Quantcast

ALKOHOLIZAM I RENESANSA, TREĆI DEO P. S. NADAM SE I POSLEDNJI P. S. S. VALJDA

Željko B.

Zainteresovan član
Poruka
411
Drvar ali ne onaj bosanski. Beograd. Karađorđeva ulica, za neupućene vizavi železničke i autobuske stanice.
Vreme, rane osamdesete. Prolazna birtija, kombinacija ekspres restorana i kafane. Širok dijapazon gostiju, od zla oca i zle majke preko studenata i profesora ekonomskog fakulteta i radnika raznih firmi nakalemljenih okolo pa sve do slučajnih stopera iz inostranstva koje slučaj navede u ovaj deo sveta. Stanične prostitutke, dežurni šibicari delili su vazduh sa uvaženim građanima, sjedinjeni oko iste ljubavi. Alkohola.
Brkata konobarica u borosanama se podrazumevala. Sve u svemu, kafanski komunizam na delu i to uživo. Za moje prisustvo tamo, krivicu snosi isključivo red vožnje GSB-a i raspored predavanja. No ni to nije bitno za ovu priču. Ono što sam video i zapamtio za ceo život, vezano je za šank. Šank je inače, najistureniji deo kafane, rezervisan za one nahrabrije. E sad zamislite, sumorno jesenje jutro. Drvar pun, ja u njemu čekam početak predavanja. Šibicari i prostitutke se svađaju oko podele noćašnjeg pazara. Zagrljeni par sa narandžastim rancima spava u uglu, ispred njih nepojeden sendvič i odavno pokvareno kuvano jaje. Šank linija popunjena. Smeo bih da se zakunem da su oduvek tu.
Ćute oni, ćuti gore pomenuta brkata konobarica. Ćuti i sipa.
I to samo duplikate, za mlade, to je jedan deci žestine. Boja i jačina, nebitna.
Brzina ispijanja takva da ako ne gledaš u tom pravcu,nema šanse da provališ da je u čaši bilo šta bilo. Svi ćute, konobarica sipa i ne pita, gosti ćute i piju. Tek posle trećeg, usiljen razgovor. Tu i tamo hvatam po neko besmisleno pitanje u glavnom bez odgovora. Tada sam shvatio, više instinktom nego pameću, razliku između pijanca i alkosa.
Shvati i upamtio.
Alkoholičar je rob a pijanac slobodan čovek. Alkoholičar je kukavica a pijanac, čovek koji je izabrao sam.
Alkoholičar misli da može da prekine kad hoće a pijanac zna da neće.
Alkoholičar traži publiku, pijancu ona ne treba ali je se i ne boji.
Alkoholičar vam nikada neće priznati da pije a pijanac ni ne priča, piće se podrazumeva.
Alkoholičar je pozer a pijanac zvezda koja više nema kome da se dokazuje, samo klimne glavom kad sretne sebi sličnog.
Alkoholičar uništava sve oko sebe a pijanac samog sebe.
Sve u svemu, alkoholičar živi od sumnjive slave a pijanac samo živi.
Očišćen od sujete, skrajnut od ovozemaljskog. Indiferentan na emocije,najbliže savršenom. Neshvaćen od okoline, živi svoje dane služeći jednom kralju.
Ponekad ali samo ponekad, vraća se u našu dimenziju. Postoji samo jedan razlog da on promeni svoju ćud.
Pogađate, samo ljubav. Neizmerna ljubav prema nekoj ženi može u pijancu da izazove preokret i da ga izbaci iz prividne letargije.

Uz opasnost da budem pogrešno shvaćen, posvećujem ovu skasku pijancima. Duboki naklon za hrabrost da žive svoj život po sopstvenim pravilima, ono za šta nikada nisam imao hrabrosti. Zato, kad na ulici, pijaci, ili autobusu sretnete nekog takvog, pokušajte da zastanete sa osudama. Učiniće oni sami to mnogo okrutnije nego što bi vi i umeli.
Samo okrenite glavu i prođite dalje. Ostavite ih jer put kojim hode je i bez vaše osude pretežakPogledajte prilog 542767
 

Soradze

Ističe se
Poruka
2.416
Mnogo lepo... majstorski si nas uvukao u priču, vreme, psihologiju... slika je, kao i sve tvoje,
odabrana, sa porukom...
Nastavi da pišeš...ovo ti, zaista, ide od ruke, na radost i čitalaca i ljubitelja slikarstva...
Naizgled - lako štivo, ustvari dubok, znalački pogled u život!
:klap::cvet:
 
Top