Americka Pravoslavna Crkva

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parun

Poznat
Poruka
7.760
Americka Pravoslacna Crkva u USA (The Orthodox Church in America (OCA)) je autokefalna crkva sa sedistem u Syosset, New York i sastoji se od 700 parohija, misija, drustava, manastira i institucija lociranih uglavnom u USA (570 parohija u USA i Kanadi, dok su ostale locirane u Mexico i Australiji. Broj clanova OCA varira izmedju 27169 pa do 1,0640.00. Atlas americkih pravoslavnih crkvi iz 2011 navodi cifru od 84,900 clanova.

http://oca.org/holy-synod

Postavljaju se nekoliko pitanja"

- Da li imaju patgrijarha i kako se zove?
- Ko ga je ustolicio?
- Da li je priznata kao kanonska crkva?
- Da li je SPC prihvatila ili osuila jeretnicku Americku pravoslavnu crkvu?
- Ako jeste, po kom osnovu?
- Sta se desava sa nasim, srpskim crkvama u Americi? Pod cijom su jurisdikcijom?

Mogao bih da nastavim s pitanjima u nedogled. Cekam odgovor pa da nastavim.

Postavljaju se nekoliko pitanja"

- Ko ga je ustolicio?
- Sta se desava sa nasim, srpskim crkvama u Americi? Pod cijom su jurisdikcijom?

Mogao bih da nastavim s pitanjima u nedogled. Cekam odgovor pa da nastavim.

Izvini nisam siguran da mislimo o istim stvarima? Ovde se radi iskljucivo o OCA ili Americkoj Pravoslavnoj Crkvi bez ikakve veze sa SPC, ako si na to mislio? Struktura i organizacija Crkve je data na gornjem linku. Nisam medjutim jos uvek detaljno proucio organizaciju, ovih dana. Inace najveca Pravoslavna u USA je Grcka Pravoslavna Crkva sa najvecim brojem vernika. Pravo da ti kazem ne znam odgovore na gornja pitanja, ako mislis na SPC i njenu imovinu ?

http://oca.org/holy-synod/bishops#primate

Poslednja izmena:
Evo ga link o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Severnoj i Juznoj Americi, ako si na to mislio, koji verovatno sadrzi deo odgovora na gornja pitanja. U svakom slucaju pitanja koja si postavio su interesantna i vredelo bi naci odgovore, mozda je najbolje otvoriti posebnu temu za sve to?

http://www.serborth.org/
Pitanja koja sam postavio su osnovana. Na primer, za formiranje autokefalne pravoslavne crkve potrebna je saglasnost Vaseljenskog sabora. I sam naziv te Americke pravoslavne crkve u u Americi je pomalo rogobatan. Mogao bi i ti da se potrudis i da nadjes odgovore na postavljena pitanja.

Pitanja koja sam postavio su osnovana. Na primer, za formiranje autokefalne pravoslavne crkve potrebna je saglasnost Vaseljenskog sabora. I sam naziv te Americke pravoslavne crkve u u Americi je pomalo rogobatan. Mogao bi i ti da se potrudis i da nadjes odgovore na postavljena pitanja.

Hogariuse, o ovom sam ti već pisao detaljnije, uključiv i u onom dijelu koji si preskočio na susjednoj temi.

Nije tačno da je za formiranje autokefalne pravoslavne Crkve potrebna saglasnost sabora Vaseljenske patrijaršije! Dovoljno je samo da, u skladu sa kanonima, bude uručena autokefalija od Majke crkve. Tomos Pravoslavna crkva u Americi dobila je od Ruske pravoslavne crkve 1970. godine.

Vaseljenska patrijaršija ne priznaje autokefalnost Pravoslavne crkve u Americi, to je tačno.

Hogariuse, o ovom sam ti već pisao detaljnije, uključiv i u onom dijelu koji si preskočio na susjednoj temi.

Nije tačno da je za formiranje autokefalne pravoslavne Crkve potrebna saglasnost sabora Vaseljenske patrijaršije! Dovoljno je samo da, u skladu sa kanonima, bude uručena autokefalija od Majke crkve. Tomos Pravoslavna crkva u Americi dobila je od Ruske pravoslavne crkve 1970. godine.

Vaseljenska patrijaršija ne priznaje autokefalnost Pravoslavne crkve u Americi, to je tačno.
Ja postavih nekoliko pitanja na koja sam ocekivcao odgovor. Onda bismo mogli da nastavimo diskusiju. Inace, u hriscanstvu sve je moguce, samo sveti Sinod treva da potvrdi da je Sv. Duh dao saglasnost.

