Quantcast

Американци о религијским слободама у Хрватској

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.543
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...koncert-s-prizvukom-antisemitizma/457110.aspx

State Department: Nacionalistički pjevač Thompson održao koncert s prizvukom antisemitizma

"POPULARNI nacionalistički pjevač Marko Perković Thompson 30. je svibnja nastupio na glavnom trgu Zagreba, a mogli se vidjeti malu grupu pripadnika publike koji su pozdravljali nacističkim pozdravom i pokazivali proustaške (ultranacionalistički i fašistički pokret) znakove", navodi u godišnjem izvješću o religijskim slobodama u Hrvatskoj američki State Department.

Američko ministarstvo vanjskih poslova Thompsonov koncert navodi kao jedan od incidenata s prizvukom antisemitizma. Navode se i drugi incidenti, kao što je objavljivanje popisa najutjecajnijih Židova na jednom ultranacionalističkom forumu (nije loše napomenuti da dobar dio "Židova" na tom popisu uopće nisu Židovi), ili navodni pokop bivšeg zapovjednika ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj odori 20. srpnja 2008., za što istragom nije nađeno dovoljno dokaza.

Incidenti

Hrvatska je, u ostalom, zemlja u kojoj "Ustav jamči slobodu vjeroispovijedi, a drugi zakoni i politika pridonose općenito slobodnom prakticiranju vjere. Vlada općenito poštuje vjerske slobode u praksi. Nema promjene u statusu poštovanja vjerskih sloboda u razdoblju na koje se odnosi izvješće", navodi State Department.

Ipak, navode se i neki incidenti povezani s religijom, ali se spominje da su oni uglavnom motivirani nacionalistički. Tu je povećanje broja verbalnih napada na pravoslavne svećenike koji je prijavila dalmatinska eparhija SPC-a. Spominje se i razbijanje prozora i staklenih vrata u Kninu, crtanje svastike i ustaških simbola na sjedište eparhije u Šibeniku, te neaktivnost policije pri istraživanju nacionalistički motiviranih incidenata.

Povrat imovine

Katolička crkva uglavnom nema problema s povratom imovine, dok pravoslavna crkva i islamska zajednica znaju naići na probleme. Također se spominju i nelogičnosti vezane za registriranje religijskih zajednica.

"Nevladine organizacije za ljudska prava i vjerski čelnici bilježe da ukupni etnički i vjerski odnosi ostaju stabilni, iako članovi židovske i srpske pravoslavne zajednice vjeruju da se stanje pogoršava", stoji u izvješću.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.