Quantcast

Amazonski leptiri piju suze kornjača

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.631
Prizor u kojem leptiri sleću na glavu rečnih kornjača u zapadnom delu amazonske prašume nije neobičan, no razlog tome verovatno je mnogo čudniji nego što biste pomislili – leptiri sleću kako bi pili kornjačine suze.

„Leptire, naime, privlače suze kornjača jer njihove suze sadrže so, pogotovo natrij koji je važan mineral i kojeg ima vrlo malo u zapadnoj amazonskoj prašumi“, kaže Phil Torres, naucnik sa Sveučilišta Rice.
5b27b81944739.jpg
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.631
Za razliku od leptira, kornjače natrij dobivaju preko svoje prehrane koja se uglavnom sastoji od mesa koje sadrži visoke vrednosti soli. Biljojedi se, s druge strane, vrlo često moraju suočiti s nedostatkom natrija i drugih minerala. „Kornjačine suze ipak nisu jedini izvor soli za leptire – ovi insekti so dobivaju i iz urina ostalih životinja, korita blatnih reka, lokvi i ljudskog znoja“, rekao je student entomologije, Geoff Gallice.
Ovo je područje, poput mnogih na Zemlji, siromašno natrijem zbog udaljenosti od Atlantskog oceana koji je glavni izvor tog minerala, ali i zbog Anda koje blokiraju čestice minerala nošene vetrom sa zapada. Prašina i minerali pronalaze put i s istoka sve do severne Afrike, ali mnoge čestice nošene vetrom ispere kiša pre nego što dodju do zapadnog dela prašume.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.631
Postavlja se jedno pitanje – ima li ovakvo ponašanje leptira ikakvog uticaja na kornjače?
Torres kaže da to zasad još nije posve poznato, no verovatno imaju malo uticaja, osim što ih možda čine podložnijima predatorima poput velikih mačaka jer na taj način leptiri mogu ometati kornjačin vid. Gallice je sličnog mišljenja. On, naime, smatra da leptiri ne nanose nikakvu štetu kornjačama svojim ponašanjem.
„Kornjače imaju dovoljno suza da natrijem opskrbe leptire jer leptirima treba vrlo mala količina.“ Kako kaže, leptiri so konzumiraju putem procesa sličnog apsorpciji i to tako da svoje rilo stave na suze i pasivno se „hrane“. Torres je takođe svedočio i pčelama koje piju suze kornjača, ali čini se kako one više iritiraju kornjače, verojatno zbog zujanja.
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.631
Nedostatak soli u ovom području tera i druge životinje na neobično ponašanje.
Primerice, papige ližu glinu jer sadrži natrij i ostale minerale.
Iz istog razloga, neke vrste majmuna jedu zemlju.
Moguće je da leptiri, osim soli, u kornjačinim suzama traže i druge minerale, a možda čak i aminokiseline.
Torres planira proširiti svoju studiju na tu temu. „Oči kornjača možda su izvor drugih minerala za leptira za koje još ne znamo“, kaže Torres. „Moramo uzeti bris oka kornjače i videćemo što ćemo pronaći.“
 

Nikita

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.631
Ovaj fenomen pijenja suza retko se javlja izvan ovog područja. „Proučavao sam kornjače u divljini – od severnog SAD-a do Meksika preko 50 godina i nikad nisam vidio da leptiri piju kornjačine suze“, rekao je istraživač s National Institute of Amazonian Researcha u Manausu u Brazilu, Richard C. Vogt. Stručnjak za kornjače Juarez Pezzuti na taj fenomen takođe nikad nije naišao. Međutim, ni on ni Vogt ne sumnjaju da se to događa te smatraju da ovaj fenomen ima smisla, budući da neke kornjače izbacuju višak soli kroz suze.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.