Amerika i Japan u šoku - opljačkan najplaćeniji sportista svih vremena

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
sohei_na_terenu_bejzbol_412x620.jpg


Poslednjih nekoliko nedelja u Zemlji izlazećeg sunca najveća vest u svetu sporta zabave i sporta je neverovatno otkriće da je bejzbol igrača Šohei Otanjija,
koji je jedan od vodećih zvezda američke bejzbol lige (MLB), godinama potkradao njegov prevodilac, takođe Japanac, koji mu je ukrao više od 16 miliona dolara

Dvadesetdevetogodišnji Šohei Otanji, zahvaljujući svom jedinstvenom talentu i fantastičnim rezultatima, dva puta je proglašen za najkorisnijeg igrača čitave američke bejzbol lige, te je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor sa klubom Los Anđeles Dodžers vredan 700 miliona dolara.

To je najveći ugovor u istoriji profesionalnog sporta ne samo u SAD, već u celom svetu – Otanji je u tom pogledu pretekao Lionela Mesija, koji je od fudbalskog kluba Barselone za period od 2017 do 2021. dobio 674 miliona dolara (555 miliona evra).

Naime, Otanji je vrsni pičer (bacač), ali istovremeno ostvaruje i visok procenat kao udarač, što bi prevedeno na fudbalski jezik značilo da je ne samo jedan od najboljih golmana, već i golgetera u ligi u kojoj igra više od hiljadu profesionalaca. Po dolasku u SAD, Otanji je, iako specijalista za bacanje loptice, udarao čak preko 30 houmranova godišnje, a u 2021. je čak postao rekorder Američke lige (jedne od dva ogranka koja čine MLB) u toj kategoriji sa 44 houmrana.

Sve to ga čini fenomenom, upečatljivim i retkim talentom, pa Otanji, osim divljenja i armije fanova u SAD, u svojoj zemlji Japanu ima status nacionalnog heroja i jedne vrste božanstva koja hodi zemljom.

Sam Mizuhara je zarađivao za prevodioce neverovatan iznos od preko 300.000 dolara godišnje ali je njegov kockarski žar daleko prevazišao njegove finansijske mogućnosti, pa se postavilo pitanje da li je njegovu kockarsku zavisnost svojim novcem svesno pothranjivao igrač Otanji, odnosno, da li je mega zvezda japanskog i američkog bejzbola za sebe uplaćivao nezakonite opklade preko prevodioca.

Ovo pogotovo stoga što je ceo skandal došao pod lupu javnosti zahvaljujući tome što je sportska TV stanica ESPN saznala za dve pošiljke novca sumnjivim kladioničarima od po pola miliona dolara koje su išle sa Otanjijevog računa.

Ta sumnja prouzrokovala je lavinu medijskih spekulacija i užasavanje među sportskom publikom, no Otanji, koji vrlo slabo govori engleski, ubrzo je demantovao svoju umešanost u klađenje i ustvrdio da je prevodilac koristio njegov novac bez njegovog znanja i odobrenja. Daljom istragom utvrđeno je da je Mizuhara od 2021. do 2024. ukupno isisao čak 16 miliona dolara sa Otanjijevog bankovnog računa.

Do informacija potrebnih za raspolaganje tim računom došao je kada je u banci, prilikom njegovog otvaranja, prevodio za Otanjija. Mizuhara je podmetnuo je svoju mejl adresu i telefonski broj kao kontakte za bankovni račun Otanjija i transakcije uglavnom vršio preko telefona lažno se predstavljajući osoblju banke kao Otanji.

Mizuhara će biti izveden pred sud u Kaliforniji i preti mu kaznu do 30 godina zatvora.

Šohei Otanji u SAD je prešao 2018. godine pojačavši redove tima Los Anđeles Ejndžels, gde je za četiri godine ukupno zaradio preko 42 miliona dolara. U 2023. godini prešao je u Dodžerse, gde ove sezone, zbog oporavka od operacije lakta, ne nastupa kao pičer, već samo kao udarač.
sohei_otani_teren_413x620.jpg

(rts)
 

Back
Top