Амерички наставници раде два посла и једва преживљавају

I zaključak: moje mišljenje o odnosu država prema obrazovanju pd pre par godina se potvrdilo 200% . Izjavila sam da države takvim stavom uništavaju obrazovanje i time stvaraju generacije neobrazovanih ljudi, bez kritičkog mišljenja, skloni manipulaciji. Zato takve plate, zato takva propaganda o prosvetnim radnicima u raznim državama. Uskoro će prosvetni radnik moći da završi neki kurs i radi u školi, uz pomoć AI. I onda ćemo reći dobro došli u Idiokratiju.

..evo šta kaže statistika za Kaliforniju… doduše treba uzeti u obzir da su tamo najviše plate u Usa s obzirom na visoke troškove života.

Key Salary Data for California Teachers (2024-2025 Data)
Average Salary: $101,084

Average Starting Salary: $58,409

Median Annual Wage (All Teachers): Approximately $57,600 to $98,700 depending on role (pre-K to high school)

High School Teacher Median: ~$98,700

Preschool Teacher Median: ~$57,600

Highest Paying Areas: Teachers in districts like Palo Alto Unified and Mountain View-Los Altos Union High can exceed $130,000–$150,000+

Nešto severnije u Oregonu, sto moram priznati nije nešto sjajno…

Key Teacher Salary Data for Oregon (2026):

Median Salary: $62,100 - $67,600 annually.

Average Salary: ~$66,258 to $77,130 (varies by source/experience level).

Salary Range: Most salaries fall between $53,200 (25th percentile) and $74,500 (75th percentile).

Top Earners (90th Percentile): Can exceed $89,000–$100,000+ per year.

Starting Salary: Average starting salary is roughly $44,446–$56,539.

Nešto severnije u Oregonu, sto moram priznati nije nešto sjajno…

Key Teacher Salary Data for Oregon (2026):

Median Salary: $62,100 - $67,600 annually.

Average Salary: ~$66,258 to $77,130 (varies by source/experience level).

Salary Range: Most salaries fall between $53,200 (25th percentile) and $74,500 (75th percentile).

Top Earners (90th Percentile): Can exceed $89,000–$100,000+ per year.

Starting Salary: Average starting salary is roughly $44,446–$56,539.
Ma jači smo od Amerike, kaže Šrodinger teoretičar :D :D Zato navala za nastavničke i učiteljske fakultete. Celih 2 studenta fizike na nastavničkom smeru :D

Redovne i slobodnih aktivnosti? Ajde polako ću po ko zna koji puta i za gledaoce iz poslednjih redova ;)
Imamo nedeljno po 4,5 časova redovne nastave. Imamo nedeljno po 2 časa slobodnih aktivnosti (sekcije) i imamo po 2 časa dopunske i po 2 dodatne nastave. Imamo jedan dan dežurstva. To je što se tiče časova, koji nisu jedini oblik rada prosvetnog radnika, a ti bi to trebalo dobro da znaš. U moj posao ulazi i sledeće : Tim za IOP, stručno veće, predsednik stručnog aktiva, nastavničke sednice, roditeljski sastanci, individualni sastanci, rad sa pp službom. Dalje, u moj rad spadaju ekskurzije, nastave u prirodi, izleti. U moj rad spada saradnja sa lokalnom zajednicoma u to se ubraja : humanitarne školske priredbe, sportske manifestacije, obeležavanje značajnih datuma bilo kakvom manifestacijom ( recimo, uskršnji bazar) . Da dodam ,imamo školska, opštinska i regionalna takmičenja iz raznih predmeta i obavezu da spremamo učenike koji se plasiraju a zatim sa njim i idemo na ta takmičenja bilo gde da se organizuju. Jedan lep primer: sada, u nedelju 8.marta okružno takmičenje iz matematike, ako mi se učenik koga sam učila plasirao, ja idem sa njim, neplaćeno i bez plaćenog službenog puta.
samo si zaboravila da kazes dve stvari..,..prvo to su sve povremene aktivnosti a ne redovne i za neke dodatne aktivnosti dobijas i dodatna sredstva kao na primer za ekskurzije..

realno jel imas mooda da kazes da radis 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji kad se podvuce crta?

u proseku 4 skolska casa su 3 sata dnevno efektivnog rada.. jel 5 sati jos svakog dana drzis roditeljske i individualne sastanke i ostalo navedeno?
pretpostavljam da i mali i veliki odmor racunas u svoje poslovne aktivnosti.

aj molim te...

