Americki dokument o Miskovicu

antidelta

Početnik
Poruka
1
Prevod internog dokumenta americke ambasade o Miskovicu
21 maj 2007
Upućeno ambasadoru
Od političkog odeljenja
Predmet: Predlog Miroslava Miškovića, predsednika Delta holdinga

Predmet odluke: Da li da se prihvati predlog o pomoći predsednika Delta holdinga, Miroslava Miškovića, da ublaži srpsku politiku po pitanju Kosova, a da se zauzvrat pozitivno odgovori na skidanje njegog imena sa 212f , koja mu onemogućava ulaz u USA.

Pozadina: 18 maja 2007. urednik VIP-a, Bratislav Grubačić, u ime predsednika Delta holdinga, Miroslava Miškovića, predložio je političkom činovniku američke ambasade sledeće:

a- Grubačić je tvrdio političkom činovniku američke ambasade, da ako su SAD zabrinute oko ublažavanja politike Srbije prema Kosovu, da tu može da im pomogne samo jedna osoba koja ima sposobnost da utiče na novo formiranu koaliciju u vladi, predvođena Vojislavom Koštunicom;
b- Urednik VIP-a je odmah dodao da je ta osoba predsednik Delta holdinga, Miroslav Mišković, u čije je ime Grubačić kontaktirao ambasadu USA sa predlogom;
c- Prema Grubačiću, predsednik Delte je ponudio “svoju pomoć” i “svoje bliske kontakte” sa vodećim ljudima iz Vlade. Navodno, Mišković je spreman da iskoristi svoj “direktan uticaj” na glavne vladine ministre da ublaži politiku Srbije prema Kosovu, da smekša retoriku usmerenu prema SAD i da osigura stabilnost vlade i posle odluke;
d- Grubačić je podvukao da je Mišković izuzetno zabrinut zbog toga što je na listi za nedobijanje vize i da zbog toga ne može da dobije međunarodni legitimitet ili da započne i završi važne poslove sa američkim korporacijama, uključujući tu i Siti benk.
e- Politički činovnik je pitao Grubačića da mu razjasni sledeće:
1. Da li SAD , za usluge Miškovićevog “uticaja” treba da skine njegovo ime sa 212 f liste;
2. Da se navede konkretno na koje ljude i u kojoj meri će Mišković moći da utiče i da li u njih spadajui predsednik Tadić i premijer Koštunica
f- Odgovor je sledeći:
1. Urednik VIP-a je potvrdio da je skidanje sa liste 212 f preduslov za Miškovićevu “pomoć”.
2. Govoreći o mogućnostima političkog uticaja Miškovića, Grubačić je rekao da su potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministr ekonomije Mlađan Dinkić, takoreći “zaposleni kod njega”. Urednik VIP-a je dodao da je mala mogućnost da se istovremeno utiče na predsednika i premijera.
3- Što se tice DS-a, urednik VIP-a je dodao da su, pored potpredsednika takođe i ministar bez portfotelja, Dragan Đilas i ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, u obavezi prema Miškoviću, zbog njegove političke i finansijske pomoći njihovim “uspešnim” karijerama u protekloj dekadi. Grubačić je objasnio da se DS plaši da izgubi Miškovićevu finansijsku pomoć i da je finansiranjem rivalskog DSS-a u kampanji Mišković povratio uticaj na DS. Grubačić je zaključio da bi DS podržao Miškovićevu “intervenciju” i kod premijera, jer bi to omogućilo predsedniku Tadiću da nastavi evro-atlantske integracije i svoju racionalnu i umerenu politiku prema Kosovu;
4-Grubačić je bio manje jasan kako bi Miskovic mogao da utiče na premijera. Iako je urednik VIP-a rekao da bi Mišković uspeo da “stiša” retoriku Vojislava Koštunice u vezi sa Kosovom i protiv NATO i SAD, Mišković je po Grubačiću blizak ljudima iz najbližeg Koštuničevog okruženja i mogao bi da ih koristi kao surogate, kako bi indirektno uticao na ponašanje premijera.

ANALIZA: Naša neposredna procena je da postoji istina u Grubačićevim tvrdnjama i da je to stvarna ponuda. Poznato je da je urednik VIP-a blizak ljudima iz Vlade, politike i ekonomije. Prema drugim političkim izvorima, Mišković je u velikoj meri finansirao sve velike političke partije, osim LDP-a i SPO-a. Ovi izvori govore da je G17 totalno zavisan od Miškovićeve podrške, dok DS održava “udobnu distancu”, ali voljno prihvata njegovu pomoć. Nešto što doprinosi Grubačićevom predlogu je i to da su po prvi put i DSS i Srpska radikalna stranka primile pozamašne svote od Miškovića, za izbore. Naša procena je da je “finansijska zavisnost” vodećih demokratskih partija i lična korumpiranost pojedinih ministara iz demokratskog bloka, u stvari suština Miškovićevog političkog uticaja.

Očigledno je da Mišković pokušava da ponovi svoj uspeh 2000-2001, kada je direktno potpomogao DOS i Vladu Zorana Đinđića, a zauzvrat je ambasador Montgomeri skinuo njegovo ime sa crne liste viza na kojoj su imena ljudi koji su sarađivali sa Miloševićevim režimom. Miškovićeva ponuda, pored toga što je lišena moralnog kompasa, predstavlja potpunu poodređenost političke elite jednome čoveku. Iako njegov uticaj nije svuda podjednak, nemamo dokaza o tome kako bi Mišković mogao uticati na odluke premijera, naročito kada je u pitanju Kosovo.

Predsednička proklamacija 212 f , jasno definiše “ono što se ozbiljno protivi interesima SAD”, kao što su efekti na američke biznismene, spoljnu politiku SAD, sigurnost SAD, borbu protiv terorizma i kriminala i stabilnosti demokratskih institucija i naroda. Mi smo se složili kao grupa da prožimajuća politička korupcija, koja nipodaštava interese demokratske Srbije, ima i ozbiljne posledice na nacionalnu politiku SAD, a da se u srcu ove korupcije nalazi predsednik Delta holdinga, Miroslav Mišković. Srbija neće moći da napreduje u demokratiji, kao ni u ekonomiji, dok se monopol ovog Miloševićevog tajkuna, nad svakodnevnim životom Srbije, ne okonča.

PREPORUKA: Odmah i kategorički odbiti predlog Miškovića. Departmentu je na uvid poslat skorašnji dokaz Haškog tribunala o Miškovićevoj manipulaciji srpskom carinom, čime je ubirao profit 1999-2000. i direktno bio umešan u šverc cigareta i pomaganje Miloševićevog režima 1993-1995, čime bi bio potvrđen njegov status 212 f i doživotna zabrana ulaska u SAD
 

sevilja

Iskusan
Poruka
6.145
Ma nije problem to što njih nije ništa sramota, već činjeica da se sama američka ambasada ogradila od tog dokumenta jasno i glasno. Rekoše da tako nešto nisu nikad videli, a i da im je ponudjeno, ne bi uzeli u razmatranje- njihova zvanična izjava.
Da li je tačno ili ne, ne znamo, ali činjenica je da neće da stanu iza Čedojka- bar ne ovog puta.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.