Aleksandra, poslednja kraljica Jugoslavije

Marc23

Zainteresovan član
Poruka
388
Zna li neo nesto vise o zeni Petra II,kraljici Aleksandri...znam da je pisala autobiografiju kao i knjigu o njenom rodjaku,princu Filipu,muzu Elizabete II koji nije bas bio zadovoljan istom...njen zivot je donekle misteriozan jer se malo o njoj zna,iako je majka sadasnjeg prestolonaslednika Aleksandra...
 
Zna li neo nesto vise o zeni Petra II,kraljici Aleksandri...znam da je pisala autobiografiju kao i knjigu o njenom rodjaku,princu Filipu,muzu Elizabete II koji nije bas bio zadovoljan istom...njen zivot je donekle misteriozan jer se malo o njoj zna,iako je majka sadasnjeg prestolonaslednika Aleksandra...

Na zalost, o njoj ne znam mnogo vise nego ti, ali znam da ne postoji nikakav pretolonaslednik Aleksandar, jer republika Srbija nema ni presto. Ukoliko si mislio na Aleksandra Karadjordjevica, sina kralja Petra, on jedino ima pravo na titulu princa.
 
Čemu ovako ljutit ton, koleginice!? Zašto da kolega ne postavi ovu temu, pa čak i u formi pitanja!

Da li zato što je gospodjica čije si ime uzela za nik revolucionarno ljuljala štorčiće sa vrhovnim komandantom u jeku "ofanziva"?

250px-Tito_i_zdenka.jpg


Pa, nesretna kraljica bila je i lepša i plemenitija od nje.

91_f2copy.jpg


Evo jednog lepog članka o njoj i poslednjem srpskom kralju!

KRALJ BEZ ZEMLJE I PRINCEZA BEZ MIRAZA

I Kraljica počiva tamo gde joj nije mesto za večni san...

KARAĐORĐEVIĆI imaju i jedan grob u Atini. Tu je sahranjena kraljica Aleksandra, žena kralja Petra Drugog. Živeli su zajedno tek tri godine, ali se formalno nikad nisu razveli. Princ Tomislav je zbog takvog života, ali i zbog odrastanja bez oca - grčkog kralja, Aleksandru zvao moja tužna snaha. Poslednje dane provela je u staračkom domu u Engleskoj, gde je i umrla 1993, a kasnije preneta u Grčku.

Nije imala sreću ni privremeno da bude sahranjena pored Belog dvora.
 
Re: Kafana – najvažnija srpska institucija

O "prestolonasledniku" u Belom dvoru na Dedinju

Да ли то значи да се традиција враћа и у паланке? Добар знак за повратак монархије, макар и без краља и четника.
Koji kralj, čoveče!?

Ne misliš, valjda, na onog šarlatana što se šepuri po Belom dvoru?

Није Он важан, него круна која му припада. Ако гледамо као људи, Он није крив за ништа шта му се приписује, а био би бољи од било којег који се био и јесте се шепурио на републиканској власти.
...
Као што сам рекао. То није урадио Он него круна. Мислим да се нешто није објаснило како треба, а разлог се зна зашто. Зато драги друже искрено другарски наведи и оно зашто. Ако можеш?
Premestio sam ovde delove započete priče u vezi sa princom Aleksandrom i Belim dvorom, imajući u vidu da je ova tema ozbiljnija od "Kafane..."...

... a Aleksandar II je i sin poslednje srpske kraljice, pa tako i rasprava o njemu pripada više ovoj, nego onoj temi!

Dakle, Vujadine, ako se slažeš, priključi se... i pojasni, najpre ti, šta znači ovo:

То није урадио Он него круна.
 
Re: Kafana – najvažnija srpska institucija

O "prestolonasledniku" u Belom dvoru na Dedinju


Koji kralj, čoveče!?

Ne misliš, valjda, na onog šarlatana što se šepuri po Belom dvoru?


Premestio sam ovde delove započete priče u vezi sa princom Aleksandrom i Belim dvorom, imajući u vidu da je ova tema ozbiljnija od "Kafane..."...

... a Aleksandar II je i sin poslednje srpske kraljice, pa tako i rasprava o njemu pripada više ovoj, nego onoj temi!

Dakle, Vujadine, ako se slažeš, priključi se... i pojasni, najpre ti, šta znači ovo:

То није урадио Он него круна.

Он је по рођењу наследник круне и према томе домаћин двора и династије. Сви то нису поштовали и крунски савет је подузео мере да то наметне, не само принцези него и двору и династији. Ја сам више пута принцу напомињао да крунски савет није најбоље одабран. Он то није могао променити. Зашто је то тако? То више није ни краљ ни престолонаследник него Круна и крунски савет. Какву власт они имају? Мало је чудно али у ситуацији у којој делују имају много више утицаја на одлуке принчеве него принц. Да ли је то нормално? То исто је био случај и са његовим оцем и Черчилом. Черчил је са владом Шубашића наредио краљу Петру да прочита одлуку владе на радио лондону, што је Он и урадио и поднео последице, јер је супротно морао абдицирати са још већим последицама за све. Да ли је Он то требао урадити, или сменити Шубашића и владу, и да ли је то било могуће у ситауацији у којој се то дешавало? То је питање за оцену тог чина.

