Alternativa Mastercard i Visa karticama?

Stasha.Q

Not your system
VIP
Poruka
47.518
Ok, ako želimo da izbegnemo plaćanje ovim američkim firmama, koju karticu u inostranstvu da koristimo za promet EUR sa bankovnih računa u Srbiji? Ja ne znam da postoji neka druga kartica koju izdaju srpske banke a da važe u inostranstvu osim ovih američkih firmi.

Ok, Dina važi samo kod nas, ali u inostranstvu?
Uzgred, da li je poznato za Dina karticu kome ide procenat? NBS?

Na koji način ako ne želite da plaćate u gotovini plaćate račune u inostranstvu ili preko neta? Paypal? nešto drugo? Ali da može baš u svim prodavnicama i/ili bankomatima?

Čujem da EU sprema digitalni euro kojim će moći da se izbegne korišćenje visa i mastercarda

Google Pay, Apple Pay

zar to isto nisu američke kompanije?

I drugo, oni takođe koriste kartice. Evo odgovora od AI:

"Da, upravo tako!
Apple Pay nije zamena za vašu karticu, već digitalni novčanik koji koristi vašu postojeću Mastercard ili Visa karticu.
Evo kako to funkcioniše u praksi:

Povezivanje: Vi u Apple Wallet aplikaciju unosite podatke svoje fizičke ili virtuelne Visa ili Mastercard kartice koju vam je izdala banka.
Transakcija: Kada prislonite telefon na terminal, Apple Pay šalje podatke te iste kartice (kroz zaštićeni kod) prodavcu.
Mreža: Novac se i dalje prenosi preko Mastercard ili Visa platne mreže, a transakcija se vidi na vašem bankovnom računu kao i svako drugo plaćanje karticom.
Benefiti: I dalje ostvarujete sve pogodnosti koje nudi vaša kartica, poput kešbeka ili sakupljanja bodova.

Ukratko, Apple Pay je samo sigurniji i brži način da upotrebite svoju Mastercard ili Visa karticu bez potrebe da je fizički vadite iz novčanika."

zar to isto nisu američke kompanije?

I drugo, oni takođe koriste kartice. Evo odgovora od AI:

"Da, upravo tako!
Apple Pay nije zamena za vašu karticu, već digitalni novčanik koji koristi vašu postojeću Mastercard ili Visa karticu.
Evo kako to funkcioniše u praksi:

Povezivanje: Vi u Apple Wallet aplikaciju unosite podatke svoje fizičke ili virtuelne Visa ili Mastercard kartice koju vam je izdala banka.
Transakcija: Kada prislonite telefon na terminal, Apple Pay šalje podatke te iste kartice (kroz zaštićeni kod) prodavcu.
Mreža: Novac se i dalje prenosi preko Mastercard ili Visa platne mreže, a transakcija se vidi na vašem bankovnom računu kao i svako drugo plaćanje karticom.
Benefiti: I dalje ostvarujete sve pogodnosti koje nudi vaša kartica, poput kešbeka ili sakupljanja bodova.

Ukratko, Apple Pay je samo sigurniji i brži način da upotrebite svoju Mastercard ili Visa karticu bez potrebe da je fizički vadite iz novčanika."
Amerikanci naplaćuju 1% za korišćenje njihovog sistema. Banka koja izdaje kartice naplaćuje 2-3%. Većina banaka u EU ne naplaćuje korišćenje VISA ili Mastercard korisnicima već pare uzima od prodavca. Kako nismo u EU, banke kod nas gledaju da naplate gde god stignu.

Sve u svemu, ameri uzimaju 1% a sve ostalo uzimaju lokalne evropske banke.

Amerikanci naplaćuju 1% za korišćenje njihovog sistema. Banka koja izdaje kartice naplaćuje 2-3%. Većina banaka u EU ne naplaćuje korišćenje VISA ili Mastercard korisnicima već pare uzima od prodavca. Kako nismo u EU, banke kod nas gledaju da naplate gde god stignu.

Sve u svemu, ameri uzimaju 1% a sve ostalo uzimaju lokalne evropske banke.

Pa to, meni frizerka reče bolje mi je ko mi platiš u gotovini jer mi uzimaju procenat ako plaćaš karticom.

Ali i tih 1% je ogromna količina novca ako se uzme da je promet u svetu ko zna koliki

Podizanje keša se obično dodatno naplaćuje. Sve zavisi od banke, izdavača kartice, i moraš njih da pitaš

EDD: Ne naplaćuje se ako podižeš na bankomatu matične banke
Pa meni ne uzimaju naravno ako sam na bankomatu te bank

Doduše imam i yettel karticu koja je isto master ali sa njom ne uzimaju ništa na svim bankomatima u srbiji ! ne znam kako, valjda neki dil.

