Alergija na ljekove

anaivana

Početnik
Poruka
6
U 18-toj godini sam imala antifilakticki sok - Longacef intravenozno. Stanje je bilo tesko i znam da sam dva puta dobijala terapiju adrenalina. Radjen mi je tad test (iz krvi odnosno seruma ) i receno mi je da nesmijem vise uzimati pencilin i naravno Longacef. Nakon toga krece moj problem sa alergijom. Alergija na Bactrim ( gusenje i otok) i alergija na Novagetol (mucnina i slabost). U 23- coj sam dozivjela jos jedan antifilakticki sok - Buscopan intravenozno. Takodje sam bila u teskom stanju i koliko znam tad sam dobila terapiju deksametazona... Sto se tice ljekova od tad sam uzimala samo Brufen, Eritromicin i ljekove na biljnoj bazi , a od inekcija samo Geramicin . Naravno javio se strasan strah , tako da ne znam da li bi to vise bio napad panike ili alergiska reakcija.
Zahvalna cu biti na svaki savjet, pomoc ili slicno iskustvo...

Pozdrav svima :)

Sin mi je alergičan na Brufen,tako da nikad nisam smela Brufen da dam ćerki...javio mi se strah od tog leka.
Ćerka mi je alergična na Atropin...
Sa lekovima sam vrlo obazriva.Ako se desi da deci prepišu terapiju sa dva nova leka,nikad ih ne dam istog dana,baš zbog mogućih reakcija na lek.

Ko je jednom imao bilo koju od reakcija - strah je opravdan. Uzrok alergija moze biti i na genetskoj osnovi, tako da nije lose izbjegavati bar znane alergente. Da li ste djecu vodili na neka ispitivanja ? Da li im je radjen neki alergo test ?

Ko je jednom imao bilo koju od reakcija - strah je opravdan. Uzrok alergija moze biti i na genetskoj osnovi, tako da nije lose izbjegavati bar znane alergente. Da li ste djecu vodili na neka ispitivanja ? Da li im je radjen neki alergo test ?

Alergija, može, a i ne mora biti nasledna...Nekada se ona javi i nakon 20 ili više godina upotrebe nekog leka (penicilini na primjer). Ukrštena reakcij na peniciline i cefalosporine može postojati, mada ima ljudi koji su alergični na penicilin, ne i na cefalosporin...:confused:
Što se tiče preosetljivosti n sintetske lekove, ona može da postoji, ali nije obvezna...:) i individualna je....

Alergija, može, a i ne mora biti nasledna...Nekada se ona javi i nakon 20 ili više godina upotrebe nekog leka (penicilini na primjer). Ukrštena reakcij na peniciline i cefalosporine može postojati, mada ima ljudi koji su alergični na penicilin, ne i na cefalosporin...:confused:
Što se tiče preosetljivosti n sintetske lekove, ona može da postoji, ali nije obvezna...:) i individualna je....

Izgleda je kod mene sve to pod obavezno :) Da li postoji neki test - krvni ili kozni kojim bi se ispitao siri spektar ljekova (ili komponenti ) i utvrdilo na koje sam alergicna -za sada.
Predpostavljam da je to moguce provokaciskim testom - ali na taj se ne bih usudila :)

Izgleda je kod mene sve to pod obavezno :) Da li postoji neki test - krvni ili kozni kojim bi se ispitao siri spektar ljekova (ili komponenti ) i utvrdilo na koje sam alergicna -za sada.
Predpostavljam da je to moguce provokaciskim testom - ali na taj se ne bih usudila :)

Rade se neke vrste testova, prevashodno na antibiotike, aspirin, jodna kontrastna sredstva prilikom operacije....:neutral:
Svi klinički centri rade takva ispitivanja...

Back