AMD/nvidia kartice

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Navar

Elita
Banovan
Poruka
20.280
sa trenutnim cenama najisplativija varijanta za kupovinu je sapphire 6950 sa 1GB memorije..kosta oko 22-23 hiljade dinara kako gde..koliko i vecina GTX560TI kartica koje su par frejmova sporije a trose vise struje..te samim tim traze i bolje napajanje..kad sam kod napajanja najisplativija nabavka je termaltake tr2 RX 550W napajanje sa oznakom w0134 sa cenom od nekih 65 evra..ima dva 6pinska konektora za napajanje grafickih kartica 1 cist 6 pina i 1 6+2 tako da moze i 8pina da se nakaci..i modularno je..sto su mu velike prednosti i nad puno skupljim napajanjima..naravno govorim o srednjoj klasi..bez CF/SLI udri sprzi 5 GHz konfiguracija..

u nesto nizoj varijanti HD6850 rulez..ne toliko zbog performansi koliko zbog potrosnje struje...sa cenama od oko 150 160 evra meri se sa GTX460 karticama ALi koristi samo jedan 6 pinski konektor za napajanja..GTX460 koristi 2 takva..sto postaje problem ljudima sa jeftinijim napajanjima..

GTX550Ti kartice valja zaobilaziti..ljubitelji nvidie ( that includes ME :) bolje da pazare neki od GTX460 modela..10ak 15 evra razlike u ceni se itekako isplati

jeftinija / skuplja pristojna gaming konfiguracija u ovom momentu

intel i3-2100
neka h61/h67 ploca..
2x2GB dd3 1333/1600 memorije
radeon 6850
opcija CF sa jos jednim 6850 radeonom ovde dolazi u obzir 300nak evra u CF sije bilo sta do 400evra cene sa jednim procesorom..mos se meri sa GTX580 i da usije ocas posla

intel i5 po izboru
h67/p67 ploca
2x2GB ddr3 1600/1866 memorija
radeon 6950 1GB model
i ovde postoji varijanta za flash biosa i pokusaj pravljenja 6970 kartice
mada i ovako sa upgrade na dva 6950 1GB modela u CF bi trebalo da usije i ovaj novi 6990

ostale komponente po zelji s narocitom paznjom na odabir napajanja..
AMD procesori jednostavno nisu za igre..TACKA po svim testovima obican i3-2100 na 3.1ghz sije phenoma 2 x4 965 na 3.4ghz koji je jos pravi quadcore ali na njega mos da kuvas kafu s obzirom da mu je TDP 95W

u ovoj generaciji intel ima daleko bolju ponudu..sto se procesora i ploca tice
AMD ima bolju ponudu graficke kartice..

jedna napomena VAZNA VRLO
itsvet i slicni sajtovi su izvor velikih zabluda kupaca..bar 50% tamo istaknutih komponenti distributeri NEMAJU na lageru..vec se sluze marketinskim trikovima i gluposcu kupaca..kad ih zoves i trazis tacno konkretan proizvod koji su kacili da navodno imaju uglavnom nemaju i ne znaju kad ce biti al zato krenu da nude krs alternative..ovih par dana sam polovinu njih ispi cka rao preko telefona za to ( imali smo juce nestalo..ma nemojte ..imamo ovo i ove..e to nabijte sebi tamo gde zora ne svice..)

sa trenutnim cenama najisplativija varijanta za kupovinu je sapphire 6950 sa 1GB memorije..kosta oko 22-23 hiljade dinara kako gde..koliko i vecina GTX560TI kartica koje su par frejmova sporije a trose vise struje..te samim tim traze i bolje napajanje..kad sam kod napajanja najisplativija nabavka je termaltake tr2 RX 550W napajanje sa oznakom w0134 sa cenom od nekih 65 evra..ima dva 6pinska konektora za napajanje grafickih kartica 1 cist 6 pina i 1 6+2 tako da moze i 8pina da se nakaci..i modularno je..sto su mu velike prednosti i nad puno skupljim napajanjima..naravno govorim o srednjoj klasi..bez CF/SLI udri sprzi 5 GHz konfiguracija..

u nesto nizoj varijanti HD6850 rulez..ne toliko zbog performansi koliko zbog potrosnje struje...sa cenama od oko 150 160 evra meri se sa GTX460 karticama ALi koristi samo jedan 6 pinski konektor za napajanja..GTX460 koristi 2 takva..sto postaje problem ljudima sa jeftinijim napajanjima..