Nego me je zanimalo da li te američke kompanije uzimaju procente i kada ljudi podižu svoj keš sa bankomata ne od tih korisnika već od tih banaka?

Pa to, meni frizerka reče bolje mi je ko mi platiš u gotovini jer mi uzimaju procenat ako plaćaš karticom.
Obično im uzimaju 2-5%, zavisi od prometa i vrste kartice. Zato i vole keš :)
Ali i tih 1% je ogromna količina novca ako se uzme da je promet u svetu ko zna koliki
Nije za tebe puno da daš 1 evro na 100 potrošenih. A koliko će oni da nakupe od svih ne bi trebalo da te brine

Pa meni ne uzimaju naravno ako sam na bankomatu te bank

Doduše imam i yettel karticu koja je isto master ali sa njom ne uzimaju ništa na svim bankomatima u srbiji ! ne znam kako, valjda neki dil.

Nego me je zanimalo da li te američke kompanije uzimaju procente i kada ljudi podižu svoj keš sa bankomata ne od tih korisnika već od tih banaka?
Američke kartice uvek naplaćuju za dizanje keša sa kreditne kartice. Kažem kreditne a ne DEBIT

Pa mene zanima, a ne da me brine. To je ogroman novac. A puno jeste, dolar tamo, dolar namo, od svaje transakcije ide američkoj firmi
A jel znaš kolika je to mašinerija, koliko ljudi tu radi? Ali, ne bi radili da nema para :)

Samo Visa je izdala 4,9 milijardi kartica, a 175 miliona prodavaca je prima kao sredstvo plaćanja. Rastu vrlo brzo. Prošle godine su zaradili 40 milijardi dolara.

Ok, ako želimo da izbegnemo plaćanje ovim američkim firmama, koju karticu u inostranstvu da koristimo za promet EUR sa bankovnih računa u Srbiji? Ja ne znam da postoji neka druga kartica koju izdaju srpske banke a da važe u inostranstvu osim ovih američkih firmi.

Ok, Dina važi samo kod nas, ali u inostranstvu?
Uzgred, da li je poznato za Dina karticu kome ide procenat? NBS?

Na koji način ako ne želite da plaćate u gotovini plaćate račune u inostranstvu ili preko neta? Paypal? nešto drugo? Ali da može baš u svim prodavnicama i/ili bankomatima?

Čujem da EU sprema digitalni euro kojim će moći da se izbegne korišćenje visa i mastercarda
Dina kartica ne košta prodavca ništa, jer NBS ne uzima proviziju. Ali Dina je vezana za dinarski račun i radi samo u Srbiji.

U inostranstvu nema svrhe koristiti ništa osim VISA, MC i eventualno American Express, Discovery - tj. ako ne želiš muke. Proviziju svakako plaća prodavac, tebi je cena ista i ovako i onako. Konverzija se vrši po međubankarskom kursu koji je sasvim OK. Sad sve zavisi kakav si ugovor sklopila u Srbiji sa bankom, ja recimo imam ugovor gde ne plaćam nikakvu proviziju čak ni za konverziju valuta.

Američke kartice uvek naplaćuju za dizanje keša sa kreditne kartice. Kažem kreditne a ne DEBIT
Kad uzimaš sa kreditne kartice, ti pozajmljuješ tuđi novac i naravno da postoji fee (u 99% slučajeva, ima par retkih izuzetaka).
Kad uzimaš sa debitne, uzimaš svoj novac i vrlo često ne postoji provizija.

Zato je uvek bolje koristiti debitne kartice za sve.

Da, to se pravi upravo da bi se smanjila zavisnost od američkih platformi. Ali za sada nemamo nešto mnogo izbora.

Mada, taj digitalni evro neće tako brzo, tek za 2029 je planirano puštanje u komercijalnu upotrebu.

Ali izgleda da će to biti samo za zemlje EU?

Neće. Svi će moći da ga koriste. Upravo postoji i geopolitički motiv, da se euro koristi i po svetu i da smanji ulogu dolara.

Ja sam lepo rekao da je Tramp svojim suludim i bahatim potezima napravio štetu za ameriku jer se motivisao saveznike i sve druge države da rade na sopstvenim rešenjima. Nažalost, prosečan američki sendvičar nema organ da razmišlja toliko široko.

Back