Амерички наставници раде два посла и једва преживљавају

Schrodinger

Elita
Poruka
17.742
Piše CNN... https://edition.cnn.com/2026/03/02/business/jobs-teachers-salary-prices
Њујорк — Ешли воли свој посао предавања математике, читања и природних наука ученицима петог разреда у држави Вашингтон. Али као и многи други наставници, Ешли се ослања на понешто више послова да би преживела.
Када није у учионици, Ешли ради као фарбачица ноћу током школске године и на породичној фарми божићних јелки током зимског распуста. Њен муж, Џејк, такође наставник у јавној школи, има и свој додатни посао као молер.
„Апсолутно волим оно што радим, али то долази са великим финансијским изазовима“, рекла је Ешли, која је желела да не дели своје презиме, за CNN у телефонском интервјуу. „Мој муж и ја радимо све што можемо, кад год можемо, да подржимо наш начин живота.“

Већина наставника у јавним школама (71%) има барем један додатни посао, према истраживању које је у понедељак објавио Галупов институт у партнерству са Центром за двостраначку политику и Фондацијом породице Волтон.
Распореди наставника, са сезонским паузама и летњим слободним данима, пружају више времена за додатне послове у поређењу са неким другим професијама. Па ипак, истраживање Галупа је показало да 85% оних који имају додатне послове раде тај посао током школске године, а не само током распуста.
Скоро трећина наставника има додатни посао који није повезан са образовањем, укључујући вожњу Убером, доставу хране и рад као шанкери и конобари.
Иако су наставници историјски били недовољно плаћени, проблем је погоршан данашњим проблемима са трошковима живота. Растући трошкови намирница, осигурања и комуналних услуга погодили су раднике са нижим и средњим приходима у свим индустријама.

И наставници имају повластице

Наставници имају погодности које многи други радници можда немају. На пример, док је већина корпорација укинула пензионе планове пре много година, наставници у јавним школама могу очекивати загарантоване месечне пензије доживотно након пензионисања. :kafa:

Poslednja izmena:
U nastavnike, kako i u USA tako i recimo u Srbiji, idu samo ljudi koji moraju to da urade. A od onih koji slucajno zaglave u sistemu obrazovanja u USA svi beze cim ugrabe priliku da se zaposle negde drugde. Pri tome mislim na zvanicni drzavni obrazovni sistem, u privatnim skolama nije tako, tamo su vece plate i ljudi se zadrzavaju.

No, kao sto neko gore napisa, sistem obrazovanja ce se menjati vrlo brzo, ucesce klasicnog nastavnika (coveka) ce biti sve minornije. AI ce preuzeti i tu oblast a nastavnicko zanimanje ce biti jedno od najpogodjenijih zanimanja.

Piše CNN... https://edition.cnn.com/2026/03/02/business/jobs-teachers-salary-prices
Њујорк — Ешли воли свој посао предавања математике, читања и природних наука ученицима петог разреда у држави Вашингтон. Али као и многи други наставници, Ешли се ослања на понешто више послова да би преживела.
Када није у учионици, Ешли ради као фарбачица ноћу током школске године и на породичној фарми божићних јелки током зимског распуста. Њен муж, Џејк, такође наставник у јавној школи, има и свој додатни посао као молер.
„Апсолутно волим оно што радим, али то долази са великим финансијским изазовима“, рекла је Ешли, која је желела да не дели своје презиме, за CNN у телефонском интервјуу. „Мој муж и ја радимо све што можемо, кад год можемо, да подржимо наш начин живота.“

Већина наставника у јавним школама (71%) има барем један додатни посао, према истраживању које је у понедељак објавио Галупов институт у партнерству са Центром за двостраначку политику и Фондацијом породице Волтон.
Распореди наставника, са сезонским паузама и летњим слободним данима, пружају више времена за додатне послове у поређењу са неким другим професијама. Па ипак, истраживање Галупа је показало да 85% оних који имају додатне послове раде тај посао током школске године, а не само током распуста.
Скоро трећина наставника има додатни посао који није повезан са образовањем, укључујући вожњу Убером, доставу хране и рад као шанкери и конобари.
Иако су наставници историјски били недовољно плаћени, проблем је погоршан данашњим проблемима са трошковима живота. Растући трошкови намирница, осигурања и комуналних услуга погодили су раднике са нижим и средњим приходима у свим индустријама.

Наставници имају погодности које многи други радници можда немају. На пример, док је већина корпорација укинула пензионе планове пре много година, наставници у јавним школама могу очекивати загарантоване месечне пензије доживотно након пензионисања. :kafa:
Jel ovo napad na @Lagerta? :eek:

. „Мој муж и ја радимо све што можемо, кад год можемо, да подржимо наш начин живота.“
Da, ko hoće da se kocka mora da ima dosta keša, manje za ulog a veći deo za protekciju uloženog, zato mora da se ima za takav način života
Stojko Research tvrdi da u 29% preostalih nastavnika spadaju oni za likovno, muzičko ili fizičko. Oni ne mogu da drže privatne časove već moraju da tabanaj7 i to - likovnjača mora da se trti po turističkim lokacijama da im uradi portret, muzičarka dastoji pored nje i svira uz pl3jbek na kasetofonu a nastavnik fizičkog da se čvari po bazenima.

