Bogart
Poznat
- Poruka
- 9.747
Bas sad gledam neki (jedan od hiljadu) filmova o coveku koji je izgubio pamcenje, pa pokusavam da se uzivim u njegovu situaciju... i dolazim do zakljucka da su uspomene najvece blago. Zamislite to - otvorite oci, i nemate pojma ko ste... Sta mislite, sta bi bila prva stvar koju bi ste uradili? A interesuje me i druga i treca stvar...
(sada sebi malo licim na Dragojla, ne znam zasto)
Мени се много допао један домаћи филм на ту тему... ТВ драма са Зораном Радмиловићем, од пре 20-ак година, ако се неко можда сети имена, било би ми веома драго. Него... човек долази кући и не сећа се ничега. У питању је намћор, отуђен човек, посвађан са оцем, разочаран у сина, згађен својом женом коју психички малтретира... али који се ничег од тога не сећа, већ се понаша као да је падобраном упао у свој живот. Што више сазнаје о себи, односима унутар своје породице и ономе како га други виде, то се више гади над самим собом, и пита се шта га је навело да постане такав монструм... А све време је нежан и пажљив према својој жени, поштује оца, интересује се за синовљев живот и његову каријеру - дакле, ради нешто и понаша се онако како је утиснуто негде у дубини његове подсвести да тако треба да буде - а сви се чуде и одушевљавају њиме, и говоре му како такав никад није био док није изгубио памћење. Како прича одмиче, он почиње да се сећа ствари и - што га ужасава - постаје опет онакав какав је био, и бежи од свега... пре свега од себе.
Е сад... зашто сам све ово куцао и причао? Мислећи о томе, запитам се како бих се ја понашао, и како бих гледао на свој живот, да се нађем у таквој ситуацији... Дакле, онај чисти "ја", са неким незамућеним жељама, очекивањима и системом вредности који су се можда, а можда и нису, некако успут изгубили... како бих ја гледао на свој живот и себе, да се ничег не сећам, а да ми други причају о свему?
Не знам колико сам погодио тему, али некако је прва (филмска) асоцијација на амнезију та како лик покушавајући да поврати сећање, открива о својој величини, свом значају, или уопште о некој великој и узбудљивој причи везаној за њега и његов губитак памћења... а шта ако тим присећањем наслутимо неки ужас, гори од онога кад су Човека-Слона ставили пред огледало?
)

Тај ми је филм језиво добар, али давно сам га гледао, не могу да верујем да ми је то промакло. Мислио сам да су га упропастили електрошоковима... уф, лоше...