Ameri sa Kosova šalju migove na ruse

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
Vašington je, kako tvrde diplomatski izvori, naložio NATO komandantima da Ukrajincima isporuče poljske migove-29 (iako se javno protive ovoj akciji) da bi mogli da se adekvatnije odbrane od ruske agresije. Poljaci su pokušali da te avione prebace u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj, ali je Vašington, u skladu sa svojom javnom retorikom, odbio ovakav scenario jer ne želi da borbeni avioni u Ukrajinu uđu s teritorije zemalja koje pripadaju Alijansi. Zato je razmatrano rešenje da avioni, kojih, prema nekim procenama, ima 28, polete iz zemlje koja nije članica NATO saveza, ali mu je bliska.

Analitičar iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlada Radulović objašnjava da je Poljska ponudila Ukrajini svoje migove, ali da ne poleću iz Poljske, a on pojašnjava da razlog za takav potez Varšave leži u tome što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da će svako ko pruži direktnu vojnu pomoć Ukrajini biti prepoznat kao legitimna meta za vojni odgovor.
Prema njegovim rečima, Rusi za sada tolerišu dopremanje manje vojne opreme u Ukrajinu preko Poljske, ali istovremeno podseća da je Rusija upozorila Rumuniju da ne ustupa svoje aerodrome za poletanje ukrajinskih aviona jer će biti potencijalna meta udara Ruske Federacije.

Vojni izvori tvrde da je Putin već spremio žestok odgovor u vidu arsenala najubojitijih krastarećih raketa, kojima može da dobaci i do Prištine, ukoliko bude bilo potrebe.

PRIŠTINA SE NUDI​

Izvor Srpskog telegrafa koji je dobro upućen u ovu priču tvrdi da se Priština sama ponudila da poljski migovi polete u Ukrajinu s njihove teritorije. Najverovatnije s prištinskog vojnog aerodroma Slatina, zbog kojeg 1999. zamalo nije došlo do ozbiljnog sukoba jer su do njega ruske trupe došle pre NATO vojnika nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Prema motivima ovog događaja, snimljen je i jedan od najgledanijih ruskih filmova "Balkanska međa". Ironija je da bi poleteli baš s aerodroma koji su Rusi još tada smatrali toliko strateški bitnim da su rizikovali ozbiljan sukob sa NATO armadom i OVK.

Ovaj scenario potvrđuje i pisanje nemačkih medija, pre svega portala Dojče vele.
- Jedan od mogućih scenarija je da bi migovi u Ramštajnu mogli biti prefarbani i prebačeni u zemlju koja nije članica NATO ili EU. Odatle bi ukrajinski piloti mogli da ih prevezu u Ukrajinu. Nijedna država nije javno imenovana kao tranzitna zemlja - Kosovo se smatra jednom od mogućih opcija - doslovno stoji u tekstu pomenutog nemačkog medija.
https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/346600/sad-rusija-rat-u-ukrajini-albanci
**************************************
Добро би било да Амери и НАТО једном удовоље жељу Приштине и пошаљу им пар авиона на ,,префарбавање'' и полетање за Украјину.!?
Ал' би прштало на све стране! Не знам дал' би Шиптари успели да впрефарбају и један авион.
 
znaci srbija salje ukrajini avione?
Мислиш, КиМ је део Србије па по тој логици Србија шаље те авионе у Украјину. Нека је и тако али нека Руси слободно бомбардују аеродроме на КиМ где се ,,префарбарају'' пољски (и други) авиони за Украјину.
Баш би било весело!
 

Back
Top