Alge u akvarijumu

Gasky99

Početnik
Poruka
2
Pozdrav ljudi, formirao sam akvarijum pre mesec dana i pojavile su mi se alge, akvarijum ima 25l i imam 9 neonki i 2 algara. Fotoperiod sam podesio na 8 sati dnevno. Merio sam samo ph koji iznosi 8. Poslaću sliku ispod pa ako zna neko kako da se rešim ovih algi bio bih mu zahvalan. :)
IMG_20230228_172121.jpg

Miris Pokošene Trave

Buduća legenda
Moderator
Poruka
26.440
Pozdrav ljudi, formirao sam akvarijum pre mesec dana i pojavile su mi se alge, akvarijum ima 25l i imam 9 neonki i 2 algara. Fotoperiod sam podesio na 8 sati dnevno. Merio sam samo ph koji iznosi 8. Poslaću sliku ispod pa ako zna neko kako da se rešim ovih algi bio bih mu zahvalan. :)
Pogledajte prilog 1303236

u to se bash neshto ne razumijem

imala sam akvarijum (na kratko vreme i odmah rekla da to mora da nestane)
znam da postoje ribe koje ciste ali moras vidjeti da li se slazhu sa ostalim ribama da nebi samo cistachi ostali a ove druge nestali (:zjede:)
i neki puzhevi trkachi

Alge četke su posebno tvrdoglave. Kao što ime govori, njegov grmoliki oblik i guste niti podsjećaju na četkicu. Iako pripadaju porodici crvenih algi, njihova boja je tamnozelena do crna. Budući da se posebno osjećaju ugodno na listovima, zahvaćene biljke moraju se u potpunosti zbrinuti - selektivno uklanjanje nažalost nije moguće. Za borbu protiv njih možete držati gupije i pločice u akvariju.

Alge brade pripadaju istoj porodici i duguju ime svom bradatom izgledu. Također se vole lijepiti za vodene biljke, filtere ili ukrase i teško ih je ukloniti. Najefikasniji način da se to učini je čišćenje zaražene opreme, promjena smjera protoka i uklanjanje zaraženih listova - ako je zaraza ozbiljna, također je preporučljivo ukloniti cijelu biljku iz akvarija.

Zelene alge se šire prvenstveno kada postoji prevelika količina hranljivih materija u vodi. Možete reći da su stakla akvarija zaražena kada se pojave krznene naslage koje izgledaju kao duge, zelene niti. Kako biste se trajno borili protiv algi, u akvarijum možete staviti sljedeće životinje: trkačke puževe, puževe od rogova ili rogova, kao i somove ili štitaste some. Alternativno, magnetno sredstvo za čišćenje prozora je izuzetno korisno.

Plavo-zelene alge također prekrivaju kamenje, biljke i ukrasni materijal u akvariju sluzavim, plavo-zelenim premazom. Šire se prije svega kada je kvalitet vode loš – ovdje se preporučuje i analiza vode. Ako je sadržaj nitrita i nitrata posebno visok, plavo-zelene alge se osjećaju izuzetno ugodno. Ovdje, između ostalih, mogu pomoći som i puževi. Hemijski agensi protiv algi su još agresivniji.

Dijatomeje imaju smećkasti izgled i stoga se često miješaju sa smeđim algama, koje se, međutim, javljaju samo u moru. U akvarijumu, s druge strane, dosadni stanovnici mogu prekriti sve površine - to se dešava češće nakon ponovnog postavljanja rezervoara i vremenom će nestati samo od sebe. Međutim, ako dijatomeje potraju, to ukazuje na loš kvalitet vode.

Alge prekrivaju biljke i ukrase u akvariju dugim nitima koje se lako mogu skinuti rukom. Oni se mogu još bolje ukloniti tankim štapićem - budući da se ne lijepe za površine, samo ih držite. Ako ne želite ručno ukloniti zelene niti, možete pribjeći i škampima koji se hrane algama, koji vole alge niti.

Kako izbjeći alge u akvariju

Možete poduzeti brojne preventivne mjere kako biste osigurali da vaš akvarij ne razvije problem s algama. Tu spadaju - pored već pomenute lokacije, kvaliteta vode, količine hrane i broja riba - veličina bazena, sadržaj ugljen-dioksida i sistem filtera.

jolemisa

Elita
Poruka
23.696
Pogledajte prilog 1303236
Treba da smanjis kolicinu svetlosti.Jaka svetlost pospesuje pojavljivanje algi.Moj stric je na 50 litara akvarijuma imao dve neonke po 18 W,ali nisu bile bele nego plavkaste.Treba i medju tim ribama obavezno da imas i ribu cistaca koji cisti smece od zaostale hrane,koja se ne pojede,a padne na dno.