Uzgred, ne znam sta je tomos i da li je RPC Majka?

Poslednja izmena:
Ovo je sto sam nasao na wilki:

Православна црква у Америци (енгл. Orthodox Church in America) је помјесна аутокефална црква. Налази се на 15. мјесту у диптиху православних цркава према издању Московске патријаршије. Незванично се назива и Америчка православна црква.

Православна црква у Америци је 1970. године добила аутокефалност од Руске православне цркве. Аутокефалност данас признаје Руска, Бугарска, Грузијска, Пољска и Православна црква чешких земаља и Словачке. Није призната као аутокефална црква од стране Цариградске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Румунске, Кипарске, Грчке и Албанске православне цркве, али са њом се налазе у пуном канонском и евхаристијском јединству. Оне је сматрају и даље као самоуправну цркву у саставу Руске православне цркве.

Њене цркве и манастири се углавном налазе на територији САД и Канаде, иако их има и у Мексику и Аустралији. Број верника је прилично неодређен. Процене иду до 1.100.000 верујућих. Православна црква у Америци је настала од митрополије Руске православне цркве у Америци (1970) када је од Московске патријаршије добила самосталност:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Америчка_православна_црква

Poslednja izmena:
- Ko ga je ustolicio?

Nemaju. Poglavar crkveni im nosi titulu mitropolita.
Trenutno je pozicija upražnjena.

Jeste.

U opštenju je sa njom. Ona nije jeretička.
Međutim, ne priznaje njenu autokefaliju.

U najvećoj mjeri SPC, a dijelom pod APC.

Ja postavih nekoliko pitanja na koja sam ocekivcao odgovor. Onda bismo mogli da nastavimo diskusiju. Inace, u hriscanstvu sve je moguce, samo sveti Sinod treva da potvrdi da je Sv. Duh dao saglasnost.

Uzgred, ne znam sta je tomos i da li je RPC Majka?

Preko tomosa se uredjuje novo stanje Crkve - recimo, upravo davanje autokefalnosti.

Jeste. Do sticanja autokefalnosti 1970. godine, današnja Pravoslavna crkva u Americi zvala se Ruska pravoslavna grčka katoličanska crkva u Americi, koja je inače postojala kao autonomna Crkva u okviru Ruske pravoslavne crkve od 1924. godine (zvanično i kraće samo Američka mitropolija).

Poslednja izmena:
Nemaju. Poglavar crkveni im nosi titulu mitropolita.
Trenutno je pozicija upražnjena.

Jeste.

U opštenju je sa njom. Ona nije jeretička.
Međutim, ne priznaje njenu autokefaliju.

U najvećoj mjeri SPC, a dijelom pod APC.

Preko tomosa se uredjuje novo stanje Crkve - recimo, upravo davanje autokefalnosti.

Jeste. Do sticanja autokefalnosti 1970. godine, današnja Pravoslavna crkva u Americi zvala se Ruska pravoslavna grčka katoličanska crkva u Americi, koja je inače postojala kao autonomna Crkva u okviru Ruske pravoslavne crkve od 1924. godine (zvanično i kraće samo Američka mitropolija).
Hvala, zadovoljio si moju ljubopitljivost. Moram priznatri, pomalo je zbunjujuce, jer kada su Ameri u pitanju (mislim dolarsko bogadstvo) tretman Americke pravoslavne crkve je nesto drugacije postravljen nego uobicajeno, tj. kanonsko. U sustini to je veoma normalno, novo vreme i nova sredina zahtevaju nov i racionalan i pragmatican pristup resavanju verskih pitanja.

Hvala, zadovoljio si moju ljubopitljivost. Moram priznatri, pomalo je zbunjujuce, jer kada su Ameri u pitanju (mislim dolarsko bogadstvo) tretman Americke pravoslavne crkve je nesto drugacije postravljen nego uobicajeno, tj. kanonsko. U sustini to je veoma normalno, novo vreme i nova sredina zahtevaju nov i racionalan i pragmatican pristup resavanju verskih pitanja.

Na šta misliš konkretno kada kažeš da je nešto drugačije postavljeno nego kanonsko?
Spor zbog čega stare patrijaršije istoka, kao ni SPC, ne priznaju APC jeste zbog jurisdikcijskih pitanja. Naime, Vaseljenska patrijaršija ima pretenzije nad APC, odnosno na osnovu toga osporava njenu autokefalnost.

Poslednja izmena:

Back