Niko nikog nasilno ne gura u radnju. Ja sam samo bio zacudjen svojevremeno (pre jedno 20tak godina) da ljudi uredno stoje u redu za starback kafu koja je kostala 6 dolara za nošu, gde je Second Cup bio za tu istu nošu, tu u blizini jedno 3.5, a tim hortons 1.25. Dok nisam saznao da starbacks zapravo gaji svoju kafu zbog specijalnih karakteristika. Da li tom, dick i harry znaju za to (odnosno alternativni Milomir, Perica i Milos) nije me bas mnogo interesovalo. Samo me interesovalo zasto je to tako, tacnije kako su uspeli da navuku sav taj narod da bez izgovora i dileme svako jutro pre no sto podje na posao sibne 6 dolara za nošu. Pa su mi objasnili zasto je starbacks noša 6 dolara i svi je kupuju. (dobro ne bas svi... neko kupuje alternativu, a neko sam pravi kafu) A nije bas popularan podatak, tj dostupan dok se malo ne proceprka.
Slicna jagma je naravno i za mek, ali tu je situacija malo drugacija, mek gaji svoje musterije od ranog uzrasta. Navlaka je psiholoska. A ova gore hemijska.
E sad kad uronis americki proizvod u Srbiju, tu se skupljaju oni koji drze do svog imidza a to je klasa pomodara. Koja nije retka i nikad nije izostala da postoji u Srbiji ko zna jos od kad.
A sa druge strane mek je u americi takoreci najjeftinija hrana, a ovde posto je sve u Srbiji izvrnuto, pa je ovde mek jedna od skupljih. Naravno mek psiholoski deluje i ovde, ne idu bas odrasli da jedu mek (osim ako nisu odrasli na tome) nego roditelji vode decu koja traze mek. A ima i roditelja koji smatraju da je OK da vode decu u mek, pa ih vode, trazili to oni ili ne.
Niko nikog ne navlaci, ali znas kako je, na onom kontinentu se mek prodaje kao 'all our burgers are 100% beef'. A ti mi sad reci ili objasni sta su oni time tu hteli da kazu....