Пресретач
Buduća legenda
- Poruka
- 36.527
САД желе да купе још 12 руских хеликоптера за Авганистан
ТОКИО – САД желе да купе још 12 руских хеликоптера МИ-175В5 за авганистанске националне безбедносне снаге, рекао је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.
„Већ смо опскрбили снаге у Авганистану 21 хеликоптером МИ-17В5, по поруџбини из Вашингтона, а наше америчке колеге су изразиле жељу да купе још таквих хеликоптера”, казао је Кабулов, који завршава посету Јапану.
Он је навео да се, за сада, разматра куповина 12 хеликоптера МИ-17В5, напоменувши да ту иницијативу, међутим, блокира републиканско крило у америчком Конгресу, пренела је агенција Итар-Тас.
„То није наш проблем, већ је то проблем садашње америчке администрације, која треба да објасни непопустљивим конгресменима да од добрих хеликоптера зависи много тога”, истакао је изасланик руског председника.
САД имају прилично велики број добрих хеликоптера које су саме произвеле, али ниједан од њих није прилагођен авганистанском терену, пошто Авганистанци немају одговарајуће техничке способности и навикли су да лете руским хеликоптерима МИ-17, подсетио је Кабулов.
МИ-17 је најбољи избор за Авганистан, поручио је он, закључивши да Американци морају да се увере да је куповина тих хеликоптера у њиховом интересу, нарочито због тога што ће се, како је истакао, већи број америчких војника вратити кући здрави и живи.
Танјуг
објављено: 09/07/2012