Амерички грађани ухваћени у Трампову имиграциону мрежу

AleksaJ

Buduća legenda
Poruka
39.733
https://www.npr.org/2025/11/18/nx-s1-5606356/u-s-citizens-caught-in-trumps-immigration-dragnet

Насиље богатих у порасту ... Некада су изазивали ратове и слали грађанство да гине данас терор над сопственим бирачким телом је

светска 'нормала'

Док председник Трамп проширује своју агресивну меру против имиграције на веће градове широм земље, амерички држављани и легални стални становници су притварани или хапшени, понекад и данима.

Адриан Флоридо из НПР-а недавно је разговарао са двојицом од њих о њиховом искуству.

АДРИЈАН ФЛОРИДО, ПИСМО: Прошло је пет месеци откако су имиграциони агенти ухапсили и ухапсили Хавијера Рамиреза, америчког држављанина, али он се и даље буди усред ноћи отежано дишући, дижући песнице у ваздух као да се бори са нападачем.

ХАВИЈЕР РАМИРЕЗ: Напади панике. Још увек осећам тај страх, знате, да би се то могло поновити само зато што изгледам као Мексиканац или, знате, Латиноамериканац. Могли би поново да ми приђу и почну да ме испитују.

ФЛОРИДО: Дана 12. јуна, маскирани агенти Граничне патроле који су патролирали у потрази за имигрантима које треба да ухапсе, ушли су на ауто-отпад источно од Лос Анђелеса где је Рамирез радио. Видео их је са друге стране отпада и прошао кроз редове поломљених аутомобила да би стигао до њих.

РАМИРЕЗ: Заправо нисам видео оружје или било шта слично док им се буквално нисам приближио. Тада сам помислио, ох, ОК. Вау, људи са оружјем? То значи не, знате? Не приближавајте се. Знате, подигните руке.

ФЛОРИДО: Безбедносна камера је снимила оно што Рамирез каже да му агент говори, на вулгарном шпанском: „Не буди идиот.“ Да ли сви имате папире?

(ЗВУЧНИ ИЗЛОМАК АРХИВИРАНОГ СНИМКА)

НЕИДЕНТИФИКОВАНА ОСОБА #1: (Говори шпански).

ФЛОРИДО: Затим тврди да је чуо једног од агената како говори другом...

РАМИРЕЗ: Само га чујем како каже, хеј, само га ухвати. Он је Мексиканац. И тада су ме бацили на земљу.

ФЛОРИДО: Рамирез се борио и молио да га пусте. Агенти су њега и остале раднике извели на тротоар док се окупљала гомила. Његов брат је чуо комешање са свог паркинга за вучу низ улицу, пришао је и почео да снима.

НЕИДЕНТИФИКОВАНА ОСОБА #2: Он је држављанин САД, човече.

НЕИДЕНТИФИКОВАНА ОСОБА #3: Да, он је држављанин САД.

РАМИРЕЗ: Сви смо грађани САД.

ФЛОРИДО: Агенти су утоварили Рамиреза у комби. Сећа се како је успео да употреби мобилни телефон да позове локалну полицију иако је био везан лисицама.

РАМИРЕЗ: Зовем 911. Хеј, у чему је ваш случај? Као, хеј, киднапују ме. У црном сам комбију.

ФЛОРИДО: Он каже да му је диспечер рекао да је полиција већ позвана због овога, али да није могао да помогне јер су у питању били федерални агенти.

РАМИРЕЗ: Ја кажем, ако јесу, ја сам држављанин САД. Зашто би примили држављанина САД?

ФЛОРИДО: Рамирез је био притворен у затвору у центру Лос Анђелеса више од четири дана. Оптужен је за напад, пружање отпора или ометање федералног службеника. Али, оптужба је касније одбачена. Рамирез верује да су агенти то измислили како би прикрили расно профилисање њега.

РАМИРЕЗ: Углавном делују као - знате шта? - он је амерички држављанин. Погрешили смо. Дакле, како не би изгледали лоше, изменили су ове оптужбе.

ФЛОРИДО: Рамирезов адвокат је Мајкл Кариљо. Он такође заступа 10 других америчких држављана или носилаца зелених карата које су ухапсили или притворили имиграциони агенти. Сваки од њих тражи милион долара одштете од савезне владе.

МАЈКЛ КАРИЉО: Оно што се дешава јесте да је латино заједница - посебно они са тамнијом кожом попут мене, можда који говоре шпански, слушају шпанску музику - расно профилисана. Оно што смо видели у овим случајевима је да заустављају, притварају људе, понекад их хапсе, притварају их данима, а затим касније постављају питања. То није исправно.

