AMERIKANCI HVALE SUTANOVCA

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
BEOGRAD 13. 02. 2011

PRESS


Amerikanci hvale Vojsku Srbije i ministra Šutanovca

Uticajni američki nedeljnik za vojna pitanja „Džejns difens" objavio je u protekle dve nedelje dva teksta u kojima izveštava o uspesima profesionalizacije i modernizacije Vojske Srbije.
TEKST.jpg

„Džejns difens" je istakao da je Srbija od 1. januara formalno ukinula obavezno služenje vojnog roka, i preneo uveravanja našeg ministra odbrane da to neće „ugroziti funkcionisanje odbrambenog sistema zemlje, već da će Srbiju proizvesti u jednu od najmodernijih vojnih sila na Balkanu".

- Šutanovac je bio snažan zagovornik takve odluke, predviđajući vojnu snagu od 36.000 visokoobučenih profesionalaca. Tamo je trenutno oko 40.000 aktivnog osoblja i prema procenama oko 100.000 u pasivnoj rezervi - piše „Džejns difens".

Nedeljnik je preneo i viđenje ministra Šutanovca da je VS viđena kao faktor stabilnosti, ne samo na Balkanu, i da je modernizovani sistem odbrane motor razvoja reformi u Srbiji koje krče put u EU. „Džejns difens" je posvetio pažnju i modernizaciji srpskog vazduhoplovstva, ističući značaj raspisivanja tendera za nabavku vojnih aviona za koji su zainteresovane najznačajnije svetske vojne industrije.

U drugom tekstu, uticajni vojni nedeljnik se osvrnuo na izvoz srpske odbrambene industrije, koja je „od 2007. godine skočila za 229 procenata, na 247 miliona dolara, dok se platni spisak domaće vojne industrije uvećao za 33 odsto na 9.000 zaposlenih". Nedeljnik je istakao srpski izvoz u Irak (300 miliona dolara), SAD (85 miliona), Bugarsku (17 miliona), Belgiju (23 miliona), Italiju (16 miliona) i Libiju (17 miliona). „Džejns difens" piše i da municija po vrednosti čini glavninu vojnog izvoza Srbije, ali da nacionalni proizvođači takođe razvijaju pogonska raketna goriva, zaštitne pancire i Nora B-52 samohodnu haubicu, ali i o novom višenamenskom oklopnom borbenom vozilu „Lazar".
TEKST-2.jpg

- Odbrambena industrija Srbije je oštećena u ratovima na Balkanu devedesetih godina, kao i međunarodnim embargom. U prethodnim godinama neefikasnost se smatrala uzrokom gušenja poslovanja odbrambene industrije. U intervjuu za „Džejns difens" 2009. godine Šutanovac je izjavio da, na primer, 70 procenata radne snage jedne kompanije za održavanje vazduhoplova čine kancelarijski službenici. Usledili su otkazi. Međutim, uloženi su napori da se prevaziđe zastoj. Na primer, Srbija i Španija su 2009. godine potpisale memorandum o razumevanju na nivou vlada kojim su se pokrile aktivnosti iz oblasti istraživanja i razvoja, a Beograd je 2010. zaključio sporazum sa Portugalom. Srbija, koja je članica Programa NATO Partnerstvo za mir, insistirala je na ostvarenju jačih veza sa evropskim zemljama, iako je malo verovatno da će Beograd težiti punopravnom članstvu u NATO - piše „Džejns difens".

(V. M.)


Evo,Sutanovcu cestitaju sto Srbija vise nema vojsku :evil:
 
A da li bi gospodja koja je postavila ovu temu poslala svog sina u vojsku?

Дужност и обавеза је сваког да брани своју земљу.
Е сад што су господа изгласала да њихова деца то не морају, јер ће им платити школовање на Кембриџу, док ће сиротињска гинути за њихова имања друга је прича.
 

Back
Top