Američki fond kupuje Lukoilove pumpe u Srbiji

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
242.181
U celoj gužvi oko NIS-a svi su zaboravili na drugu rusku naftnu kompaniju koja posluje u Srbiji - Lukoil. Dobro, ne baš svi recimo Amerikanci nisu:

Američki fond kupuje Lukoilove pumpe u Srbiji: Svi su zabrinuti, hoće li nam gorivo biti skuplje?​

Američki investicioni fond Karlajl mogao bi uskoro da preuzme Lukoilovu mrežu pumpi i skladišta u Srbiji.
Američka kompanija "Karlajl" na korak je od kupovine pumpi "Lukoila" u Srbiji
, kao i druge međunarodne imovine te ruske firme. Broker Branislav Jorgić navodi da to ne bi trebalo da ima negativne posledice po domaće tržište goriva, već naprotiv - mogla bi da donese izvesnu stabilizaciju snabdevanja.

Američka grupa "Karlajl" mogla bi uskoro da preuzme drugu najvažniju poziciju na tržištu goriva u Srbiji. Ta investiciona kompanija dogovorila se s ruskim "Lukoilom" da kupi njegovu međunarodnu imovinu, kojom iz Moskve više ne može da se upravlja zbog američkih sankcija.
https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a21...NnJ2MTan8yluTcdvzQ_aem_29IWGplMJNoNf2Oz3v67sA

Lepo, a šta ćemo mi imati od svega toga?

Rus opet pobedijo.

images

Jos lepse, sta si imao od Lukoila ranije? Recimo u doba od pre 7 godina ili pre 17 godina? Nista, samo mogucnost da potrosis novac na njihovoj benzinskoj stanici. Drzava je naplacivala akcize i poreze na robu koju su prodavali, zaposleni ostvarivali zarade a sve to ce biti i kad Ina-Beopetrol-Lukoil bude imala novog vlasnika. Tvoj licni benefit ce biti sto ces imati gde da kupis benzin, naravno ako posecujes one 4 benzinske pumpe koje ta kompanija ima u Novom Sadu. U svakom slucaju bolje da Lukoil radi nego ne radi.

Ukratko, zasto brines tudje brige?

Poslednja izmena od moderatora:
U celoj gužvi oko NIS-a svi su zaboravili na drugu rusku naftnu kompaniju koja posluje u Srbiji - Lukoil. Dobro, ne baš svi recimo Amerikanci nisu:

Američki fond kupuje Lukoilove pumpe u Srbiji: Svi su zabrinuti, hoće li nam gorivo biti skuplje?​

Američki investicioni fond Karlajl mogao bi uskoro da preuzme Lukoilovu mrežu pumpi i skladišta u Srbiji.
Američka kompanija "Karlajl" na korak je od kupovine pumpi "Lukoila" u Srbiji
, kao i druge međunarodne imovine te ruske firme. Broker Branislav Jorgić navodi da to ne bi trebalo da ima negativne posledice po domaće tržište goriva, već naprotiv - mogla bi da donese izvesnu stabilizaciju snabdevanja.

Američka grupa "Karlajl" mogla bi uskoro da preuzme drugu najvažniju poziciju na tržištu goriva u Srbiji. Ta investiciona kompanija dogovorila se s ruskim "Lukoilom" da kupi njegovu međunarodnu imovinu, kojom iz Moskve više ne može da se upravlja zbog američkih sankcija.
https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a21...NnJ2MTan8yluTcdvzQ_aem_29IWGplMJNoNf2Oz3v67sA

Zašto MOL to ne uzme ?

Zašto MOL to ne uzme ?
Radi toga da NIS/MOL ne bi imao monoploski polozaj na trzistu, sem proizvodnje bi drzao i monopol u maloprodaji. Tako ces imati jednog dominantnog prozvodjaca koji je takodje sa lavovskim delom maloprodaje i vise manjih distributera koji ce kupovati gorivo na trzistu (dal' od MOL rafinerija, da li od proizvodjaca iz BG, RO ili A). Vama je jedino bitno da vam drzava smanji akcize (zbog toga je gorivo u SR skupo).

No, vracamo se na pricu iz ugovora o prodaji NIS-a Rusima 2008-me, u tom ugovoru je stajalo da Rusi moraju Srbiji ponuditi da kupi NIS po istoj ceni koju su dogovorili sa (sada) MOL-om i da Srbija ima rok od par nedelja da odreaguje ili ne. Izgleda da to apsolutno nikome ne odgovara, ni Rusima, ni Madjarima a bogami ni nasim glavesinama, niko vise ne spominje taj deo ugovora. OK, Rusi uvek mogu da kazu da nece prodavati nikome jer ne mogu da prodaju onome kome oni zele pa nek ode mast u propast, izgubili su oni 200-300 puta vise od vrednosti NIS-a za ovih par godina rata tako da ne bi osetili nista uzbudjujuce da izgube i te novce. Ali, izdajnicko i ulizcko ponasanje rukovodstva Srbije u ovom slucaju ekstremno bode oci i sasvim je jasno da zvalousti nece reci "Alo jarani, imamo ugovor koji kaze da moja drzava treba da bude prva pri kupovini a ja sam se hvalio pre 1 mesec da imamo novac da kupimo NIS". A sve tako dramaticno moze da se promeni po njega ako mu pajtos Orban izgubi skorasnje izbore u Hungariji. I molite boga vi u Srbiji da se tako i desi, izleda da je to jedini nacin da Srbija kupi firmu koja se zove Naftna Industrija SRBIJE.

A nereagovanje/neinsitiranje u vezi ispostovanja ugovora o kupoprodaji NIS-a je stvarno prava izdaja nacionalnih interesa a ne tamo neka sr.anja oko Kosova koja mu prebacuju turbonacionalisti (jer za Kosovo ionako niko nista ne pita Srbiju vec 27 godina).

Back