Quantcast

Ana Lalić posle puštanja: Uverena sam da radim pravu stvar

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
Novinarka Nova.rs Ana Lalić je jutros puštena iz pritvora nakon što joj je određeno zadražavanje od 48 sati pod optužbama za širenje panike i izazivanja nereda. "Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta. Uverena sam da radimo pravu stvar, a to vidim i po reakcijama medicinara iz cele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal", rekla nam je Ana, nakon puštanja iz pritvora.

Podsetimo, Ana Lalić je juče na našem portalu objavila tekst o lošim uslovima rada lekara i medicinara na KCV u doba korone. Nakon toga, KCV je izdao saopštenje da se obraito tužilaštvu i nedugo potom, policija je zakucala na vrata Ane Lalić u Novom Sadu. Ona je pre toga stigla da napiše odgovor KCV-u, u kome podvlači da su u KCV jedino sami sebi srozali ugled lošim staranjem o osoblju koje je u neposrednom dodiru sa zaraženima.Ana Lalić puštena iz pritvora
DRUŠTVO
pre 39 min

“Ovo izmiče kontroli”: Podrška Ani Lalić sa svih strana
DRUŠTVO
02:47

KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre
DRUŠTVO
15:42
“Njih šestoro je došlo u stan, delovalo je prilično strašno. Pretresli su sve, svaki deo stana, kao i automobil. Zaplenili su mi telefone i laptop, koji se još nalaze kod policije”, rekla je Ana Lalić.

Tek po izlasku iz pritvora čula je za ukidanje uredbe koju je Vlada donela o informisanju građana o situaciji sa koronavirusom.

“Ukoliko će uredba zaista biti ukinuta, to je vredelo noćenja u pritvoru”, kaže Ana.

Ona kaže da su joj sinoć u policiji uzimali izjavu do dva ujutru, nakon čega su je odveli u ćeliju “koja je bila toliko prljava, da je morala da je dezinfikuje alkoholom”.

“Celu noć sam presedela na ivici kreveta. Ujutru su me opet saslušali i pustili. Neki od njih su mi se privatno izvinjavali, videlo se da im je neprijatno”; kaže Ana Lalić i dodaje da su se policajci i tužilac prema njoj ponašali korektno.

Nije imala priliku da vidi ogromnu podršku koja joj je stigla sa svih strana, jer su joj i laptop i telefoni još kod policije.


Ana Lalić
Odgovor naše novinarke KCV-u: Odričem se obroka u pritvoru
DRUŠTVO
22:48

KC Vojvodine prijavio naš portal tužilaštvu
DRUŠTVO
21:54
Podvlači da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, kao i da je poslala pitanja Kliničkom centru Vojvodine i pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo na zvanične mejl adrese. Zvala je više puta i PR- KCV, koji se nije javljao na telefon.

“Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide”, kaže Ana Lalić.

https://nova.rs/drustvo/ana-lalic-posle-pustanja-uverena-sam-da-radim-pravu-stvar/

Brutalna zloupotreba države zarad partijskih obračuna sa neistomišljenicima mora da stane!!!Sve više se pokazuje pravo totalitarno lice i ogoljena tiranija jednog psihički bolesnog čoveka!Nećete nas ućutkati napredni fašisti!!!
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
Evo te vesti zbog koje su hteli da je ućutkaju:

KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre
  • Podeli:DRUŠTVOAutor:Ana Lalić01. Apr. 202015:42 > 16:53
Podeli:
VEC_1462-01-725x483.jpeg

