Američki general jasan: Britansku vojsku ne smatramo borbenom silom

Straks92

Legenda
Moderator
Poruka
66.584

Visokopozicionirani američki general je u privatnom razgovoru rekao britanskom ministru odbrane Benu Volasu da SAD više ne smatraju britansku vojsku vrhunskom borbenom silom, javlja britanski Skaj njuz, pozivajući se na izvore iz odbrambenog sektora.

Isti izvori tvrde kako se pad borbenih sposobnosti britanske vojske, koji je usledio nakon decenije rezova kako bi se uštedio novac, mora što pre promeniti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Poenta je da je britanska vojska nesposobna zaštititi Ujedinjeno Kraljevstvo i naše saveznike u narednih deset godina", rekao je jedan od izvora.

Obrambeni izvori tvrde da britanski premijer Riši Sunak rizikuje neuspeh u svojoj ulozi "ratnog premijera" ako ne preduzme hitne korake s obzirom na rastuću bezbednosnu pretnju koju predstavlja Putinova Rusija.

Ti hitni koraci trebali bi uključivati povećanje odbrambenog proračuna za najmanje tri milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana o dodatnom smanjenju broja vojnog osoblja i ublažavanje pravila o nabavci, što bi omogućilo Ujedinjenom Kraljevstvu da krene u ubrzanu nabavku oružja i municije, navode izvori.

"Istorija će gledati na odluke koje će doneti ratni premijer u narednim nedeljama kao na fundamentalne, po kojima će se videti veruje li ova vlada iskreno da je njena primarna dužnost odbrana zemlje ili je to samo slogan koji ponavlja reda radi", dodao je izvor.

https://www.novosti.rs/planeta/svet...tm_campaign=push-date-2023-01-30-vest-1196877
 

zx16

Elita
Banovan
Poruka
17.667
Како год, реално, сила су са толико носача авиона.
Носачи су бивша сила док су данас лака мета за руске хиперсонично ракете.
Циркон има домет 10.000км а брзину од 9 махова. И шта и тој причи значи носач авиона?
Оно, сад га видиш а сад га не видиш.
 

Top