Alternativni štimovi koje svaki gitarista treba da zna

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.321
Standardno štimovanje gitare, u kome se žice podešavaju, od niske (deblje) do visoke (tanje), na E A D G B E, opsežno je istraživano i izrabljivano od strane generacija gitarista.

Iako je njegovo poznavanje korisno, u smislu brojnih šablona i skala na koje smo uložili toliko vremena u učenje, to ponekad može da radi i protiv nas, jer može da sputava kreativan izazov.

Iako je bitno da naučimo da štimujemo gitaru oslanjajući se na sluh, ali je i vrlo korisno da nabavimo neki elektronski tjuner koji sve to može da ubrza.

Da nabrojim neke od alternativne štimove pa onda možemo da raspravljamo o detaljima...

 1. Drop D
 2. Double drop D
 3. DADGAD
 4. Open D
 5. Open E
 6. Open G
 7. Open A
 8. DGC-GCD
 9. Open C6
 10. Open C
 11. EEEEBE
alternate-tunings-acoustic-guitar.png
 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.321

Drop D​

Ovo je najčešće korišćeno alternativno podešavanje u mnogim stilovima popularne muzike, posebno rok i metal, i svakako je najpogodnije da se u njega uđe iz standardnog štimovanja. Jednostavno podesite svoju nisku E žicu za ceo korak (ekvivalent dva praga) na D, tako da odgovara visini vaše otvorene četvrte žice, ili 'srednje D', jednu oktavu niže

bxSzeF7CN2XfM584PR72if-970-80.jpg


Dobar primer za ovaj štim može da bude

Soundgarden - Black Hole Sun (Official Music Video)​

 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.321

Double drop D​


Čuveno ga koriste neki poznati muzičari, recimo Džimi Pejdž iz Led Zepelina u Going to California, Neil Ioung u Cinnamon Girl, Robbie Krieger u klasiku Doors, The End (pomeranje visine tona oko 50 centi, ili četvrt tona, ravno) i Puddle of Mudd's Ves Scantlin u Drift and Die, podešavanje dvostrukog pada D je, kao što mu ime sugeriše, poput običnog drop D, ali dodatno ima visoku E žicu podešenu na D

7kENGbP8nvwo7HRF4H7nSf-970-80.jpg


Going to California, Led Zeppelin with Video HQ Audio​

 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
41.321
DADGAD

Široko korišćeno podešavanje među majstorima fingerstile akustične gitare, kao što su Pierre Bensusan, Phil Keaggi, Martin Simpson i Mike Daves, DADGAD podiže dupli drop-D korak dalje, dodatno spuštajući B žicu gitare za ceo korak, do A

CtZmRHXy5twvuj2J4FAA5f-970-80.jpg


Verovatno najslavniji primer pesme u DADGAD štimovanju je klasik Led Zeppelina Kashmir

Led Zeppelin - Kashmir (Live in Los Angeles 1975) (Rare Film Series)​

 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.