvrst, nepokolebljiv kreni hrabro, nek vide junaka, nek prate hrabrijeg, i krecem i ja...:cool:

pa docice taj momenat, srbi ce se vratiti na kosovo po treci put.
nista novo pravo da ti kazem.
samo ovaj put ce biti malo drugacije, sad niko u sr nema ni najmanje rezerve u vezi vas, znamo se bre, jel da?

ehehehe
 
voleo bih stvarno da mi neko ozbiljan objasni kako je moguce sa sadasnjim ustavom gde stoji da je kosovo sastavni deo srbije neko ocekuje da ce srbija biti primljena u evropu celovita----ili ce ipak ici bez kosova ???? zagovornici evrointegracija bi morali imati odgovor na ovo pitanje....ako misle da ide celovita ---kako misle da povrate kosovo u okvire srbije i suverenitet srbije na kosovu bez srba i nealbanaca ???? samo nemojte pricu da cemo za 5-10 ili koliko dana proterati albance ili pobiti---to je neozbiljno....ima li iko logican i ozbiljan odgovor..????
 
voleo bih stvarno da mi neko ozbiljan objasni kako je moguce sa sadasnjim ustavom gde stoji da je kosovo sastavni deo srbije neko ocekuje da ce srbija biti primljena u evropu celovita----ili ce ipak ici bez kosova ???? zagovornici evrointegracija bi morali imati odgovor na ovo pitanje....ako misle da ide celovita ---kako misle da povrate kosovo u okvire srbije i suverenitet srbije na kosovu bez srba i nealbanaca ???? samo nemojte pricu da cemo za 5-10 ili koliko dana proterati albance ili pobiti---to je neozbiljno....ima li iko logican i ozbiljan odgovor..????Nema !!! Prodavanje Kosovske magle jos traje....
 

Back
Top