Američki ekspert za pitanja Islama Dr. Ahmed Junis u poseti Srbiji

Monoteizam

Aktivan član
Poruka
1.159
7. avgust, 2009

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

Beograd

From the American People
Američki ekspert za pitanja Islama Dr. Ahmed Junis u poseti Srbiji

Američki ekspert za Islamska pitanja Dr. Ahmed Junis će posetiti Srbiju od 10. do 16. avgusta 2009. i susresti se sa liderima verskih zajednica, zvaničnicma lokalnih samouprava i predstavnicima civilnog društva.

Dr. Junis će takođe održati seriju predavanja, i to:

10. avgust u 19:00 časova
Beograd, Kulturni centar Rex, Jevrejska 18
Tema: “Odnosi SAD sa globalnom muslimanskom zajednicom i položaj muslimanskih manjina na Zapadu“

11. avgust u 18:00 časova
Novi Pazar, Narodna Biblioteka “Dositej Obradovic,” Gradski park bb
Tema: “Kako društveni pokreti promovišu vrednosti Islama kroz društveno angažovanje i ekonomsku integraciju”

12. avgust u 10:30 časova
Tutin, Kulturni centar
Tema: “Kako podeljene zajednice mogu delovati zajedno u cilju promovisanja interesa svojih sugrađana i globalne muslimanske zajednice”

12. avgust u 19:00 časova
Nis, Media Center, Obrenovićeva 38
Tema: “Odnosi SAD sa globalnom muslimanskom zajednicom i položaj muslimanskih manjina na Zapadu“

13. avgust u 14:30 časova
Bujanovac, Kulturni centar
Tema “Prednosti društvene integracije i kako se pojedinac može integrisati bez kompromitovanja svojih verskih ubeđenja. Može li pojedinac biti i Musliman i integrisani građanin Srbije?”

Sve predavanja su otvorena za medije. Novinari koji su zainteresovani da izveštavaju sa ovih događaja treba da budu na mestima gde će se predavanja održavati najkasnije 15 minuta pre predavanja. Nakon predavanja, Dr. Junis će biti na raspolaganju medijima za eventualne izjave ili pitanja.

Dr. Ahmed Junis - biografija
analitičar, Gallup Centar za Muslimanske studije;

Ahmed Junis je viši konsultant u Galup-u i viši analitičar u Galupovom centru za Muslimanske studije i Muslimanskoj West-Facts inicijativi. Autor je knjige “Američki Muslimani: govorite istinu” koja se bavi debatom o američkim Muslimanima i Americi nakon 11. septembra.

U Galupu, Ahmed Junis je takođe i direktor Strateškog partnerstva, Odnosa sa javnošću i komunukacija Silateka. Silatek je nastao na inicijativu nj.v., Šeika Mozah bint Nasser Al Missneda, i ima podršku brojnih lidera i partnera sa područja bliskog Istoka i širom sveta. Silatek je osnovan sa idejom da promoviše otvaranje velikog broja radnih mesta za mlade, da podržava njihove poslovne inicijative i pristup kapitalu i tržištima na bliskom Istoku i u severnoj Africi.

Ahmed Junis je član Savetodavnog odbora Komiteta za američko-muslimanske odnose u svetu u okviru Američkog instituta za mir. Ahmed Junis 2006. godine se pridružio inicijativi ambasadora Denisa Rosa da se otvori široka debata o dugoročnoj strategiji koja bi popravila odnose SAD sa muslimanskim svetom. Kao posledica ovog dijaloga formirana je Grupa lidera koju čine 34 ličnosti među kojima su i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, zatim Tomas Din, i Ričard Lend. 2008. godine magazin Leadership Group objavio je izveštaj pod naslovom “Promena pravca: Nove smernice za odnose SAD sa muslimanskim svetom”.

Kao govornik, Ahmed Junis je bio gost brojnih vlada i univerzitia širom sveta. Gostovao je u Belgiji, Egiptu, Italiji, Kataru, Kirgistanu, Libanu, Maleziji, Rimu, Španiji, Švajcarskoj, Tadžikistanu, i Turkmenistanu. Teme na koje je govorio uključuju: “Globalno muslimansko javno mnjenje i raskorak između Amerike i Muslimana u svetu”, “Muslimani u javnom životu Amerike”, “Identitet Muslimana na Zapadu”, “Budućnost američke javne diplomatije” i “Mladi Arapi, posao i budućnost”

Ahmed Junis je čest gost brojnih TV i radio stanica, kao i štampanih medija širom sveta uključujući Fox vesti, PBS, NBC, MSNBC, CBS, CNN, CNN, CNN International, CNN Turk, BBC, Al Džaziru, Al Džaziru na engleskom i Al Arabiju. Njegove aktivnosti i rad predstavljani su i u brojnim publikacijama u SAD i 35 drugih zemalja.

http://belgrade.usembassy.gov/embassy/press/2009/a090807.html
 
Ahmed Junis:Sukob dve islamske zajednice rešiti dijalogom
Srijeda, 12 August 2009

Američki stručnjak za islam Ahmed Junis ocenio je u Novom Pazaru da se sukob između dve islamske zajednice može prevazići dijalogom i poštovanjem svake od
ponuđenih perspektiva.

