Američki sudija Carolan napustio Ustavni sud Kosova

largoman

Primećen član
Poruka
900
Američki sudija u Ustavnom sudu Kosova, Robert Carolan napustio je ovaj sud zbog neslaganja sa odlukom da izbor Ise Mustafa za predsednika Skupštine Kosova nije bio u skladu sa Ustavom.

Carolan je imao suprotno mišljenje kada je Ustavni sud doneo odluku da je izbor predsednika Skupštine, Ise Mustafa, bio u suprotnosti sa Ustavom zemlje zbog zbog postupka koji je sleđen, a tako i zbog sadržaja, jer predsednika Skupštine nije predložila najveća parlamentarna grupa.

U mišljenju američkog sudije, između ostalog, navodi se:

“Pošto Ustav zahteva da kandidat koji se predlaže za predsednika Skupštine mora takođe da bude izabran većinom glasova poslanika Skupštine, jasno je da je namera sastavljača Ustava bila da "najveća parlamentarna grupa" u Skupštini nije stranka iIi koalicija koja je dobila najveći broj narodnih glasova na prethodnim izborima, već najveća grupa u Skupštini koja bi mogla uspešno da izabere predsednika… Za razliku od stranaka i koalicija, parlamentarne grupe se ne kandiduju na političkim izborima već se mogu formirati nezavisno od izbora od strane individualnih poslanika Skupštine. Praksa formiranja parlamentarne grupe se često dešava posle, a ne pre izbora."

Po njemu, izbor Ise Mustafa je bio ustavan zato što je izabran od strane više od većina poslanika, a nakon neuspelog pokušaja izbora kandidata Demokratske partije Kosova. http://www.slobodnaevropa.mobi/a/americki-sudija-carolan-napustio-ustavni-sud-kosova/26584847.html
Albanci na Kosovu još ne znaju što je demokracija
 

Back
Top