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Svaki peti oboleli od koronavirusa u Vojvodini je, prema zvaničnoj izjavi predsednika vojvođanske Vlade Igora Mirovića, medicinski radnik. U prilog tome ide i informacija da je u novosadskom Kliničkom centru sedam sestara sa Infektivne klinike u izolaciji, a jedna od njih i pod visokom temperaturom.
Mada je medicinsko osoblje izloženo najvećem riziku od zaraze COVID 19, sagovornici Nova.rs napominju da su medicinari virusu podložniji ne samo zbog kontakta sa obolelima, već zbog hroničnog nedostatka osnovne opreme i potpuno haotičnim
uslovima rada u vreme pandemije.
“U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo”, kaže lekar KCV (ime poznato redakciji) za Nova.rs, napominjući da je nestašica opreme najveći problem za osoblje koje radi u Korona centru, kao i za ostale koji rade sa potencijalnim pacijentima.
“U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi koju su
praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju”, kaže naš sagovornik.
Tri operacije sa jednom maskom
Zaposleni na Urgentnom centru i intenzivnoj nezi, uključujući i one u operacionim salama, imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno.
“Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije”, kaže lekar sa Urgentnog centra KCV.
On je istakao da uprkos svem haosu i opravdanom strahu većina njegovih kolega radi savesno, ali da razume i one koji neće svesno da se izlažu riziku, jer im nije omogućen ni minimum zaštite.
“Nakon nekoliko sati provedenih u trijaži, dve sestre su otišle na kratku pauzu da ručaju. Posle 15 minuta su se vratile i za njih više nije bilo maski, a trebalo je da odrade još dobar deo smene”, kaže lekar.
Naši sagovornici kažu da dodatni haos osim nedostatka opreme u KCV vlada i zbog potpunog izostanka sprovođenja protokola i organizacije. Na snazi je, kako kaže lekarka za Nova.rs (ime poznato redakciji), “više improvizacija, nego organizacija”.
“Zbog pandemije su na Infektivnu kliniku i Korona centre povučene i sestre sa drugih odeljenja, koje nisu nikada imale susret sa ovakvim bolesnicima jer mi, nažalost, nemamo tu praksu rotacije među sestrama. Tako imate sestru koja je 15 godina radila na rehabilitaciji ili dermatologiji, a koja sada treba da se snađe sa intubiranim pacijentima. Naravno da to nije njihova krivica i one daju sve od sebe, ali ove okolnosti prosto prevazilaze njihovo znanje i iskustvo”, kaže naša sagovornica.
Većina ne zna protokol
On je istakao i da jedan deo zaposlenih nije prošao LZO obuku, odnosno obuku korišćenja i ispravnog oblačenja i korišćenja lične zaštitne opreme.
Takođe, susreću se i sa tehničkim poblemima, jer većini u KCV još nije jasan protokol ponašanja.
“Koleginica sa Urgentne je išla u pratnju pacijenta na Infektivnu kliniku (fizički odvojenu zgradu). Jedva se obukla kako treba, a kada su stigli do Infektivne, niko nije znao da joj kaže na koja vrata da uđe. Po predaji pacijenta, umesto da tamo odbaci i kontaminiranu opremu sa sebe, oni su je poslali na Urgentni i rekli da se tamo skine i baci, na Urgentnom je pak vratili na Infektivnu…”, priča treća sagovornica Nova.rs, medicinska sestra na Urgentnom centru, ističući da su čak i postojeći protokoli u KCV teško sprovodivi – i zbog nesporazuma između specijalnosti koja će šta da radi i neobučenosti osoblja.
Trijaža u KCV se obavlja u zgradi Urgentnog centra, gde je fizički odvojen prostor za “sumnjive” slučajeve, odakle se dalje, u zavisnosti od dijagnoze, šalju u Korona centar ili na druga odeljenja. Međutim, ni ovde se ne poštuje protokol o zaštiti niti zaposlenih, niti pacijenata.
“Svi koji dolaze na Urgentni centar, i zaposleni i bolesnici ulaze na isti ulaz u zgradu, odnosno na glavni ulaz, jer je službeni zaključan posle 7 časova ujutro”, kaže sagovornica Nova.rs, lekarka.
Na naše pitanje zašto se barem osoblju ne dozvoli da koriste drugi ulaz obrazloženje je da “nemamo na raspolaganju dve osobe koje će meriti temperaturu prilikom ulaska”, kažu naši sagovornici, zaključujući da sve nabrojano sigurno objašnjava zašto je svaki peti pacijent u Vojvodini medicinski radnik.
Nova.rs je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.
U KCV se trenutno leči 54 pacijenta obolelih od koronavirusa, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.
 