On je medijima izjavio da put ka pomirenju može početi međusobnim poštovanjem dvojice verskih lidera Muamera Zukorlića i Adema Zilkića i prema svima koji traže rešenje.

Junis je izrazio čvrsto uverenje da se održivo rešenje može naći u dijalogu, ne samo dvojice verskih vođa.

"Radiću na terenu u uverenju da svaki od ove dvojice lidera svoju motivaciju i svoj ego treba da proveri na vratima i onda možemo pronaći rešenje", rekao je Junis.

Junis je Zukorliću i Zilkiću, ali i, kako je rekao, onima kojih ih slede, uputio poruku podsećanjem na Svetu knjigu Kuran u kojoj piše da „Bog neće promeniti sudbinu jednog naroda dok taj narod ne promeni sebe“ i pozvao ih da "pristupe brzinom razvoja uma i da budu pozitivan i produktivan faktor u društvima u kojima žive“.

On se prethodno sastao s predstavnicima dve islamske zajednice, koje se međusobno ne priznaju, i gradonačelnikom Novog Pazara Mirsadom Đerlekom.

Junis, koji je viši konsultant u Galupu i viši analitičar u Galupovom centru za muslimanske studije, odrzao je predavanje i u Beogradu, a treba još da održi predavanja i u Tutinu i Nišu.


http://www.radiostoplus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3881&Itemid=34
 
Stručnjak: Izazovi muslimana u Srbiji nisu povezani s verom


Utorak, 11 August 2009

Američki stručnjak za islam Ahmed Junis ocenio je danas u Beogradu da izazovi integracije muslimanske zajednice u Srbiji nisu povezani s muslimanskim, već
etničkim identitetom, kao i mnogim izazovima "javnog života Srbije".

Junis je u izjavi za agenciju Beta rekao da je muslimanska zajednica u Srbiji, kao i svaka druga, suočena s izazovima etničkih tenzija i tenzija oko granica.

"Mnogi izazovi integracije muslimana u Srbiji nemaju ništa s njihovim muslimanskim identitetom. Povezani su s etničkim identitetom, s geopolitičkim sukobima u koje je Srbija bila umešana, s raspadom Jugoslavije", rekao je Junis posle predavanje u kulturnom centru Reks "Odnosi SAD s globalnom muslimanskom zajednicom i položaj muslimanskih manjina na Zapadu".

On je ocenio da je izazov za srpsko društvo i srpsku vladu "građenje srpskog identiteta koji nije posebno vezan za etnicitet ili veru".

"Ako to može biti urađeno, tada svako može biti Srbin. A ako svako može biti Srbin onda postoji pluralizam koji može biti napravljen od niza zajednica što dolaze pod veći kišobran koji se zove Srbija. Neki mogu biti Srbi, neki mogu biti bošnjački muslimani, neki mogu biti šta god jesu", rekao je Junis.

On je dodao da bi time zajednice u Srbiji došle pod veći kišobran nacionalnog identiteta koji počiva na idejama a ne etnicitetu ili veri.

Na pitanje o razlici spoljne politike prema muslimanskom svetu administracije predsednika SAD Baraka Obame i prethodnog predsednika Džordža Buša, Junis je rekao da je to "razlika između noći i dana".

"Podaci apsolutno pokazuju da velika većina muslimanana ima znatno pozitivnije viđenje SAD i njihove spoljne politike pod liderstvom Baraka Obame nego Džordža Buša", rekao je Junis.

Povodom Obaminog govora u Kairu gde je poručio da odnosi SAD i muslimanskog sveta treba da budu zasnovani na uzajamnom poštovanju, Junis je rekao da je to izvesno uticalo na viđenje SAD među muslimanima.

"Ali muslimani širom sveta jošs čekaju na delovanje. Vole retoriku, vole diskurs, ali još čekaju na delovanje SAD", rekao je Junis dodajući da nije izvesno koliko je taj govor uticao na domaću politiku u većinskim muslimanskim zemljama i na ishod izbora u Libanu ili Iranu.

Junis, koji je viši konsultant u Galupu i viši analitičar u Galupovom centru za muslimanske studije, treba da tokom posete Srbiji, održi predavanja u Novom Pazaru, Tutinu i Nišu.

http://www.radiostoplus.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3876&Itemid=34
 

"Pope is not wrong."
O'Reily


Koliko ja vidim, reč je o mladom, uspešnom čoveku, dobro obrazovanom i kvalitetno obučenom za korišćenje propagandnih tehnika, uobičajenih u kontaktima sa javnošću.
Odlikuje je ga pravilno korišćenje fraza, koje su instalirane u percepciju prosečnog Zapadnjaka putem medija i izbegavanje nezgodnih pitanja, pomoću skretanja na temu koja mu odgovara.
 

"Pope is not wrong."
O'ReilyKoliko ja vidim, reč je o mladom, uspešnom čoveku, dobro obrazovanom i kvalitetno obučenom za korišćenje propagandnih tehnika, uobičajenih u kontaktima sa javnošću.
Odlikuje je ga pravilno korišćenje fraza, koje su instalirane u percepciju prosečnog Zapadnjaka putem medija i izbegavanje nezgodnih pitanja, pomoću skretanja na temu koja mu odgovara.


to sam i pretpostavio..:confused:
 

Back
Top