bird again
Buduća legenda
- Poruka
- 49.715
A danas je sunčan dan 
Odoh da pustim koji korak i provučem ovu MC do kafića
Odoh da pustim koji korak i provučem ovu MC do kafića
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hoces da ti nacrtam na sta ide novac od transakcija sa DINA-om?Ko kaže da bih ja UKINULA strane???
Ne, na ovom forumu ne trebva pisati ništa ozbiljno
Govorim o meni lićno, a ne šta bi trebalo u zemlji. gospode bože, pa ljudi imaju pravo da biraju koje će kartice da koriste. Ali bi bilo ok i da znaju , ako to žele, gde ide novac od transakcije
Tvoja frizerka ima 57 puta vecih troskova zbog istih tih bandita koji su izmislili DINA karticu.
Bolje je da nema tih ostalih 57 troskova i da nema DINA-u, a da vise placa Visu ili Mastercard.
Jer to sto ona plati manje zbog DINA-e na mostu, plati 57 puta vise na Cupriji.
To sto banke moraju da drze DINA-u u ponudi isto tako ima svojih posledica.
Kao sto sve ima svojih posledica.
Ekonomija nije 'ono sto vidim, e to je'
nacrtaj. Ide bankamskim maržama. Ajde kaži ako zna kako banke rade, na šta im idu troškovi?Hoces da ti nacrtam na sta ide novac od transakcija sa DINA-om?
Francuzi imaju i najvece subvencije za seljake, pa opet to ne znaci da je to dobra mera.Pa ok, loš je sistem, što ne znači da je loše rešenje da u jednom kvalitetno uređenom društvu postoji nacionalna kartica. Da je loše ne bi je imali Francuzi i drugi koje je kopilot pomenuo i prikazala u temi.
To su poslovne tajne.nacrtaj. Ide bankamskim maržama. Ajde kaži ako zna kako banke rade, na šta im idu troškovi?
To su poslovne tajne.
Zasto ja ne mogu da nemam DINA karticu u mojoj banci?
Meni je slatko što si ti njoj poverovala! Dobra duša veruje...Pa to, meni frizerka reče bolje mi je ko mi platiš u gotovini jer mi uzimaju procenat ako plaćaš karticom.
Ali i tih 1% je ogromna količina novca ako se uzme da je promet u svetu ko zna koliki

Meni je slatko što si ti njoj poverovala! Dobra duša veruje...
Elem, frizerka ne voli karticu ne zato što joj neko uzima jedan ili dva % nego zato što je plaćanje transparentno i ulazi u njen bruto za paušal (pretpostavljam da je firma paušalna) pa joj ostaje manje prostora za ostale operacije preko računa. Pretpostavljam da nije DOO firma, mada neki frizeri jesu i onda je još gore jer plaća full porez po svakoj naplati koji je daleko veći od procenta koji uzima VISA ili MC.
Osim ako ne izdaje fiskalni, što čisto sumnjam da ti je dala.
U prevodu - "ne primamo kartice" ti prevedeno sa folirantskog na srpski znači "radimo utaju poreza i ostale mahinacije".
Ona drži radnju sa drugaricom, njih dve rade u dve smene. Svaki put izdaju fiskalni, potpuno im je sve čisto, i kaže da sasvim prostojno zarađuju. Znači može se.
Баш хтедох да питам шта од набројаног нуди иједна банка у Србији?Note: Nisam sugiran sta od tih benefita nude srpske banke....
Evo jedan malo duži odgovor zašto ljudi masovno koriste Visa, MasterCard ili Amex kartice i zašto su spremni da plaćaju karticom čak i kada trgovci imaju proviziju.
Tačno je da male radnje često pokušavaju da izbegnu plaćanje kreditnim karticama (radi jednostavnosti govoriću o Visa kartici), jer banke uzimaju oko 2–3% provizije od svake transakcije. To je naročito izraženo kod malih prodavnica, piljara i sličnih radnji koje pokušavaju da zadrže niže cene od velikih lanaca. Međutim, time često ograničavaju broj kupaca, jer je veliki broj ljudi danas navikao da plaća karticom ili telefonom i jednostavno neće kupovati tamo gde kartice nisu prihvaćene.
Što se tiče visokih provizija na bankomatima u inostranstvu, za to najčešće nije kriva Visa sama po sebi. Te naknade uglavnom dolaze od lokalnih banaka, razlika u kursu, međunarodnih konverzija i naknada banke koja je izdala karticu.
Za razumevanje cele priče važno je napraviti razliku između Visa debitne i Visa kreditne kartice. Ovde govorim prvenstveno o Visa kreditnim karticama.
Najveća prednost je njihova ogromna mreža prihvatanja širom sveta.
Danas gotovo da ne postoji država ili veći grad gde se Visa ne prima. Sa jednom karticom možete kupiti čokoladu u prodavnici, platiti hotel ili restoran, rezervisati rent-a-car, ostaviti depozit za automobil ili smeštaj, ili kupovati online na praktično svim velikim platformama.
Zbog toga je Visa postala globalni standard plaćanja.