Зашто си пребацио овде кад су ово више кафанске дискусије, а не научно просветне. И до сада се по кафанама водила дискусија о политичким сплеткама и интригама.
 
E, pa, ne bih rekao da ovo u vezi sa čim ti i ja razmenjujemo stavove i razmišljanja može da se podvede pod "političke spletke i intrige".

Jer, nesrećna sudbina Petra II i kraljice Aleksandre bila je, to ne može da se opovrgne, kraj srpske krune i srpskih krunisanih glava.

S druge strane, onaj šarlatan, kome ti pripisuješ nasledstvo nepostojeće krune i domaćinluke takodje nepostojećih dvora i dinastije...

... ma koliko pokušavao da se predstavlja kao nekakav čovek, zadovoljan svojim statusom i mestom koje mu je u Srbiji dato (pazi: ne pripada mu, već su mu drugi dali!)...

... i dalje je nesrećno dete svojih nesrećnih kraljevskih roditelja. Pa, pogledaj mu lice još jednom... fotografija ne laže...

jat1.jpg


Džaba mu slavni preci na zidu...

Igracke0201200202.jpg


Kada je on, kao i njegova šotkasta dama, najsrećniji u ulozi pajaca!?

Ili, da budem blaži: srećom mu zrači faca kada uzme igračku u ruke. ;)

A, majka mu je bila (da se vratimo temi) princeza Aleksandra od Grčke i Danske, ćerka grčkog kralja Aleksandra i Aspazije Manos.
Kraljica Aleksandra je 17. jula 1945. u londonskom hotelu Kleridžis u kojem su stanovali, rodila sina Aleksandra.
Da bi naslednik prestola bio rođen na jugoslovenskom tlu, britanska vlada je, po instrukcijama predsednika vlade Vinstona Čerčila, proglasila hotelski apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom.
Krštenje Prestolonaslednika izvršio je u Vestminsterskoj opatiji Njegova Svetost patrijarh Gavrilo, a kumovi su bili Kralj Džordž VI i njegova ćerka, tadašnja princeza Elizabeta, sada Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II.
 
U stvari, hajde da se potpuno vratimo temi... sa Wikipedije...

Aleksandra Karađorđević (1921-1993) je bila poslednja jugoslovenska kraljica, supruga kralja Petra II Karađorđevića.

Kao potomak grčkih i danskih monarha, pre braka je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Bila je prva grčka princeza koja je među bližim precima imala Grke, i to sa majčine strane; njen otac je imao najviše nemačke krvi, kao uostalom i većina evropskih vladara.

Roditelji su joj bili kralj Aleksandar Grčki i Aspazija Manos, grkinja iz građanske klase. Rođena je 25. marta 1921. godine u kraljevskoj rezidenciji Taitoi (15 kilometara od Atine), pet meseci nakon smrti svoga oca koji je nasledio grčki tron nakon što je njegov otac, Aleksandrin deda, Konstantin I Grčki, zbačen i proteran. Konstantin se vratio u Grčku i ponovo zauzeo tron mesec dana nakon Aleksandrove smrti. Kako je vlada Aleksandrovu kratku vladavinu smatrala regentstvom, što je značilo da je Aleksandrov brak, sklopljen bez dopuštenja njegovog oca, bio nevažeći, to je značilo da je dete rođeno iz njega nezakonito. Da nije proglašena nezakonitom, Aleksandra bi bila zakonska naslednica svoga oca i de jure kraljica Grčke od trenutka svoga rođenja.

Zahvaljujući reakciji Aleksandrine babe, kraljice Sofije, u julu 1922. godine donešen je zakon koji je dozvoljavao kralju da prizna i ozakoni brakove kraljevske porodice koji su bili sklopljeni bez njegovog dopuštenja. Kralj Konstantin I je zatim izdao dekret koji je ozakonio brak između njegovog sina i Aspazije. Aleksandra je tako postala zakonito dete prema grčkom zakonu, zajedno sa majkom dobila titulu princeze od Grčke i Danske, te oslovljavanje Kraljevska Visost, ali nije dobila pravo na grčki tron.

Dana 20. marta 1944. udala se za jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića. Kraljica Aleksandra rodila je samo jedno dete - princa Aleksandra Karađorđevića. Aleksandra nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čija je bila kraljica. U novembru 1945. monarhija je ukinuta bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala jednopartijska država pod upravom Komunističke partije. Njen muž nikada nije abdicirao, ali Aleksandra i Petar više nisu bili priznavani za kraljicu i kralja Jugoslavije. U egzilu je živela u Londonu sa svojim suprugom i sinom.

Kraljica Aleksandra umrla je u Ist Suseksu 30. januara 1993. godine.
 
E, sad, Vujadine, pošto ćeš ti sigurno da se vratiš na Onoga...