Ma jači smo od Amerike, kaže Šrodinger teoretičar :D :D Zato navala za nastavničke i učiteljske fakultete. Celih 2 studenta fizike na nastavničkom smeru :D

Mora se uzeti u obzir da je ovde prisutno mnogo ljudi koji su duboko nezadovoljni sopstvenim životom.
Njima je često lakše da umanjuju ono što drugi rade i kako uređuju svoja tržišta, nego da se suoče sa sopstvenom odgovornošću.

A konkretnog posla niko da se prihvati..
Sve ostaje na onom: „Ni kod njih nije bolje, pa zašto bih se ja danas potrudio i ustao iz kreveta?“ 🙃

samo si zaboravila da kazes dve stvari..,..prvo to su sve povremene aktivnosti a ne redovne i za neke dodatne
Kaži mi koliko bi ti platio samo čuvanje dece 24/7?
realno jel imas mooda da kazes da radis 8 sati dnevno, 5 dana u nedelji kad se podvuce crta?
Da, ja mogu da kažem da toliko radim nedeljno, ako uračunam i kućni rad, jer mi pripreme, razgovori sa roditeljima na viberu uzimaju toliko vremena. Kao što i sam vidiš, često sam na lapu, kada mi mozak malo puca, ovde sam da se opustim
:mrgreen:
Da dodam, ako hoćeš biti dobar prosvetni radnik, moraš da stalno ubacuješ inovacije u nastavu jer današnja deca imaju problem sa pažnjom, tako da je jako bitno odabrati sadržaj koji će ih privući.
u proseku 4 skolska casa su 3 sata dnevno efektivnog rada.. jel 5 sati jos svakog dana drzis roditeljske i individualne sastanke i ostalo navedeno?
pretpostavljam da i mali i veliki odmor racunas u svoje poslovne aktivnosti.
Da, skoro svaki dan imam bar po jednog roditelja na individualnom razgovoru. U proseku, tri puta nedeljno imam po 5 časova. U proseku, jednom nedeljno imam dodatnu, jednom nedeljno dopunsku, jednom nedeljno sekciju, jednom nedeljno aktiv.
Ajde molim te... budi malo učiteljica pa mi se javi ;) a onda ćemo o platama... nekih koji mogu sebi odrediti kada će raditi i koliko za mnogo više para od mene.

Piše CNN... https://edition.cnn.com/2026/03/02/business/jobs-teachers-salary-prices
Њујорк — Ешли воли свој посао предавања математике, читања и природних наука ученицима петог разреда у држави Вашингтон. Али као и многи други наставници, Ешли се ослања на понешто више послова да би преживела.
Када није у учионици, Ешли ради као фарбачица ноћу током школске године и на породичној фарми божићних јелки током зимског распуста. Њен муж, Џејк, такође наставник у јавној школи, има и свој додатни посао као молер.
„Апсолутно волим оно што радим, али то долази са великим финансијским изазовима“, рекла је Ешли, која је желела да не дели своје презиме, за CNN у телефонском интервјуу. „Мој муж и ја радимо све што можемо, кад год можемо, да подржимо наш начин живота.“

Већина наставника у јавним школама (71%) има барем један додатни посао, према истраживању које је у понедељак објавио Галупов институт у партнерству са Центром за двостраначку политику и Фондацијом породице Волтон.
Распореди наставника, са сезонским паузама и летњим слободним данима, пружају више времена за додатне послове у поређењу са неким другим професијама. Па ипак, истраживање Галупа је показало да 85% оних који имају додатне послове раде тај посао током школске године, а не само током распуста.
Скоро трећина наставника има додатни посао који није повезан са образовањем, укључујући вожњу Убером, доставу хране и рад као шанкери и конобари.
Иако су наставници историјски били недовољно плаћени, проблем је погоршан данашњим проблемима са трошковима живота. Растући трошкови намирница, осигурања и комуналних услуга погодили су раднике са нижим и средњим приходима у свим индустријама.

