Američka, njemačka i britanska vlada kupile ogromne količine bitcoina

V.M.Dokolenko

Poznat
Poruka
8.910
Vlada Sjedinjenih Država jedan je od najvećih vlasnika kriptovalute uz druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, prema podacima iz Arkhama.

Arkham, kripto obavještajna platforma, predstavila je nadzornu ploču koja prikazuje vlade s najvećim kripto posjedima, piše Cointelegraph.

Arkham je rekao da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka “neke od najvećih zemalja” u smislu kripto holdinga.

S novim Arkhamovim alatom za praćenje, pojedinci mogu u stvarnom vremenu pratiti stanje i istoriju transakcija za kriptovalute koje drže vlade.
Prema podacima, američka vlada najveći je Bitcoin kit među svjetskim državama koje prati Arkham, držeći čak 212.847 BTC-a u vrijeme pisanja, vrijednih oko 15 milijardi dolara na bazi trenutnih cijena.

Osim BTC-a, američka vlada takođe drži oko 200 miliona dolara u drugim kriptovalutama poput Ethera (ETH), kao i glavnim stabilnim kovanicama poput USDC-a i Tethera.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja je na drugom mjestu, drži 61.245 BTC-a u vrijeme pisanja, u vrijednosti od oko 4,5 milijardi dolara, prema Arkhamovim podacima. Njemačka vlada posjeduje 49.858 BTC-a, što je u vrijeme pisanja teksta ekvivalentno otprilike 3,5 milijardi dolara.

Vlada El Salvadora — prve zemlje koja je Bitcoin učinila zakonskim sredstvom plaćanja u septembru 2021. — drži znatno manje BTC-a od ostalih zemalja koje prati Arkham.

Prema podacima, salvadorska vlada drži 5717 BTC-a, vrijednih 405 miliona dolara u vrijeme pisanja članka.

Objavljivanje Arkhamovih podataka o tome koje vlade drže najviše bitcoina označava važnu prekretnicu u transparentnosti imovine kriptovaluta u vlasništvu kitova poput država.

Prošlo je dosta vremena otkako je javnost saznala za ogromne posjede BTC-a od strane vlade Sjedinjenih Država.

Arkham ukazuje na činjenicu da je SAD nastavio da gomila Bitcoin u posljednjih nekoliko godina. Od početka 2023., američka vlada je dodala najmanje 5000 BTC, na temelju Arkhamovih podataka i prethodnih izvještaja.

https://bankar.me/2024/04/13/americka-njemacka-i-britanska-vlada-kupile-ogromne-kolicine-bitcoina/

Danica Crnogorcevic bi mozda u ovom momentu nakon sto cijena zlata otisla takodje u neslucene visine trebala razmisliti o novom hitu:
veseli_se_srBski_rode_trecem_sveCkom_ratu.mp3

P.S. molim administraciju ukoliko tema ne pripada gospodarstvenim temama da prebaci istu gdje je svrsishodna.
 
Vlade ili drzave ne investiraju u finansijske fondove, oni ne posluju, i ne posluju za profit. I oni regulisu te fondove.
Kad vidis da je neka vlada ili drzava otela porez pa investira, odmah znas da se radi o teskom kriminalu. I to onda nije nikakva ni vlada ni drzava nego mafija.
Ali koji je smisao ovog poteza svjetskih vlada
 

Back
Top