Američki bombarder B-1B učestvovao u vojnoj vežbi u Južnoj Koreji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.927
1280px-B-1B_over_the_pacific_ocean.jpg

Američki bombarder B-1B učestvovao je u današnjoj združenoj vojnoj vežbi u Južnoj Koreji prvi put posle sedam godina nakon što su porasle tenzije na Korejskom poluostrvu zbog slanja oko 1.000 balona koji su nosili smeće iz Severne Koreje ka jugu.

Američki bombarder je došao u Južnu Koreju iz vazduhoplovne baze SAD koja se nalazi u Tihom okeanu na ostrvu Gvam, a u vežbama je gađao brojne mete u okolini grada Taebaek, zajedno sa dva južnokorejska borbena aviona F-15K, prenosi "Yonhap News Agency".

Petodnevne vežbe počele su u ponedeljak na reci Namhan u Jodžuu, 61 kilometar jugoistočno od Seula, i u njima učestvuje oko 590 vojnika i 243 mehanizovana sredstva i aviona, uključujući helikoptere CH-47D, tenkove K1A2 i oklopna vozila K808.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) ranije je odlučio da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne u Južnu Koreju.

Pjongjang je od četvrtka poslao skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju u, kako je saopšteno u Pjongjangu, kampanji protiv južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

U aprilu 2018. godine, tadašnji južnokorejski predsednik Mun Džae-in i vrhovni lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u selu Panmundžom i potpisali Panmundžomsku deklaraciju, nakon čega je usledila zajednička deklaracija potpisana u Pjongjangu u septembru 2018. godine.

Vojni sporazum, aneks zajedničkoj deklaraciji, potpisan je 19. septembra 2018. godine, kako bi se zaustavila sva neprijateljska vojna dejstva i uspostavile tampon zone preko međukorejske granice na zemlji, na moru i u vazduhu. prenosi link
 

Back
Top