Odgovor zasto bi koristio Visa Karticu:
Jedan od glavnih razloga zašto ljudi koriste kreditne kartice su programi nagrada.
U zavisnosti od kartice i banke, dobijate poene za svaku kupovinu, cashback odnosno povrat novca, milje za avionske letove, kao i dodatne bonuse za gorivo, restorane ili putovanja.
Tipično, vrednost tih nagrada je oko 1–3% ukupne potrošnje. Poeni se kasnije mogu pretvoriti u novac na računu, avionske karte, hotelske noći, kupovinu proizvoda ili gift kartice.
Ako neko redovno koristi karticu za svakodnevne troškove kao što su gorivo, hrana, računi i putovanja, tokom godine može skupiti dovoljno poena za jedan ili više avionskih letova.
Mnoge banke nude i bonus kada otvorite karticu.
To često znači desetine hiljada bonus poena, stotine dolara vrednosti u nagradama ili milje za avionske letove. Ako se ispuni određeni nivo potrošnje u prvim mesecima, taj bonus često vredi nekoliko stotina dolara.
Jedna od najvećih prednosti kreditnih kartica je zaštita kupca. Ako se desi da trgovac naplati više nego što treba, roba nikada ne stigne, proizvod nije onakav kakav je reklamiran ili neko zloupotrebi karticu, možete pokrenuti spor i banka često vrati novac dok se problem ne reši.
Ovo je veliki nivo zaštite koji kod plaćanja gotovinom ne postoji.
Kod nekih kartica postoji i garancija cene. Ako kupite proizvod, a on u roku od 30 do 60 dana pojeftini, kartica može refundirati razliku u ceni.
Mnoge Visa kreditne kartice takođe uključuju putno osiguranje.
To može obuhvatiti medicinsko osiguranje u inostranstvu, osiguranje za rent-a-car, osiguranje prtljaga, pokriće za izgubljen ili ukraden kofer, kompenzaciju za kašnjenje leta ili otkazivanje, pa čak i nadoknadu za hotelski smeštaj zbog kašnjenja.
Ako vam neko ukrade karticu ili pokuša da izvrši neautorizovanu transakciju, kreditne kartice imaju veoma jaku zaštitu. U većini slučajeva korisnik nije odgovoran za te transakcije, jer banka preuzima rizik. Važno je napomenuti da je ova zaštita znatno jača kod kreditnih nego kod debitnih kartica.
U zavisnosti od kartice, postoje i dodatne pogodnosti kao što su pristup lounge salonima na aerodromima, produžena garancija na proizvode, osiguranje kupljenih proizvoda od krađe ili oštećenja, concierge servis, kao i razni popusti kod hotela, rent-a-car kompanija ili restorana.
Važno je napomenuti da su mnoge od ovih pogodnosti uključene u karticu bez dodatne naplate.
Banke ih finansiraju kroz provizije trgovcima i kroz činjenicu da deo korisnika plaća kamate.
Naravno, sve ovo ima smisla samo ako karticu koristite pametno, odnosno ako redovno izmirujete dug i ne ulazite u kamatu.
Za ljude koji karticu koriste za svakodnevne troškove koje bi ionako imali, nagrade i benefiti mogu biti značajni.
Na primer, ja dosta koristim karticu i kroz nagrade i poene tokom godine praktično dobijem vrednost oko dve do tri interkontinentalne avionske karte.
Note: Nisam sugiran sta od tih benefita nude srpske banke....
Čovek piše za USA.
Kako ti ili bilo ko iz Srbije da ostvari pravo na toJoš gore po nas. Dakle ubiraju provizije a ne dobijamo nikakve dodatne usluge za to ili bodove.
Ej par letova avionskih godišnje.
?Kako ti ili bilo ko iz Srbije da ostvari pravo na to?
Čovek piše o funkcionisanju kartica u USA.
Mi smo celu vaseljenu udaljeni od takvog sistema.
Баш хтедох да питам шта од набројаног нуди иједна банка у Србији?
Иначе већина у Србији користи картице јер је навикла да њима најлакше улази у дозвољени минус (због тога и цветају локалне пиљаре, а пропадају класичне пијаце).
Ne bih rekla da je ista.Ali zašto? Ne znam o kakvoj vaseljeni pričaš. Imamo strane banke, sve su strane. imao VISA karticu koja je ista VISA je VISA da li je trošiš tamo ili ovde ili gde god kartica je ista i VISA kao firma ubira prihod po procentu, i od nas iz Srbije i od nekog tipa u USA. To samo znači da naše banke imaju neki dil sa njima i međusobno, ili jednostavno da smo nebitni jer donosimo generalno malo prometa, nemam drugo objašnjenje.
Ogradjujem se od Srbije, jer zaista ne znam sta tamo nude.Ovo što si napisao: Ako neko redovno koristi karticu za svakodnevne troškove kao što su gorivo, hrana, računi i putovanja, tokom godine može skupiti dovoljno poena za jedan ili više avionskih letova.
ovo je zaista fenomenalno ako to postoji ! Ali ne kod nas !