Amazon uskoro lansira svoje internet satelite

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
346.215
Kompanija Amazon.com, u vlasništvu Džefa Bezosa, objavila je da planira da lansira svoje prve internet satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove.

Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Ilona Maska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnom nivou.

Amazonovo odeljenje za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tokom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je kompanija.

Plan za više od 3000 satelita
Biće to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki gigant planira da lansira u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.
"Definitivno ćemo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine", rekao je Dejv Limp, vođa Amazonoovog Odeljenja za potrošačke uređaje na konferenciji u Vašingtonu.

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućilo bi Amazonu da nastavi s uspešnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026. godine.
Limp je rekao da kompanija planira da proizvodi "tri do pet" satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.
S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu planira da uloži više od 10 milijardi dolara, Amazon se povlači iz dela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku kako bi uspeo da proizvede milione terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima.

Takmičenje s Maskovim Starlinkom
Kompanija svoje iskustvo u proizvodnji miliona uređaja smatra ključnim kada je u pitanju nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima oko 4000 satelita.Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki košta 599 dolara, koristi "više od milijun kupaca", rekao je Džonatan Hofeler, SpaceX-ov vođa prodaje Starlink terminala.

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu, Amazon će stajati manje od 400 dolara po komadu kada je reč o proizvodnji i osiguravanju internet brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je kompanija.

Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka sedam inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), biće Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, mada kompanija još nije objavila cenu.

133968657864119086e6ac6939228438_wide.jpg

link
 

Back
Top