amerika, amerika, zemlja dgnerika

crveni oblak

Elita
Poruka
19.115
Povod za ovu temu mi je bio jedan veliki dokument o pocetku javnih debata na neke teme u SAD, zbog koga sam, kako bih uspela da ga prevedem, morala da se pozabavim sustinom problema americkog javnog duga i svega sto ih njega proistice odnosno onim iz cega je on sam proistekao.

Jedan deo teksta se bavi onim cega se vlada SAD najvise pribojava, a to je da njeni gradjani shvate da imaju prava ne na papire, nego na vrednosti kojima bi ih potkrepili i da jedino sto treba da urade je pokrenuti adekvatni proces kako bi zaista imali u svom vlasnistvu imovinu za koju samo misle da je u njihovom vlasnistvu (a zapravo je zalozena na ime duga SAD).
Izvinjavam se strucnjacima za ekonomiju sto sam ovako zbrkano napisala (i moguce je da mi nije bas sve najjasnije jer mi ekonomija nije struka). Laik sam, priznajem. Ali i kao laik vidim da nesto tamo u nji'ovoj 'lepoj' AmeriKi ne stima i zasniva se na prividu.

Deo teksta koji sam pomenula je u prilogu. Inace, ko mi prevede ovaj deo tog dokumenta tako da sve bude razumljivo bar srpskom ekonomisti visokog univerzitetskog zvanja, dobice od mene lep poklon za Bozic deset puta vece vrednosti od one koju sam ja dobila za prevod tog istog dela. :D Stvarno sam spremna da platim ovaj hir iz principa jer sam ubedjena da 'Ameri' vlastodrsci namerno stvaraju konfuziju u svom narodu po ovim pitanjima i da se javna debata iz koje je ovo samo odlomak, svesno vrti u krug bez konacnog resenja.

Pogledajte prilog 164258

Moje pitanje je:
Sta zapravo znate o njihovim kobajagi parama?

-pogledati sve delove drugog filmitja!

Poslednja izmena:
To je samo bio moj skromni odgovor na tvoje pitanje iz uvodnika "sta zapravo znate o njihovim kobajagi parama?" te na tvoje kmecanje kako ti nitko ne odgovara na temu.

Hvala da mi kazes, a ti tako.

:zcepanje: Pa nije mi bas toliko tesko palo sto se narod na Krsti ne razume ni u sta osim u medjusobne zadjevice na plitke politicke teme. Nisi morao zbog tog mog cudjenja izlaziti iz svoje forumske kolotechine. Svakako, hvala na pokusaju da napises nesto smisleno.:)

Da li treba doktorirat ekonomiju da bi zaključio kako novac ne vredi ič?

Ili kako je amerika zemlja dgnerika?

Stvarno sam mislila da više nema nikog ko to ne zna.

S druge strane, a što se ograničavat na ameriku?

Promasila si temu. Osnovni deo je u tekstu, a video snimci su dati kao dodatno objasnjenje onoga o cemu je tekst u najbitnijem delu. Procitaj tekst u prvoj slici i onda napisi svoje misljenje.

Treba da bude jedna svetska valuta i da se tako reše problemi u razlici vrednosti...

To ne bi resilo problem jer bi neki vlasnici tih kamata na zalog opet trazili da im se placa u vrednostima, a ne u novcu. Ili mozda ja nisam dobro razumela debatu. Volela bih da mi neki ekonomista to nacrta, ima li ih ovde? Priznajem, laik sam za tu oblast, ali umem da chitam i prevodim pa me je zaintrigiralo ovo amersko pitanje.

Ponekad imam utisak da je samo pitanje dana kada ce nasim mozgooovima na vlasti da pa'ne na um da bi mogli da zaloze sve sto imamo.

Poslednja izmena:
To ne bi resilo problem jer bi neki vlasnici tih kamata na zalog opet trazili da im se placa u vrednostima, a ne u novcu. Ili mozda ja nisam dobro razumela debatu. Volela bih da mi neki ekonomista to nacrta, ima li ih ovde? Priznajem, laik sam za tu oblast, ali umem da chitam i prevodim pa me je zaintrigiralo ovo amersko pitanje.

Ponekad imam utisak da je samo pitanje dana kada ce nasim mozgovima na vlasti da pa'ne na um da bi mogli da zaloze sve sto imamo.
Kolko se razumem u bankarstvo tamo je uvek pola zarade banke virtuelno a pola stvarno,ali se te dve polovine uvek spoje i banka zaradi više nego što je dala...To je zelenašenje na fin način...Teško će nestati...I svetska banka funkcioniše slično ssamo sa ljudima koji su top stručnjaci...Kod nas su 2001.-ve pokupili skoro sve kadrove iz mnogih ministarstava pa je čak vlada došla u sukob sa njima...Ljudi prelazili sa 150 200 evra na 2000 hiljade mesečno...

Izvini na pitanju, ali zašto?

Zašto te to zanima?

Zato sto ce mi razumevanje tih kretanja tamo olaksati rad na nekom od sledecih takvih dokumenata i trosicu manje vremena na razjasnjavanje onakvih recenica kao sto je ona gore. A naslov teme je stavljen u besu jer su svi amerski dokumenti koje dobijem totalno zbrkani za razliku od evropskih koji su napisani kulturishka pa cak ni kolege iz SAD ne umeju da pomognu kad zaskripi na takvim dokumentima.

Goksi, ovo nema veze sa Amerikom, nego sa vrednoscu novca o kojoj ni tamo ni ovde ljudi ne razmisljaju sve dok mahnito jure za njim. Kad pocnu zelje da se dobije pokrice u obliku vrednosti za sopstvenu imovinu, onda tamo izvise, a ovde cemo tek videti sta ce biti kad se to desi. Pogledaj snimke.

Pa tacno je da to nema veze sa Amerikom, vec je to opsta stvar, tako da nije jasno zasto si stavila ovakav naslov?

Inace, to je stara i dobro poznata kritika novca, ja je zovem 'anarho-pankerska'z:mrgreen:, po kojoj novac danas nije roba, jer novac nije nista.

Pa tacno je da to nema veze sa Amerikom, vec je to opsta stvar, tako da nije jasno zasto si stavila ovakav naslov?

Inace, to je stara i dobro poznata kritika novca, ja je zovem 'anarho-pankerska'z:mrgreen:, po kojoj novac danas nije roba, jer novac nije nista.

I ti si promasio temu. :roll: Batali teoretisanje o novcu. Vec sam naglasila da su spotovi dati samo ilustrativno za one koji nisu u toku. Pogledaj recenicu pre spotova. Pricamo o dovijanju vlade da se ne isplate kamate na zalog u realnim vrednostima i o njihovom konfuznom pokusaju da se to konacno zakonski definise tako da ne izgube vise nijedan sudski proces od potrazitelja (ako nista drugo, konfuzija postoji bar u ovakvim tekstovima u kojima se vodi debata na tu temu).
Mozes li mi razjasniti recenicu iz uvodnog posta ili ne?

Back