Quantcast

ALKOHOLIZAM I RENESANSA ILI JEDNA POKAJNIČKA

Željko B.

Primećen član
Poruka
539
Dobar deo mog života je vezan i određen alkoholom. Jednim delom, to je tradicija. Očevi svoje muške potomke, u Srba, vode prvo u kafanu. Jedan od stubova mačizma i stameni čuvar dogme, da muško dete inicijaciju u svet muškaraca dobije baš za kafanskim stolom. Posle se čude kad i potomci završe na lečenju. Drugim delom sam godinama živeo od novca zarađenog, što prodajom piva što držanjem kafane. To mu dođe, nešto kao privredni aspekt alkohola, u mom životu. Treći je filozofsko umetnički, tačnije opravdanje što provodim vreme u kafani. Lepše zvuči boem od pijandura. O politici u ovom postu ni reči,mada bi studija mogla da se napiše o uticaju istog na društveno-političke odnose i mene u svemu tome. Elem, kao predani uživalac alkohola, svih boja i nacija, red bi bio da napišem jednu pokajničku. Biram smešnu, one druge ćemo prepustiti zaboravu.
Neke davne zime, u Grockoj, u diskoteci Trskara nakon dugotrajne i predane konzumacije štoka krenuh kući. Negde uz put, iz meni ni do dan danas poznatog razloga, ja sam ostao bez jedne čizme. Kao genijalno rešenje mi se ukazalo da bacim i drugu. Tu zimu pregurah nekako sa starim. Ali zaplet se desio tek naredne godine.. Moja majka se nekim čudom setila da mi je prdthodne godine kupila one inkriminisane kaubojke, kad joj ja zatražih novac za nove. Nekako se izvukoh govoreći da su mi na popravci kod lokalnog obućara. Bar sam ja pomislio da se izvukoh.. Da skratim. Majka ode do obućara, obućar u godinama u malenoj radnji, gde si mogao naći od popa uši, naravno, logično ne i moje čizme, pored usrdne pretrage. Majka ljuta, obućar posramljen a ja zgranut. U glavnom, on je ponudio da kupi nove ubeđen da je moje greškom dao nekome drugom. Na jedvite jade sam ubedio majku da odbije to. Tako se nekako i završilo, opet sam ja to bar tako mislio. Mnogo godina kasnije u nevezanom razgovoru, a da se pohvali pred svojom službenicom, moj vršnjak a sada veliko mudo u našoj maloj varoši, ispriča iskrivljenu verziju priče o čizmama, sa naglaskom na svoju ulogu u tome. Duboko sam siguran da taj događaj, do tada, nisam nikome ni pomenuo a opet sadašnji vlastonosac u to vreme nije bio ni alkoholičar a ni česti posetilac diskoteke. I onda shvatih, uz tu funkciju ide i prošlost. Ali, zanimljiva i interesantna. Jer morate priznati da ne ide uz sliku koju želi da drugi vide o njemu, to da mu je mladost bila poprilično dosadna.
Uz to idu i legende. Reših da ga ne ispravljam, ponosan što moje ludorije putuju u nezaborav pa makar i s njim u scenariju.
Živeli.
Pogledajte prilog 542192
 
Top