vanjavictoria@sbb.co.yu
Zainteresovan član
- Poruka
- 319
ja sam alergična na gluten i zanima me da li još neko ima ovu bolest ? 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U potpunosti se slažem sa tobom da u našoj zemlji niko ne misli na decu i ljude koji su alergični na gluten.U prodavnicama zdrave hrane ima nekih keksova i paleta (koje su kao stiropor )makarona od pirinča.Na kutijama od keksova piše da su prilagođeni za nas, ali u sastavu imaju sojino brašno,kakao na šta sam ja takođe alergična .Kako se neko iz tih firmi ne konsultuje sa alergolozima , pa da prave nekoliko vrsta keksova za sve tipove ove alergije.Dok sam ležala u bolnici docent mi je za vreme velike vizite lepo rekao: " E, draga moja šta da ti radim , kada živiš u ovoj j...... zemlji! Bolje bi ti bilo da odeš lepo u Englesku , jer tamo imaš dosta hrane prilagođene za alergične na gluten.Tamo su ozbiljno shvatili porast procenta ljudi alergičnih na gluten pa su napravili specijalizovana postrojenja za pravljenje ove hrane.Nego,pakuj porodicu i idi da živiš u Englesku ,jer ovde toga neće biti još mnogo dugo,jer nikoga to ne zanima." I sada, pošto je moj život ovde ja bih trebala da nađem nekoga da mi šalje iz inostranstva ovu vrstu hrane, a takvih za sada nema.Kada idem u goste ili negde malo duže moram da nosim proju ili palačinke od kukuruznog brašna koje napravim kod kuće da se ne bih onesvestila od gladi , jer napolju za mene nema ništa .Puno pozdrava.snevi:celijakija je nedovoljno ispitana.meni si i doktori govorili da ce se to izgubiti u pubertetu,sve dok mi doktor koji je bio na specijaliz.u americi nije rekao da je to dozivotna dijagnoza i da se ostecene resice na tankom crevu ne obnavljaju.niko tacno ne zna da li je to nasledjeno ili stecene jer je zadnjih 2-3 god u porastu. nepridrzavanje dijete moze dovesti do bolesti kojima smo svi izlozeni(carcinomi,sterilitet...)ali su oni sa tom dijagnozom podlozniji.kod nas je najveci problem nedovoljno informacija koje dovode do zabluda.u hrvatskoj postoji drustvo za celijakiju,oni uvoze hranu...a kod nas ...uostalom stojim iza toga da se moje dete zdravije hrani od ostale dece,ne zavisi od lekova i nema razloga da to shvata tragicnim.najveci problem je sto se niko ne seti da ikod nas uvozi tu hranu