Alternativna istorija

• Začetnik teme Začetnik teme Urper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako bi izgledale države bivše Jugoslavije da se Jugoslavija nije raspala u krvoproliću nego da se raspala mirnim putem?
Da nije bilo sankcija SR Jugoslaviji, rata u BiH, rata u Hrvatskoj i NATO agresije na SR Jugoslaviju itd.
Ovakav zverski način raspada SFRJ je ostavio posledice na sve republike bivse Jugoslavije (osim mozda na Sloveniju) a naročito na Srbiju? Moje mišljenje da bi Slovenija bila ista kao što je danas s obzirom da na njenoj teritoriji nije bilo nikakvih sukoba, Hrvatskoj su sukobi u RSK delimično usporili tranziciju i privredni razvoj tako da mislim da bez tih sukoba bi u Hrvatskoj
prosečna plata bila bar za oko 100 evra veća (danas je plata u Hrvatskoj 775 evra a verovatno bi bila 875 evra) i možda bi u EU ušla već 2007.godine sa Rumunijom i Bugarskom (ali bi bila bar 2 puta razvijenija od obe države) a ne tek 2013. godine.
Srbija je kao država doživela najveće posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od svih republika. Srbija bi sigurno već ušla u EU (2007. godine ili 2013. godine), prosečna plata u Srbiji ne bi iznosila današnjih 363 evra nego bi bila bar za 200 evra veća i iznosila bi bar 563 evra, privatizacija bi bila započeta i završena ranije i ne bi bila toliko pljačkaška. Razlika u razvijenosti između Srbije i Hrvatske ne bi bila toliko velika a Srbija bi danas bila političi lider u regionu sa sve većom ekspanzijom iz godine u godinu. Problem Kosova bi bio odavno rešen, ne bi došlo do proterivanja Srba iz Hrvatske i ne bi došlo do ogromnog broja izbeglica iz Hrvatske, BiH, Kosova. Ostale republike bi takođe bile nešto razvijenije nego što su danas.
Koje je vaše mišljenje o ovome i šta mislite kakvo bilo ekonomsko, socijalno i društveno stanje na prostoru nekadašnje SFRJ?

Moram se uključiti jer mi je tema interesantna....ali sa ove strane granice, iz Hrvatske sam, mogu reči da je sve ovo vrlo lijepo razmišljanje...ali samo razmišljanje...što bi bilo da je bilo....svi znamo što se događalo na ovim prostorima...kako se događalo...koliko smo sami krivi neka svatko svojom savješću odluči...a savjest je najteža naša kazna...da bi bilo bolje...teško...i bez rata na ovim prostorima, nije bilo vođe niti u jednoj od bivših država SFRJ koji bi mogao smisleno okrenuti se gospodarskom i ekonomskom boljitku svoje zemlje...niti kod vas a niti kod nas..nažalost mogu samo reći da ga niti dan danas nemamo.....pratim događanja na ovim prostorima, ne baš svakodnevno ali u kakvom takvom toku sam...muče nas sve isti problemi..egzistencijalni...borba za život svakodnevna..a i dalje biramo političke stranke koje nam ne donose apsolutno ništa....ali to je prijelazni period iz svakog sistema...većina živi u teškim zabludama da nam je komunizam donio ne znam što...nije...i u tome komunizmu je postojala vrhuška koja je izvrsno živjela..jedina razlika je bila da je bar i radnik ako ništa drugo mogao preko sindikata odvesti obitelj na neki odmor...nije bitno gdje ...po meni cijela ta jugo priča ovih prostora pukla bi kad tad...jer nismo živjeli sami u svojem dijelu svemira...sve što se u zemljama oko nas događalo odražavalo se i na naše umove ali bogami i na naše novčanike...to je situacija UP and DOWN u ekonomiji....i događa se jer ako se okrenete kroz povijest vidjećete da nije ovo prva kriza...na svijetu...dakle ne samo na prostorima ex yu....da do rata nikada nije smjelo doći, to odgovorno tvrdim....ali ...jer uvijek je taj ali...sad odjednom svi govorimo nije ga trebalo biti...a zveckalo se oružjem, hrvatstvom, srpstvom....ma svime se zveckalo...i došlo je do rata...mala šačica ljudi je možda nešto i htjela jasno i glasno reči da je protiv rata ali je od nahuškanih masa bila ušutkana da ne kažem i proganjana...svi to znamo...platili smo cijenu....i plaćamo je i dalje...u služinskom smo odnosu prema jakim ekonomskim zemljama...i ja osobne ne vidim izlaza iz svega ovoga..rat je davno završio..a nismo se izvukli....a zašto....kraj tako bogate zemlje...sve je opljačkano i kod vas i kod nas...ljudi rade za crkavicu...i morala sam se nasmijati statistici koju ste napisali kako je prosječni osobni dohodak u Hrvatskoj 775 eura.....jeste ali u statistici...tvrdim da je taj prosječni osobni dohodak manji kod naroda zasigurno čak i za 300 eura...pa kod nas ljudi imaju , naravno pošteni pojedinci, moš misliti, i preko 100.000,00 eura mjesečna primanja...e kad to statistika lijepo obradi...ma svi jedemo sarmu..jer statistika je egzaktna znanost..izmišljotina..jer na prvom satu statistike na fakultetu profesor nam je vrlo slikovito opisao što je statistika: citiram....

Statistika je znanost koja će vam dokazati da sam ja danas jeo meso, a vi zelje, i u prosjeku smo oboje jeli sarmu....lijepi vam pozdrav iz Istre šaljem..bilo je interesantno pročitati ovakav blog...ali kao što sam rekla...što bi bilo da je bilo...nažalost nije bilo...i još nam uvijek nije...

Back