Quantcast

AMD EPYC pokreće superkompjuter od pola milijarde dolara

Smartanabil

Elita
Moderator
Poruka
23.471
AMD EPYC pokreće superkompjuter od pola milijarde dolara


Cray, koji je u vlasništvu HP Enterprise-a, će kreirati novi superkompjuter, čije će performanse probiti granicu od dva eksaflopsa, a sve zahvaljujući korišćenju AMD-ovih procesora i grafičkih akceleratora.

Kada bude završen u roku od tri godine i pušten u pogon, "El Capitan", kako glasi naziv novog superkompjutera, imaće ukupne performanse koje prevazilaze 200 najmoćnijih superkompjutera današnjice. El Capitan će koristi AMD EPYC procesore kodnog imena "Genoa", koji su bazirani na budućoj "Zen4" arhitekturi i AMD Radeon Instinct akceleratore bazirane na budućoj GPU arhitekturi.

Novi "Genoa" EPYC procesori će koristiti narednu generaciju RAM memorija i PCIe magistrale, kao i treću generaciju Infinity Fabric tehnologije.

AMD Radeon Instinct akceleratori nove generacije će koristi sasvim novu GPU arhitekturu, optimizovanu za procesiranje najkompleksnijih HPC problema, koristeći naprednu AI i ML tehnologiju i HBM memoriju sledeće generacije.

amd2_154.jpg


Svaki "Genoa" EPYC procesor će biti direktno povezan sa četiri nova Radeon Instinct akceleratora putem široko-propusne Infinity Fabric 3.0 konekcije niske latencije, koja će omogućiti uniformni memorijski pristup i CPU-ovima i GPU-ovima, dramatično olakšavajući programiranje dva različita tipa procesorskih jedinica.

Da bi se sav taj nadmoćni hardver mogao i adekvatno iskoristiti, AMD će obezbediti sve neophodne softverske alate u okviru svoje "ROCm" softverske razvojne platforme otvorenog koda.

Glavna misija El Capitan superkompjutera jeste ona koju je američka nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost dodelila nacionalnoj laboratoriji "Lawrence Livermore" još sredinom prošlog veka - čuvanje sigurnosti i pouzdanosti masivnog američkog nuklearnog arsenala.

Sa dva najmoćnija superkompjutera na planeti - Frontier i El Capitan, AMD se pozicionirao kao lider računarstva visokih performansi.

Izvor: AMD
 

Smartanabil

Elita
Moderator
Poruka
23.471
AMD EPYC pokreće najmoćniji meteorološki superkompjuter u Evropi


AMD EPYC pokreće najmoćniji meteorološki superkompjuter u Evropi


Evropski centar za kreiranje kratkoročnih meteoroloških prognoza (ECMWF) je odabrao AMD EPYC superkompjuter kompanije Atos, za novu instalaciju koja će, kada postane operativna, iduće godine, biti u stanju da predviđa vremenske prilike u radijusu od 10 kilometara uz izuzetnu preciznost i pouzdanost koja do sada nije bila moguća.

"Podaci u realnom vremenu, o meteorološkim prilikama, koje će obezbeđivati AMD EPYC pokretani superkompjuter, instaliran u ECMWF-ovom datacentru, ima potencijal da dramatično smanji opasnosti ekstremnih vremenskih prilika, sa kojima smo suočeni sve više i više, svake godine", istakao je Forest Norrod, AMD-ov potpredsednik i generalni menadžer serverske divizije.

Atosov BullSequana XH2000 superkompjuter pokreću AMD-ovi EPYC 7742 procesori, koji sa svoja 64 brza "Zen2" jezgra omogućavaju performanse bez presedana u svetu superkompjutera i energetsku efikasnost neuporedivu sa bilo kojim drugim rešenjem na tržištu.


amd2_157.jpgDr. Florens Rabier, direktorka ECMWF-a je istakla da je predviđanje vremenskih prognoza izuzetno proračunski zahtevan proces, dodavši: "Zahvaljujući ovoj investiciji, bićemo u mogućnosti da razvijemo mnogo precizniju prognozu više rezolucije za manje od sat vremena, što znači kvalitetnije i upotrebljivije informacije za naše zemlje članice."

Novi superkompjuter će biti instaliran tokom ove godine u ECMWF-ovom datacentru u Bolonji, a vrednost kompletne investicije iznosi 80 miliona EUR!

Izvor: AMD
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.