Američke iluzije prete svetskom poretku (Питер Родман)

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.709
Tražimo opreznost pre nego što se bilo šta nastavi. Nedostaje nam odgovor - narod Kosova takođe ima svoj glas, ali upozoravamo na opasnosti od rešenja na koje ne pristanu sve strane. To ne samo da nije mudro kada je reč o pokrajini, već uspostavlja međunarodni presedan. Spoljna moć koja može da menja granice država bez njihovog pristanka - to je uznemirujuće

srsssddfd.jpg

Питер Родман, Болтонова екипа

Bivši pomoćnik američkog sekretara odbrane Piter Rodman u razgovoru za Glas ustvrdio je da je NATO bombardovanje bilo opravdano sa stanovišta ugrožavanja ljudskih prava ali da isto tako mora da se preispita da li je, i sa kog stanovišta, opravdana diplomatija koja je potom usledila. Trebalo bi, smatra on, nastaviti sa traženjem multilateralnog rešenja, koje će prihvatiti obe strane i izbeći ishitrene poteze kojima se izaziva Rusija. O motivima, svojim i još dvojice bivših američkih zvaničnika, Džona Boltona i Iglberegera, da u Vašington tajmsu objave članak i njime zatraže preispitivanje srljanja u jednostrane poteze, kaže:

- Nisam stručnjak za Balkan, ali smatram da time što se nastavlja sa rešenjem koje neće imati saglasnost obe strane, ustvari prizivamo veliku nevolju. Iznenadile su me olake pretpostavke - da će se nezavisnost desiti nekako automatski i da to neće izazvati veće probleme. Te pretpostavke su bile pod znakom pitanja i mi sada želimo da skrenemo pažnju njih i negativne posledice koje to može da izazove po SAD.

Šta ste čekali do sad...

- Izašao sam iz vlade tek prošle godine. Ne bih dalje objašnjavaoÖ

Tražili ste od vlade da preispita politiku prema Kosmetu. Da li je to moguće bez istovremenog preispitivanja politike prema Srbiji?

- U članku koji smo napisali, tražili smo od vlade SAD i saveznika da razmisle i da ne žure ka jednostranom rešenju, jer se brinemo za druge interese SAD koji bi ovim bili narušeni.

Jel vi ustvari tražite samo da se ne žuri, ali ne i da se promeni sadašnji kurs?

- Ne bih da menjam ono što smo napisali u članku, ali mislim da smo tu govorili o jednostranim koracima kao nečemu što će pokvariti odnose sa Rusijom i Srbijom i stvoriti niz diplomatskih problema u regionu. Umesto da rešimo problem, samo bismo mogli da ga povećamo.

A za koje se to američke interese brinete?

- Želimo dobre odnose sa demokratskom Srbijom, a kako već imamo nagomilane konflikte sa Rusijom, bilo bi dobro da neke od njih pokušamo da izbegnemo. Neki su bili neminovni, kao što je proširenje NATO, koje sam i ja podržao, ili raketna odbrana. Ali, nije dobro za naše odnose sa Rusijom ako samo pridodajemo nove stvari oko kojih se ne slažemo.

Dakle, ne mislite da je nezavisnost Kosmeta nešto što je vredno kvarenja odnosa sa Rusijom ili da požurivanje te stvari nije vredno rizika?


Наставак на:
http://www.glas-javnosti.co.yu/clan...-2008/americke-iluzije-prete-svetskom-poretku
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.