Amerikanci napuštaju Irak?

• Začetnik teme Začetnik teme Dust
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ziveo sam , tj jos zivim mada sada nisam tamo , u njujorku ... gde su manje vise svi bitni i jaki ljudi jevreji , i gde je sigurno mnogo vise ljudi, bar onih koji se pitaju za nesto , su za to da ostanu u iraku...a nisam ja pitao za americke specijalce , vec za oficire... a meni je lik koji je iracanin a rodjen je u americi , i tamo je radio kao prevodilac kaze , da ameri namerno postave bombu sunitima da bi napravio probleme medju njima,nije to toliko ne logicno...

A kako bi izgledalo da nema sekularnog rata, mozda bi zajednicki bes Iracana bio potpuno usmeren na Amere, ne kazem da ih sada vole i da ih ne rokaju, ali bi se mozda suocili sa zajednickim frontom protiv njih. Mozda je ovako taj front otupljen. Ne iznosim ovde teorije zavere niti kazem da poznajem situaciju, samo pitam da li mozda postoji nesto sto mi ne mozemo bas u potpunosti da sagledamo iz nasih soba pred kompom i tv-om.

ja pojma nemam sta se tamo desava , osim sto sam prilicno potkovan istoriskim saznanjima pa znam da u tom iraku zive ljudi koji su vec 1500 godina podeljeni , i to mi je jasno , ali ovo ne znam dal je tacno da ih ameri stalno ubacuju u medjusobne sukobe , ali ima logike... da se oni zamajavaju sami sobom a ne amerima

@puzzled
pa niko njima nije kriv sto sad koriste tu situaciju da se razracunaju sa neprijateljima...
mislim, sve je to ok, napadi na policiju, na vojsku (mislim nije ok u nekom moralnom smislu, ali vojnom jeste)
ali cinjenica je da se podmecu bombe na pijacama i na mestima koje nemaju veze sa vojskom....

Amerikanci su se grdno zaj**** u Iraku, ali šta je tu je. Mislim da te priče o podmetanju sukoba između Šiita i Sunita od strane Amerikanaca ne stoje. Amerikanci nisu ni želeli da okupiraju Irak na način na koji sada to rade, sa stotinama hiljada vojnika i trilionskim troškovima, već da smaknu Sadama, instaliraju neku "demokratsku" vladu koja bi za njih odrađivala posao, američke kompanije da cuclaju naftu, a njihova vojska da se vrati nazad.

U haosu građanskog rata koji tamo besni sve je to nemoguće, i oni bi najradije da se to smiri.

Jedini način da Irak opstane kao jedinstvena, manje više funkcionalna država je da se punim kapacitetom za to založe Iran, koji ima ogroman uticaj na Šiite, Sirija, i Amerika, zajedno uz pomoć UN,pa da nekako svi pokušaju da se iščupaju iz ovoga.

Ovakav scenario je verovatan taman toliko koliko i mogućnost da Ratko Mladić postane predsednik SAD.

Stoyo:
Amerikanci su se grdno zaj**** u Iraku, ali šta je tu je. Mislim da te priče o podmetanju sukoba između Šiita i Sunita od strane Amerikanaca ne stoje. Amerikanci nisu ni želeli da okupiraju Irak na način na koji sada to rade, sa stotinama hiljada vojnika i trilionskim troškovima, već da smaknu Sadama, instaliraju neku "demokratsku" vladu koja bi za njih odrađivala posao, američke kompanije da cuclaju naftu, a njihova vojska da se vrati nazad.

U haosu građanskog rata koji tamo besni sve je to nemoguće, i oni bi najradije da se to smiri.

Jedini način da Irak opstane kao jedinstvena, manje više funkcionalna država je da se punim kapacitetom za to založe Iran, koji ima ogroman uticaj na Šiite, Sirija, i Amerika, zajedno uz pomoć UN,pa da nekako svi pokušaju da se iščupaju iz ovoga.

Ovakav scenario je verovatan taman toliko koliko i mogućnost da Ratko Mladić postane predsednik SAD.

Mislis da nisu mogli da predvide ovakav razvoj situacije bar u nekoj meri i da je ovo sve potpuno iznenadjenje za njih? Nisu valjda tako naivno ocekivali da potpuno sruse jedan drzavni rezim, postave potuno novi-marionetski i povuke se i sve tece glatko kao med i mleko? Ako jesu onda im analitcke sluzbe svih tih desetak obavestajnih organizacija nisu bas neke. Mada imajuci na umu da su izvestaji CIA-e cesto menjani za politicke potrebe (kao u slucaju sa Sadamovim oruzjem za masovno unistenje) nisam siguran da je ovo potuno iznenadjenje.
Ciji je cilj opstanak Iraka kao celovite drzave? Amerike, samog Iraka, Irana i Sirije, arapskog sveta, Izraela?

Back