GTX550Ti kartice valja zaobilaziti..ljubitelji nvidie ( that includes ME :) bolje da pazare neki od GTX460 modela..10ak 15 evra razlike u ceni se itekako isplati

jeftinija / skuplja pristojna gaming konfiguracija u ovom momentu

intel i3-2100
neka h61/h67 ploca..
2x2GB dd3 1333/1600 memorije
radeon 6850
opcija CF sa jos jednim 6850 radeonom ovde dolazi u obzir 300nak evra u CF sije bilo sta do 400evra cene sa jednim procesorom..mos se meri sa GTX580 i da usije ocas posla

intel i5 po izboru
h67/p67 ploca
2x2GB ddr3 1600/1866 memorija
radeon 6950 1GB model
i ovde postoji varijanta za flash biosa i pokusaj pravljenja 6970 kartice
mada i ovako sa upgrade na dva 6950 1GB modela u CF bi trebalo da usije i ovaj novi 6990

ostale komponente po zelji s narocitom paznjom na odabir napajanja..
AMD procesori jednostavno nisu za igre..TACKA po svim testovima obican i3-2100 na 3.1ghz sije phenoma 2 x4 965 na 3.4ghz koji je jos pravi quadcore ali na njega mos da kuvas kafu s obzirom da mu je TDP 95W

u ovoj generaciji intel ima daleko bolju ponudu..sto se procesora i ploca tice
AMD ima bolju ponudu graficke kartice..

jedna napomena VAZNA VRLO
itsvet i slicni sajtovi su izvor velikih zabluda kupaca..bar 50% tamo istaknutih komponenti distributeri NEMAJU na lageru..vec se sluze marketinskim trikovima i gluposcu kupaca..kad ih zoves i trazis tacno konkretan proizvod koji su kacili da navodno imaju uglavnom nemaju i ne znaju kad ce biti al zato krenu da nude krs alternative..ovih par dana sam polovinu njih ispi cka rao preko telefona za to ( imali smo juce nestalo..ma nemojte ..imamo ovo i ove..e to nabijte sebi tamo gde zora ne svice..)

Za jefitiniju konfiguraciju imam da dodam nesto..i3 540 i 1156 platforma je bolji izbor, jer 2100 je zakljucan, a i3 na 4ghz od mogucih 4.4 ghz je vec nekih 15 % bolji do 2100 SB.
tako da za iople advanced korisnike Stariji I3 je bolji izbor..pozz

Za jefitiniju konfiguraciju imam da dodam nesto..i3 540 i 1156 platforma je bolji izbor, jer 2100 je zakljucan, a i3 na 4ghz od mogucih 4.4 ghz je vec nekih 15 % bolji do 2100 SB.
tako da za iople advanced korisnike Stariji I3 je bolji izbor..pozz

nije da nisi u pravu..ali sto se performansi tice i defolt taktovi su puna kapa..inace i3 druge generacije se meri sa i5 prve generacije..nova platforma ipak ima prednosti sto se buduceg upgradea tice..i7 2600k je vrh glatko sije i7 serije 9xx iz prve generacije..koji traze ono 1366 podnozje i x58ploce 2600k kosta trenutno oko 260 evra ako se dobro secam..i5 2500k oko 180 evra..ako nam je istorija uciteljica sva je prilika da cene starijih intel generacije nece znacajnije padati dok nove generacije mogu samo da pojeftine ..verujem da ce brzo 2600k pasti ispod 200evra..narocito kad izadje perjanica E serija sa 2011 podnozjem koja treba da zameni stare i7 9xx procesore
od AMD buldozera se previse ocekuje i mnogo kasni..ta arhitektura je trebala odavno da bude na trzistu..vidi samo koliko trenutno kostaju stari core 2 procesori za lga775 nikakav upgrade te platforme se jednostavno ne isplati..