Biti nastavnik matematike ili srpskog oa to ti je 1/1

No, kao sto neko gore napisa, sistem obrazovanja ce se menjati vrlo brzo, ucesce klasicnog nastavnika (coveka) ce biti sve minornije. AI ce preuzeti i tu oblast a nastavnicko zanimanje ce biti jedno od najpogodjenijih zanimanja.
to stoji, ali recimo u states gde su troskovi zivota normalniji, cak i skolski domari imaju pristojan zivot, ali se radi o tome sto su neke states na ivici bankrota, gledaju kako da uteraju poreze, a ne da prate inflaciju i brinu o prosveti

Ma koji privatni časovi, niko ih nije pomenuo, vidiš da konobarišu, molerišu, voze taksi itd. Ne verujem da su americki roditelji skloni plaćanju za tako nešto.

У Америци има посла и добро се плаћа, па се и ради више послова.

Ma koji privatni časovi, niko ih nije pomenuo, vidiš da konobarišu, molerišu, voze taksi itd. Ne verujem da su americki roditelji skloni plaćanju za tako nešto.
I ja mislim da je samo kod nas ostala socijalistička doktrina da pošteno objasniš lekciju samo u privatnoj režiji...

I ja mislim da je samo kod nas ostala socijalistička doktrina da pošteno objasniš lekciju samo u privatnoj režiji...
Ako bi roditelj u USA placao privatne casove svom junosi onda bi bilo logicnije da mu plati privatnu skolu, zar ne? Jer, ako placas privatno casove svom detetu to ti ne odbijaju od poreza, odnosno dajes cist kesh koji su ti vec oporezovali. A ako das dete u privatnu skolu drzava ti priznaje deo novca koji das za skolarinu detetu u poreske olaksice. Naravno, ova olaksica znaci obicnim gradjanima a ne onim imucnijim, ti imucniji mnogo lakse podnose te skolarine u privatnim skolama.

U anglosaksonskom skolskom sitemu postoji pojam tutoringa, to je privatno poducavanje osoba sa najcesce akademskim zvanjima ali moze biti i vrsnjacko. Najcesce je besplatno, mada postoje i agencije koje to profesionalno rade. Znaci, neko ko ima diplomu i/ili znanja iz odredjenih oblasti moze da drzi dodatnu poduku ucenicima kojima je potrebna. Mnogi klinci ili svezi doplomirani strucnjaci drze tu privatnu poduku besplatno jer im to lepo stoji u VC-ju, naime ovde se poprilicno ceni svaka vrsta volonterskog rada. Zato nastavnici u USA i da zele ne mogu doci do tih privatnih casova u smislu kako ih zamisljamo mi u Srbiji.

Imam odlično rešenje, poslati im Danku odron. Ona će ih za čas ''organozovati'' i poboljšati im položaj :rotf::rotf:

20 casova nedeljno i plata oko stotke.. malo li je...
Opet mantre o nedeljnim časovima od ljudi koji su nekada, davno bili u prosveti a na osnovu svojih časova stručnog predmeta, daje procenu o tome kako se živi sa stotkom ( posle 30 god staža recimo, početnici ne dobace do stotke) .

ok kazi koliki je pun fond casova?
Redovne i slobodnih aktivnosti? Ajde polako ću po ko zna koji puta i za gledaoce iz poslednjih redova ;)
Imamo nedeljno po 4,5 časova redovne nastave. Imamo nedeljno po 2 časa slobodnih aktivnosti (sekcije) i imamo po 2 časa dopunske i po 2 dodatne nastave. Imamo jedan dan dežurstva. To je što se tiče časova, koji nisu jedini oblik rada prosvetnog radnika, a ti bi to trebalo dobro da znaš. U moj posao ulazi i sledeće : Tim za IOP, stručno veće, predsednik stručnog aktiva, nastavničke sednice, roditeljski sastanci, individualni sastanci, rad sa pp službom. Dalje, u moj rad spadaju ekskurzije, nastave u prirodi, izleti. U moj rad spada saradnja sa lokalnom zajednicoma u to se ubraja : humanitarne školske priredbe, sportske manifestacije, obeležavanje značajnih datuma bilo kakvom manifestacijom ( recimo, uskršnji bazar) . Da dodam ,imamo školska, opštinska i regionalna takmičenja iz raznih predmeta i obavezu da spremamo učenike koji se plasiraju a zatim sa njim i idemo na ta takmičenja bilo gde da se organizuju. Jedan lep primer: sada, u nedelju 8.marta okružno takmičenje iz matematike, ako mi se učenik koga sam učila plasirao, ja idem sa njim, neplaćeno i bez plaćenog službenog puta.

A kao šlag na tortu, administracija :mrgreen: uspeh se upisuje ocenom i formativno na tri mesta: ednevnik, knjižica i matična knjiga, sve isto, prepisano :mrgreen: ako je učenik povredio pravilnik tada kreće vratolomija od pisanja : prvo sa roditeljima, pa službena beleška, onda roditelji, pp i tim za bezbednost, pa beleška, onda vaspitno-pojačan rad, tri beleške a ako je smanjenje ocene iz vladanja, bar pet beleške i izveštaj za nastavničko veće. Sve uredno zavedeno kod pravne službe. O ostalom pisaniju neću ni da pričam, iznerviram se samo kad pomislim koje budalaštine mi moramo da pribeležimo.

Back