moleban

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.142
samo je trebao jedan pravi ljudski nastup na svim medijima bez patetike ili politickih klisea a najmanje demagogije i glumatanja spasioca
svako ko ga ne bi poslusao bio bi sam kriv za svoju sudbinu
ovako mozda i ima pravo za izreceno, ali sta vredi kad je nastupima sve pokvario a ekipa oko njega se ili povlaci ako imaju imalo integriteta ili mu drze skute jer nemaju ni sami ono sto i njemu fali
 

Black_star

Poznat
Moderator
Poruka
8.824
samo je trebao jedan pravi ljudski nastup na svim medijima bez patetike ili politickih klisea a najmanje demagogije i glumatanja spasioca
svako ko ga ne bi poslusao bio bi sam kriv za svoju sudbinu
ovako mozda i ima pravo za izreceno, ali sta vredi kad je nastupima sve pokvario a ekipa oko njega se ili povlaci ako imaju imalo integriteta ili mu drze skute jer nemaju ni sami ono sto i njemu fali
:aha:
 

moleban

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.142
Korina virus je pokazala sve slabosti i svu krhkost tkz. zapadnih demokratija. Ašto se tiče Srbije!? Na površinu je isplivalo sve.Mnogo toga ružnog.Previše grešaka.Ova zemlja mora da se reformiše potpuno.U svim segmentima ili će nestati.
naravno
ako iz ovakvih gresaka izadjemo ostrasceni za politickom osvetom bice nam jos gore
evropa ima mehanizme da greske nivelise u sistemu i ispravi ih jer imaju virus barijer za budale koji prave vise stete nego koristi uniji. za male narode ih zabole, jer tu politiku prema balkanu i sire kreira ne eu ,nego usa preko svojih paramecijuma iz brisela
 

Darth Vader

Veoma poznat
Poruka
14.209
naravno
ako iz ovakvih gresaka izadjemo ostrasceni za politickom osvetom bice nam jos gore
evropa ima mehanizme da greske nivelise u sistemu i ispravi ih jer imaju virus barijer za budale koji prave vise stete nego koristi uniji. za male narode ih zabole, jer tu politiku prema balkanu i sire kreira ne eu ,nego usa preko svojih paramecijuma iz brisela
Ne znam šta je to politička osveta.
Smatram da kada dođe nova vlast deo bivše vlasti mora da bude pozvan na odgovornost i procesuiran.Ne samo zbog Korone to je najmanji problem.
 

moleban

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.142
Ne znam šta je to politička osveta.
Smatram da kada dođe nova vlast deo bivše vlasti mora da bude pozvan na odgovornost i procesuiran.Ne samo zbog Korone to je najmanji problem.
politicka osveta je da dobijes vlast i prethodne aboliras od svih pizdarija time sto ce ti platiti reket da ih ne diras...
zato se svi bore kao smukovi da makar mali kolac vlasti imaju kada je na vlasti neko ko se poprilicno nadrpao a sklon je brzom padu
lesinari
 

Darth Vader

Veoma poznat
Poruka
14.209
politicka osveta je da dobijes vlast i prethodne aboliras od svih pizdarija time sto ce ti platiti reket da ih ne diras...
zato se svi bore kao smukovi da makar mali kolac vlasti imaju kada je na vlasti neko ko se poprilicno nadrpao a sklon je brzom padu
lesinari
E pa toga više ne sme da bude.
Zato se zemlja nalazi u ovakvom položaju.
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
38.147
samo je trebao jedan pravi ljudski nastup na svim medijima bez patetike ili politickih klisea a najmanje demagogije i glumatanja spasioca
где ти живиш?! па он не уме другачије. како не капираш? то је он. такав је одувек био.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.