Na kojim sve nvidija grafičkim kartama sa 3 cifre u oznaci se nalazi N 92 čip. Mislim da se nalazi u GTX 260 ili kakva joj je već puna oznaka. Koliko je hvaljena GTX 460 bolja od te ?

na 9800 seriji kartica..koja je inace samo malo bolje napravljen i ubrzan stari g80 koji se nalazio na 8800 karticama..
znaci 128 cuda 64 TMU 16 ROP ti je 9800GTX odnosno kasnije preimenovan u GTS250 256 bita GDDR3 memorije..
GTX460 koristi GF104 cip koji ima 384 CUDA 64 TMU 32 ROP i 256 bita GDDR5 memorije s tim sto su neki delovi iskljuceni pa aktuelne kartice imaju 336 CUDA

teoretski GTX460 je dva puta jaca kartica od 9800GTX/GTS250 modela

na 9800 seriji kartica..koja je inace samo malo bolje napravljen i ubrzan stari g80 koji se nalazio na 8800 karticama..
znaci 128 cuda 64 TMU 16 ROP ti je 9800GTX odnosno kasnije preimenovan u GTS250 256 bita GDDR3 memorije..
GTX460 koristi GF104 cip koji ima 384 CUDA 64 TMU 32 ROP i 256 bita GDDR5 memorije s tim sto su neki delovi iskljuceni pa aktuelne kartice imaju 336 CUDA

teoretski GTX460 je dva puta jaca kartica od 9800GTX/GTS250 modela

Hvala, ali nisi pažljivo pročitao, pitanje se odnosilo na ove sa 3 broja. Da li to znači da GTX 240, 260, 285, 295 (koje GAINWARD ima u ponudi) imaju isti čip ili ne ?

Šta to znači praktično za te 2XX karte, što nemaju podršku za DX 11 ?

Hvala, ali nisi pažljivo pročitao, pitanje se odnosilo na ove sa 3 broja. Da li to znači da GTX 240, 260, 285, 295 (koje GAINWARD ima u ponudi) imaju isti čip ili ne ?

Šta to znači praktično za te 2XX karte, što nemaju podršku za DX 11 ?

GTS250 su kartice sa tim cipom..i imaju samo cistu DX10 podrsku bez DX10.1 extenzija..

pa vidi jos uvek ne znaci nista posebno bitno posto DX11 se jos uvek uvodi na kasicicu..po neka igra ima po neki unapredjeni efekat i to ti je to...framerate uopste ne manjka tom GTS250..ja sam igrao crysis 2 na starom G80 cipu na 8800GTS 320 kartici sa iskljucenim delovima cipa u 1680x1050 na custom podesavanjima koja odgovaraju nekom extreme nivou detalja..
po nekoj realnoj snazi GTS250 kartice imaju ekvivalent u GTS450 karticama..koje su DX11 a kostaju manje od 100 evra

Poslednja izmena:
Navar, hvala. Da li bi imalo smisla da recimo GTX 460 bude u konfiguraciji sa nekom socket 775 pločom sa P 43 ili P45 čipsetom ?

Pošto na MSI sajtu u listi preporučenih grafičkih za takvu ploču je GTX 260 zaključno

Poslednja izmena:
Navar, hvala. Da li bi imalo smisla da recimo GTX 460 bude u konfiguraciji sa nekom socket 775 pločom sa P 43 ili P45 čipsetom ?

Pošto na MSI sajtu u listi preporučenih grafičkih za takvu ploču je GTX 260 zaključno

nikakvih problema nece biti..samo moras da imas u vidu da ti treba solidno napajanje..bez obzira da li je GTX260 ili GTX460 ako imas napajanje koje vec ima izveden 6pinski pci express konektor za napajanje..drugi 6 pinski mozes da spojis adapterom na dva molexa ..4 pinska za starije PATA diskove DVDje..te daptere i to dva komada takvih trebalo bi da stizu zapakovane uz svaku GTX460 karticu..ako ne insistiras na nvidia kartici za iste novce mozes da pazaris radeon HD6850 koji ima samo jedan 6 pinski konektor za napajanje..mozda bi ti to bio bolji izbor..

nikakvih problema nece biti

Neće biti problema, jer nemam novac za to , samo pitam hipotetički :)

Prvenstveno, zato što mi nije jasno da li takva ploča ima tu magistralu tj, obim protoka podataka između grafičke i ploče, da bi grafička iskoristila svoje pune mogućnosti. Po ovome što ti kažeš ima ?