ФЛОРИДО: Министарство унутрашње безбедности је у саопштењу навело да су тврдње да његови агенти расно профилишу, цитирам, „одвратне, непромишљене и категорички лажне“. Министарство не објављује податке о томе колико је америчких држављана притворило или ухапсило. Секретарка Министарства унутрашње безбедности Кристи Ноем недавно је негирала да је било ко ухапшен.

КРИСТИ НОЕМ: Ниједан амерички држављанин није ухапшен или притворен. Фокусирамо се на оне који су овде илегално. И све што бисте чули или пријавили, а што би било другачије од тога, једноставно није истинито и лажно је извештавање.

КАРИЉО: Потпуно нетачно. Једноставно је погрешно. Ако би позвала моју канцеларију и разговарала са ових 10, 11 грађана које представљамо, рекли би, хеј, притворен сам. Ухапшен сам. Бачен сам у притвор на пет дана. Дакле, за мене је то било срамотно чути.

ФЛОРИДО: Прошлог месеца, извештаји организације ProPublica открили су да је најмање 170 америчких држављана притворено или ухапшено, мада је вероватно да је тај број мањи. Од тада, било је извештаја о другима. Многи су пуштени у року од неколико минута или сати. Други су ухапшени и задржани данима. Тужбе које се тврде о расном профилисању и кршењу права се гомилају. Кариљо каже да је огорчен расизмом који, како каже, види - агенти ICE и граничне патроле упадају у места попут ауто-праоница и продавница Home Depot јер претпостављају да ће тамо пронаћи имигранте који раде, користећи чињеницу да неко говори шпански да би оправдали своју сумњу да је неко овде илегално.

КАРИЉО: Баш је као и са Андреом. Притворили су је и одмах почели да јој говоре шпански.

ФЛОРИДО: Он говори о Андреи Велез. Крајем јуна, њена мајка ју је одвезла на посао у фабрици обуће у центру Лос Анђелеса, баш када су имиграциони агенти вршили рације међу оближњим уличним продавцима. Подигла је поглед и видела маскираног агента у хавајској кошуљи како трчи према њој док је јурио некога.

АНДРЕА ВЕЛЕЗ: И тада ме је зграбио и бацио на тротоар. Сећам се само колико је било тешко јер ми је требало времена да устанем.

ФЛОРИДО: Агент ју је ухапсио. Док ју је обуздавао, каже да је пролазник почео да снима.

ВЕЛЕЗ: Снимао је и рекао је: „Идем уживо.“ Тада сам рекао своје име и да сам држављанин САД. А онда сам чак рекао и име своје мајке јер сам знао да се можда пита - вероватно нећу доћи кући те вечери.

ФЛОРИДО: Агент који ју је ухапсио, и још један, одвезли су Велеза у исти затвор у центру града у који је био одведен Хавијер Рамирез.

ВЕЛЕЗ: Када смо ушли у паркинг, почели су да ми причају на шпанском као да ме никада раније нису чули да говорим енглески. А ја сам рекао, и ја говорим енглески.

ФЛОРИДО: Велез је оптужена за напад на федералног службеника и притворена је два дана. Као и против Рамиреза, оптужба против ње је на крају одбачена. Али за обоје америчких држављана, траума и даље постоји.

ВЕЛЕЗ: Још увек имам мало проблема са изласком напоље сам. Као, могли би доћи, као, сваког тренутка и поново те напасти. И само покушавам да се носим са бесом зашто? Зашто се то догодило? Зато што се то није требало да се дешава овде.

ФЛОРИДО: Почела је да иде код терапеута да би се изборила са тим. Хавијер Рамирез је такође ишао. Каже да јој хумор његове породице такође помаже.

РАМИРЕЗ: Тренутно имам једног рођака, и он сваки пут каже, хеј, донео сам ти соду баш како волиш, без леда. Дакле, знаш, то је (смех) - сада они...

ФЛОРИДО: Али Рамирез је љут. Каже да су му права прекршена.

РАМИРЕЗ: ...Знате, као грађани САД. И то је оно што ме заправо љути, знате, јер која је сврха Устава ако га се неће придржавати?

ФЛОРИДО: Он зна да ће бити тешко позвати федералне агенте на одговорност путем захтева за одштету или тужби, али каже да мора да покуша. Адриан Флоридо, NPR News, Лос Анђелес.

(ЗВУЧНИ ОДЛОМАК МУЗИКЕ)

APTOPIX_Immigration_Chicago_79379.jpg
3d7c4b10-79b6-11f0-9756-3768fe87cb89.jpg.webp

Back