И наставници имају повластице

Наставници имају погодности које многи други радници можда немају. На пример, док је већина корпорација укинула пензионе планове пре много година, наставници у јавним школама могу очекивати загарантоване месечне пензије доживотно након пензионисања. :kafa:
ahahahahahahah dobicu ban ako kazem nesto istinito o vama sto kacite teme

Mora se uzeti u obzir da je ovde prisutno mnogo ljudi koji su duboko nezadovoljni sopstvenim životom.
Njima je često lakše da umanjuju ono što drugi rade i kako uređuju svoja tržišta, nego da se suoče sa sopstvenom odgovornošću.
A konkretnog posla niko da se prihvati..
Sve ostaje na onom: „Ni kod njih nije bolje, pa zašto bih se ja danas potrudio i ustao iz kreveta?“ 🙃
Valjda obrnuto, nezadovoljni su oni koji se zale na stanje u Srbiji i zbog licne neproduktivnosti umanjuju ono sto se kod nas radi, upravo si ih opisao tim recenicama... tacno je da ih je mnogo, bar na forumu.

Slično je i u Holandiji.
Prvi moj posao, bez radnog iskustva, nivo srednja škola, elektrotehnika, bez nostrifikovane druge diplome, sam zarađivao 30% više od nastavnika ili policajca sa 10god radnog staža.
Svi smo mi potrebni za opstanak države ali ipak, zna se red i ko zaista puni budžet.
Inače, ne bih bio nastavnik nikada i divim im se za rad sa ovim razmaženim generacijama.
Zamisli da moraš da radiš sa decom koja su čitala "Stojko Research" i igraju iste igrice kao on..
Strašno 😕

Poslednja izmena:
U nastavnike, kako i u USA tako i recimo u Srbiji, idu samo ljudi koji moraju to da urade. A od onih koji slucajno zaglave u sistemu obrazovanja u USA svi beze cim ugrabe priliku da se zaposle negde drugde. Pri tome mislim na zvanicni drzavni obrazovni sistem, u privatnim skolama nije tako, tamo su vece plate i ljudi se zadrzavaju.

No, kao sto neko gore napisa, sistem obrazovanja ce se menjati vrlo brzo, ucesce klasicnog nastavnika (coveka) ce biti sve minornije. AI ce preuzeti i tu oblast a nastavnicko zanimanje ce biti jedno od najpogodjenijih zanimanja.
ili Ai ili indijci

jeste, bice interesantno da ucacanskoj osvoki idijac predaje srpski deci, ali je to realno :)

Ako američki kec iz rukava zvani nasilje i beskrupuloznost, laž i ucene pobede ceo svet onda možda i profesorima dignu platu, pa ko veruje u to onda mu je amerika primer.
Mnogi ne veruju što znači da se taj ponor širi i jedini put je u gradjanski rat i zavisnost od svetske ekonomije....a to znači da im neće ni trebati profesori u dogledno vreme.

Slično je i u Holandiji.
Prvi moj posao, bez radnog iskustva, nivo srednja škola, elektrotehnika, bez nostrifikovane druge diplome, sam zarađivao 30% više od nastavnika ili policajca sa 10god radnog staža.
Svi smo mi potrebni za opstanak države ali ipak, zna se red i ko zaista puni budžet.
Zna se ko puni budzet a takodje i od cijeg prosvetarenja samo skolstvo ima ikakve koristi, pocetnickog sigurno nikakve... i pored toga nasi sindikati insistiraju da pocetnik dobije prosecnu platu sto nigde ne postoji:
1772816946680.png

Back