p.s. : da imam pare, izbor bi mi uvek bila grafička sa nvidia čipom

Poslednja izmena:
to su sve vrlo relativne stvari i tj zavise od mnogo faktora..kolicine i brzine sistemskog rama .sposobnostima samog cipseta..uopsteno govoreci DirectX je jedna velika kocnica grafickog sistema..zbog HAL/HEL lejera..kroz DX se ionako bar 30% snage bilo koje kartice ne moze korisno upotrebiti..
+- 2 frejma po sekundi nigde nista ne znace pogotovo kad je to raspon 48-52 :)

sama PC konstrukcija je sinonim za NEEFIKASNOST

ja sam porucio i3-2100 H61 plocu 2x2GB DDR3 1600 i GTX560Ti sa TT Tr2 RX 550W napajanjem..trebalo bi u subotu da mi sve to pristigne..obavestavam kako radi :)))))

Čestitam :ok: :ok:

Dobar izbor napajanja, pojeftinilo oko 1500 dinara za 5 meseci ...

p.s. kad si spomenuo RAM, moja hipotetička nova konfiguracija bi imala 4 ili 6 GB memorije, nervira me kod soketa 775 što podržava do 1333 MHz, a izbor onih od 1600 Mhz je daleko veći...

Koliko je moćniji taj procesor od Core 2 Duo E 7500 ?

Poslednja izmena:
nije da nisi u pravu..ali sto se performansi tice i defolt taktovi su puna kapa..inace i3 druge generacije se meri sa i5 prve generacije..nova platforma ipak ima prednosti sto se buduceg upgradea tice..i7 2600k je vrh glatko sije i7 serije 9xx iz prve generacije..koji traze ono 1366 podnozje i x58ploce 2600k kosta trenutno oko 260 evra ako se dobro secam..i5 2500k oko 180 evra..ako nam je istorija uciteljica sva je prilika da cene starijih intel generacije nece znacajnije padati dok nove generacije mogu samo da pojeftine ..verujem da ce brzo 2600k pasti ispod 200evra..narocito kad izadje perjanica E serija sa 2011 podnozjem koja treba da zameni stare i7 9xx procesore
od AMD buldozera se previse ocekuje i mnogo kasni..ta arhitektura je trebala odavno da bude na trzistu..vidi samo koliko trenutno kostaju stari core 2 procesori za lga775 nikakav upgrade te platforme se jednostavno ne isplati..

U pravu si, pametnije je uzeti 1155, i 2100, pa posle samo staviti 2500 k kad mu padne cena..
A i3 druge generacije se meri sa i5 prve, al samo sa modelima sa dve jezgra, koji su u priincipu bili i3 sa vise kesa i turbom..;)

U pravu si, pametnije je uzeti 1155, i 2100, pa posle samo staviti 2500 k kad mu padne cena..
A i3 druge generacije se meri sa i5 prve, al samo sa modelima sa dve jezgra, koji su u priincipu bili i3 sa vise kesa i turbom..;)

pa pazi..trenutno su u opticaju dve vrste aplikacija..velika vecina ih je lako tredovana ..narocito igre..sto ne pasuje nesto pravim quadovima..full tredovanih aplikacija je jako malo..mahom profesionalni softver gde se vidi jasna razlika izmedju quad procesora i hajpertredinga..za gaming razlika u ceni ne opravdava ..ovih dana dok sam trazio komponente detaljno sam analizirao masu raznih podataka sa raznih sajtova testera

5 FPS svakako ne opravdava 100 evra razlike u cenama..pogotovo sto su referentne platforme za razvoj igara Xbox360 I PS3 koji imaju 3 jezgarne CELL procesore...

i3 2100 sad pa upgrade na i5 2500k :)

Čestitam :ok: :ok:

Dobar izbor napajanja, pojeftinilo oko 1500 dinara za 5 meseci ...

p.s. kad si spomenuo RAM, moja hipotetička nova konfiguracija bi imala 4 ili 6 GB memorije, nervira me kod soketa 775 što podržava do 1333 MHz, a izbor onih od 1600 Mhz je daleko veći...

tebe nista ne sprecava da stavis i 2133 ram..samo sto ce on raditi na 1333 neces imati korist od taktova ali ce tako raditi na ostrije podesenim latencijama

Kad se menja frekvncija memorija mora da se menja i ono što se valjda zove BUS kod procesora, te dve frekvencije moraju da budu iste ?

