Američke snage u Iraku su ubile generala Kasema Sulejmanija, šefa elitne iranske revolucionarne garde

oklop

Aktivan član
Poruka
1.226
Vrata pakla su upravo otvorena

Iran Revolutionary Guards commander killed in Baghdad airport rocket strike: Iraqi TV

BBC News - Qasem Soleimani: US kills Iran Quds force leader, Pentagon confirms

Bagdad, napad koji bi mogao da zapali Bliski istok

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...pad-koji-bi-mogao-da-zapali-bliski-istok.html

https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-50979463

https://www.cnn.com/2020/01/02/middleeast/baghdad-airport-rockets/index.html

https://www.timesofisrael.com/iran-...-soleimani-killed-in-baghdad-strike-iraqi-tv/
 
Poslednja izmena od moderatora:
General Qasem Soleimani, the head of the Iranian Revolutionary Guards' elite Quds Force, has been killed by US forces in Iraq.

"At the direction of the President, the US military has taken decisive defensive action to protect US personnel abroad by killing Qasem Soleimani," a Pentagon statement said.

"This strike was aimed at deterring future Iranian attack plans. The United States will continue to take all necessary action to protect our people and our interests wherever they are around the world."

Reports also suggest that a number of Iraq militia heads have been detained by US forces in Baghdad, although this is unconfirmed.

BBC News - Qasem Soleimani: Iran Quds force leader killed, Iranian state TV reports
https://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-50979463
 
Poslednja izmena:
Bagdad, napad koji bi mogao da zapali Bliski istok

Sjedinjene Američke Države potvrdile su da je u napadu njihovih dronova, u Bagdadu ubijen iranski general Kasim Sulejmani, komandant jedinica za specijalne operacije. U napadu je poginuo i jedan od čelnika proiranskog PMF-a Abu Mahdi el Muhandis. Čeka se odgovor Teherana. Cena nafte skočila četiri odsto.

Nekoliko raketa ispaljenih na bagdadski aerodrom, pogodilo je kolonu automobila na teretnom terminalu, u trenutku kada su se u njima nalazili zvaničnici iranske Revolucionarne garde i proiranskog PMF-a.
General Kasim Sulejmani

General Kasim Sulejmani

Kako je javila iračka državna televizija, u eksplozijama je stradalo najmanje pet osoba, uključujući komandanta Kuda, jedinice za specijalno ratovanje Revolucionarne garde, generala Kasima Sulejmanija.
Generala Sulejmanija Amerikanci godinama smatraju ključnim operativcem Teherana u Siriji, Iraku i Libanu, te čovekom koji je sa ivice ponora izvukao režim Bašira el Asada u trenutku kada se njegova propast činila pitanjem trenutka.
Pogibiju generala Sulejmanija prva je potvrdila iračka državna televizija. Iranska agencija Fars prenele je ovu vest, navodeći da ne može da potvrdi valjanost informacije.
Takođe, spekulisalo se da li je napad izveden iz višecevnih raketnih bacača i dronova.
Smrt iranskog generala potvrđena je tek nekoliko sati kasnije, kada je Pentagon saopštio da je u napadu dronova, koji je naredio predsednik Donald Tramp, ubijen prvi čovek Kuda, general Kasim Sulejmani.
”General Sulejmani i snage Kuda odgovorne su za smrt stotina američkih i savezničkih vojnika i ranjavanje hiljada drugih”, navodi se u saopštenju Pentagona.
Američki predsednik je, nešto ranije, na Tviter postavio sliku američke zastave, bez ikakvog komentara.

Smrt generala Sulejmanija mogla bi ionako uzavrele odnose između Teherana i Vašingtona pretvoriti u otvorene sukobe na nekoliko frontova, uključujući Persijski zaliv, Siriju i Liban.
Kasim Sulejmani važio je za bliskog saradnika iranskog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija i smatran je za mogućeg budućeg iranskog lidera.
Njujorker je za generala Sulejmanija, svojevremeno, pisao da kontroliše čitav niz iranskih proksi operacija po Bliskom istoku - od Hezbolaha u Libanu, šiitskih milicija u Iraku do kurdskih snaga u Siriji.
U eksploziji je ubijen i Abu Mahdi el Muhandis, zamenik komandanta proiranskog Pokreta za nacionalnu mobilizaciju, ili PMF-a, čije su pristalice nedavno pod opsadom držale američku ambasadu u Bagdadu.
Među žrtvama je, navodno, i Muhamed Rida, ključni operativac PMF-a.
Irački mediji, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike, prvo su javili su da je na aerodrom ispaljeno nekoliko projektila iz višecevnih raketnih bacača, ali je nedugo zatim postalo jasno da je napad izvršen dronovima.
Raketni napad je usledio svega nekoliko dana nakon dramatične dvodnevne opsade ambasade SAD u Bagdadu.
Američki predsednik Donald Tramp je za opsadu ambasade opzužio Irance, navodeći da će ”Teheran snositi odgovornost za sve što se bude dogodilo”, a komandant iranske Revolucionarne garde general Hosein Salami mu je odgovorio da ”Iran ne želi rat”, ali da ”poseduje kapacitete da razbije SAD”.
Posle Trampove pretnje usledila je serija vazdušnih udara na kampove PMF-a u kojima je ubijeno namanje 25 osoba.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...pad-koji-bi-mogao-da-zapali-bliski-istok.html
 
zanimljivo...čeka se direktiva iz američke ambasade kako da se pojedinci postave na forumu prema ovom ubojstvu koje može uzrokovati sukob nezapamčenih razmjera u zadnjih 70 god. stoga još nema njihovih nepreglednih uzajamno dopunjujućih postova kao što bi bilo da su u pitanju *********...susjed upravo sada razvija strategiju kako uzdignuti ubojstvo čovjeka koji je skršio teroriste u siriji na štetu njegove muslimanske braće.
 
Po Trampovom naređenju ubijen iranski general
http://rs.n1info.com/journalist19/Anadolija-
Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je po naređenju predsednika Donalda Trampa u operaciji u Iraku ubijen komadant jedinica Kudsa pri Iranskoj revolucionarnoj gardi, general Kasem Sulejmani.

"Po naređenju predsednika, američka vojska je preduzela odlučne mere u cilju zaštite američkog osoblja u inostranstvu tako što je ubila Kasema Solejmanija", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane SAD.

Pentagon je Sulejmanija optužio za planiranje nedavnih napada na kompleks američke ambasade u Bagdadu.

Kasem je ubijen u napadu izvedenom na aerodromu u Bagdadu, a prema zasad nezvaničnim informacijama, ubijeno je ukupno sedam osoba.

Šiitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Fejsbuku da je njihov direktor javnih komunikacija poginuo u "kukavičkom američkom bombardovanju". Rakete su pale blizu teretnog terminala zapalivši dva vozila i ranivši više ljudi, saopštila je medijska služba.



Tan2020-1-3_4384768_0.jpg


"Najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardovanju bagdadskog aerodroma", objavila je iračka državna televizija.

Iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif, poručio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) sasvim sigurno platiti cenu svog avanturizma.

http://rs.n1info.com/Svet/a557523/Iranski-general-ubijen-po-Trampovom-naredjenju.html


Demonstracija MOCI!!!

Propade USA 1!!!! o neeeeeee
 

Back
Top