- Poruka
- 61.156
"An atheist is a man who has no invisible means of support."
John Buchan (1875–1940), British author, statesman.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ko kaže da je to definicija ateizma? To je samo jedna lepa i zrela misao o ateizmu.MaranAta:И сад ми треба ту изјаву да узмемо као дефиницију атеизма?
Ja se u principu ne deklarišem kao ateista, pre bih rekao da sam nešto između ateiste i agnostičara.Milica3:I ja dozivljavam vas, koji se deklarisete kao ateisti, samo kao prijatelje sa kojima se pretresaju neka ubedjenja i na taj nacin se preslisavamo i utemeljujemo.
MaranAta:Пошто у том времену, чак ни еволиција неће рећи да је могло доћи до промена на људском мозгу, људи нису постали ни паметнији ни глупљи, остаје као велики упитник на основу чега атеисти мисле да су преци били глупи кад су веровали у Бога, а они, ето, паметни па не верују. 8)
Лош ти је пример. Пирамиде настају лако када имаш пола милиона робова, гомилу математичара и архитеката, моћни Нил у близини и вешту екипу организатора радне снаге са бичевима у руци.MaranAta:Узмимо за пример египатске пирамиде, којима се и данас дивимо и само нагађамо како су настале, како то да су тако добро знали астрономију, матемеатику, итд...
Sizif:"An atheist is a man who has no invisible means of support."
Milica3:Jeste Sizife, ledna lepa misao.
I ja dozivljavam vas, koji se deklarisete kao ateisti, samo kao prijatelje sa kojima se pretresaju neka ubedjenja i na taj nacin se preslisavamo i utemeljujemo.
Ne verujem da ce neko trositi vreme i energiju po ovom forumu samo da bi prkosio nepoznatim ljudima.
MaranAta, preslisaj se malo, izgleda da si upao u ulogu - bas sam jako zabavan i lucidan. Jesmo ti izrazili simpatije na konto tvoje gorljivosti da se dokazujes i besposteddnog truda da pises satima stranice ali to ne treba da ti predje toliko u naviku. Nekad pises izgleda samo stilske vezbe.
Milica3:Jeste Sizife, ledna lepa misao.
I ja dozivljavam vas, koji se deklarisete kao ateisti, samo kao prijatelje sa kojima se pretresaju neka ubedjenja i na taj nacin se preslisavamo i utemeljujemo.
Ne verujem da ce neko trositi vreme i energiju po ovom forumu samo da bi prkosio nepoznatim ljudima.
MaranAta, preslisaj se malo, izgleda da si upao u ulogu - bas sam jako zabavan i lucidan. Jesmo ti izrazili simpatije na konto tvoje gorljivosti da se dokazujes i besposteddnog truda da pises satima stranice ali to ne treba da ti predje toliko u naviku. Nekad pises izgleda samo stilske vezbe.
Sizif:Лош ти је пример. Пирамиде настају лако када имаш пола милиона робова, гомилу математичара и архитеката, моћни Нил у близини и вешту екипу организатора радне снаге са бичевима у руци.MaranAta:Узмимо за пример египатске пирамиде, којима се и данас дивимо и само нагађамо како су настале, како то да су тако добро знали астрономију, матемеатику, итд...
Ништа они тада нису знали из математике што ми не знамо данас. Доба затишја научне мисли између осталог су настала због притиска Цркве и спаљивања људи на ломачи за изјаве да Земља обилази око Сунца а не обрнуто.
MaranAta:Да, то је само јадна претпоставка како се то све одвијало... оно што је поражавајуче за ту претпоставку је да чак ни у данашње време, са употребом расположивих машина за исецање и обраду камена, а на простору који је једнак ондашњем, пирамиду не би успели да заврше унутар једног људског века. Зато пирамиде и јесу једно од светских чуда.
А видим да си се латио математике, а намерно или случајно игнорисао астрономију. Заправо, није реч о томе да ли су они из астрономије и математике знали више од нас, него је питање - како су уопште знали толико... јер такви као ти мисле да су људи тог доба били глупи.![]()
А за дотичне изјаве у вези цркве, опет си намерно или слуајно заборавио да напоменеш да је реч о - римокатоличкој цркви. Јадно је то да такав зналац попоут тебе покуша да занемари тај "ситан" детаљ. :wink:
Oh, da, slušajući tebe čovek dosta novog nauči, pa čak i o sebi. Eto, ja sam recimo naučio da takvi kao ja misle da su ljudi pre nove ere bili glupi. Odlično, nikada mi to ne bi palo na pamet da mi sad ti nisi rekao. Interesantno je koliko mnogo pišeš a koliko malo razmišljaš.MaranAta:.. него је питање - како су уопште знали толико... јер такви као ти мисле да су људи тог доба били глупи.
Ne. Sve, ama baš sve religije su od - čoveka. A lepo se kaže - koliko ljudi - toliko ćudi. Zato ima i toliko religija. A samo jedna matematika. Matematika je pre od Boga nego religija, ako je već Bog takav car kakvim ga vidiš. Ali na polju religije je opasno zabrljao, omaklo mu se kontroli.MaranAta:Претпостављам да "верску затуцаност" дефинишеш као не-слагање са Њу Ејџ смећем о томе како су "све религије од Бога"... :wink:
Sizif:Religijski zatucan je onaj ko misli da je njegova religija istinitija od drugih
Sizif:Ne. Sve, ama baš sve religije su od - čoveka. A lepo se kaže - koliko ljudi - toliko ćudi. Zato ima i toliko religija. A samo jedna matematika. Matematika je pre od Boga nego religija, ako je već Bog takav car kakvim ga vidiš. Ali na polju religije je opasno zabrljao, omaklo mu se kontroli.MaranAta:Претпостављам да "верску затуцаност" дефинишеш као не-слагање са Њу Ејџ смећем о томе како су "све религије од Бога"... :wink:
Religijski zatucan je onaj ko misli da je njegova religija istinitija od drugih. Sve su iste, nešto od svake vredi a nešto ne. Sve se prenose - što nasledno, kao genetski poremećaji, što od okoline, kao bakterijske infekcije. Ti si tvoju dobio od društva i okoline i sad ona vlada tobom u potpunosti.
Sizif:"An atheist is a man who has no invisible means of support."
Sizif:Aljona, ego je "the self especially as contrasted with another self or the world."
Dakle, svaki čovek ima svoj ego, i za razliku od Boga on je vrlo konkretan, odvaja tebe od sveta u kom živiš.