Da li povećanje frekvencije RAM memorije skraćuje njen rok upotrebe ?

Koji je smisao tih latencija odnosno kombinacije tih brojeva ?

Kad se menja frekvncija memorija mora da se menja i ono što se valjda zove BUS kod procesora, te dve frekvencije moraju da budu iste ?

Da li povećanje frekvencije RAM memorije skraćuje njen rok upotrebe ?

Koji je smisao tih latencija odnosno kombinacije tih brojeva ?

Te dve frekvencije su retko iste ;) obicno ima neki odnos ipr 3 : 21 itd
2. Povecanje frekvencije ne, overvoltovanje moze da, zavisi od hladjenja
3. krecemo :D
Opet samo povecavanje frekvencije do max stabilnog kloka nece nista skoditi procesoru, obicno za iole bolje klokove, moras povecavati napon, povecavanje napona dize temperaturu, i kombinacija prevelikog napona ili temp teoriretski razgradjuje strukturu procesori i unistava ga..( kazem teoretski, nije dokazano)
Znaci nije tek tako, da ili ne, dobro odradjen klok i hledjenje ( iz mog iskustva, i procesor moze da radi godinama )
Imam drugara koji je pre par godina kupio athlona i odma ga nafurao na 1.8 V, kasniej na 1.9 V, sto je nezamislivo puno cak i za vodeno hladjenje a ne vazdusno, i evo taj proc radi i dan danas isto tako ko pre par godina kod njegove babe..
za ovo ce ti svako reci drugo misljenje
4. latecnije tu ti kasnjenja, iliti broj taktova do ponovnog citanja ili pisanja podataka ( nek me ispravi neko ako gresim ) , normalno sto manje latencije, to je memorija brza..
Al jedan savet, danas kad kupuejs dd3 , ne isplati se dati 30 % vise para da bi imao cl7 npr, jer su razlike premale za razlike u cenama..
pozz

Al jedan savet, danas kad kupuejs dd3 , ne isplati se dati 30 % vise para da bi imao cl7 npr, jer su razlike premale za razlike u cenama..
pozz

tacno tako..cl 7 memorija je svega par procenata brza od cl 9 memorije..mada trebalo bi da svaka 1600 cl9 memorija proradi u 1333 cl8 inace nizak cl recimo omogucava bolju klokabilnost memorije jer se taj cl moze olabaviti na recimo cl 8 ili cl 9 i i podici takt ali to se moze raditi samo na cipovima koji imaju otkljucan mnozilac za memoriju..podizanje takta magistrale dize i sve ostale taktove koji se putem mnozilaca ili prenosnih odnosa generisu iz istog..

high end masine su ekonomski neisplative..recimo GTX580 je ravno dva puta skuplji od GTX560Ti..a nije dva puta brzi..brzi je nekih 30%

Te dve frekvencije su retko iste ;) obicno ima neki odnos ipr 3 : 21 itd
2. Povecanje frekvencije ne, overvoltovanje moze da, zavisi od hladjenja
3. krecemo :D
Opet samo povecavanje frekvencije do max stabilnog kloka nece nista skoditi procesoru, obicno za iole bolje klokove, moras povecavati napon, povecavanje napona dize temperaturu, i kombinacija prevelikog napona ili temp teoriretski razgradjuje strukturu procesori i unistava ga..( kazem teoretski, nije dokazano)
Znaci nije tek tako, da ili ne, dobro odradjen klok i hledjenje ( iz mog iskustva, i procesor moze da radi godinama )
Imam drugara koji je pre par godina kupio athlona i odma ga nafurao na 1.8 V, kasniej na 1.9 V, sto je nezamislivo puno cak i za vodeno hladjenje a ne vazdusno, i evo taj proc radi i dan danas isto tako ko pre par godina kod njegove babe..
za ovo ce ti svako reci drugo misljenje
4. latecnije tu ti kasnjenja, iliti broj taktova do ponovnog citanja ili pisanja podataka ( nek me ispravi neko ako gresim ) , normalno sto manje latencije, to je memorija brza..
pozz

Lepo si objasnio, samo da ne bi mojom krivicom tema izgubila smisao , za to bi bila prikladna posebna tema ... :ok:

Jedan relevantan grafikon :

perfrel.gif

Back