... hajdemo nešto o unuku kraljice Aleksandre. Najpre slika...

peter_m.jpg


... lep princ naslednik Petar, je l da? A, sada vidi kako ga je tata školovao za (eventualno) budućeg srpskog kralja...

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Naslednik Petar rođen je u Čikagu, Ilinois, SAD, 5. februara 1980. godine. On je najstariji sin Nj.K.V. Princa Prestolonaslednika Aleksandra II i Njenog Carskog i Kraljevskog Visočanstva Princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Naslednik Petar je unuk Nj.V. Kralja Petra II. Kršteni kum mu je Nj.K.V. Knez Aleksandar, sin Nj.K.V. Kneza - Namesnika Pavla.

Nj.K.V. Princ Naslednik Petar živeo je u Čikagu do kraja 1981. godine, a potom se sa roditeljima preselio u Virdžiniju. Godine 1983. krenuo je prvo u obdanište u Tajson Korneru u Virdžiniji, a potom u osnovnu školu. Kada je napunio osam godina, 1988. godine postao je učenik jedne od najboljih osnovnih škola u Londonu. U junu 1998. maturirao je na Kraljevskoj školi u Kanterberiju u Engleskoj. U proleće 1999. godine Princ Naslednik završio je osnove umetnosti na Kambervel Koledžu Umetnosti (Londonski Institut). U maju 2000. godine Princ Petar završio je u Evropi, uglavnom u Barseloni i Sevilji (španija) niz kurseva iz oblasti umetnosti. Princ Petar proveo je školsku 1999-2000 godinu na Roud Ajlend školi za dizajn (RISD), vrhunskom koledžu na istočnoj obali Sjedinjenih Država. On trenutno radi u oblasti grafičkog dizajna i kompjuterske tehnologije

Princ Naslednik govori engleski, španski i francuski, a usavršava svoj srpski jezik.

Bogte, blagi... ko da ga je spremao za kralja Silikonske doline, a ne za srpski presto!??

Pa, sirota kraljica Aleksandra se prevrće u grobu...
 
1212-Vlada-Sporcic.jpg


Majka srpskih kraljevića rođena je 1946. godine kao princeza Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lučija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga. Pripada šestoj generaciji direktnih potomaka Džona VI, kralja Portugala (1769-1826), koji je sebi 1788. godine pridodao titulu princa Brazila. Nakon njegove smrti, lozu je nasledio Pedro IV od Portugala, prvi imperator Brazila.
Posle razvoda od Aleksandra, iste godine kad se on oženio sa Katarinom Batis (1985) udala se za Ignacija, vojvodu od Segorbe, po zanimanju arhitektu.

Da, lep princ... ali na svoju majku, produhovljenog, aristokratskog lica...

SRPSKA KRALJICA MAJKA IZ BRAZILA!

ISPOVEST PRINCEZE: Marija de Glorija od Orleana, majka budućeg srpskog kralja, govori o 11-godišnjem braku i razvodu od Aleksandra Karađorđevića

Među brojnim zvanicama pristiglim iz belog sveta da svojim titulama i "plavom krvlju" uveličaju proslavu 60. rođendana Aleksandra Karađorđevića najveću pažnju privukla je prestolonaslednikova prva žena i majka trojice kraljevića - Marija da Glorija od Orleana i Bragance, princeza od Brazila i Portugala.

Sa sadašnjim suprugom, vojvodom od Segorbe, pokušala je da svoj prvi boravak u Srbiji iskoristi da vidi i doživi lepote zemlje kojom bi u budućnosti mogao da, kao zakoniti kralj, vlada njen najstariji sin Petar.

- Veoma sam ponosna na svoje sinove. Osećam veliku odgovornost za njihovo obrazovanje, a Petru, kao potencijalnom kralju Srbije, u nasleđe ostavljam obavezu da bude pošten i pravedan čovek. Znam da je to teško, ali kao roditelji pokušavamo da mu prenesemo ideale dobrote. Trudimo se da naš razvod ne utiče na njih trojicu. Ostali smo u odličnim odnosima i nikada, ali nikada se nismo posvađali, upravo zbog dece.

- Oni su nam najbitniji, pružamo im svu našu ljubav i izuzetno vodimo računa o njihovom ponašanju. O mom, ali i odnosu mog sadašnjeg supruga prema princu Aleksandru najbolje govori to što smo došli na njegov rođendan. Naši sinovi često me posećuju i izuzetno se dobro slažu sa mojim ćerkama iz drugog braka, njihovim sestrama - priča Marija, čije su tek punoletne ćerke, bliznakinje, Marija del Sol i Marija del Luna (Sunce i Mesec) sa polubraćom ovih dana uspele da osete i čari noćnog života srpske prestonice.
Foto

Kraljevići Petar, Filip i Aleksandar rođeni su u braku u kome su Marija i Aleksandar bili 11 godina. Mada su se razveli davne '83, današnja vojvotkinja od Segorbe sa setom se priseća kako je pre nešto više od tri decenije upoznala po nju tada fatalnog oficira engleske krune.

- Bila sam na odmoru u Portugalu, a Aleksandar je došao na odsustvo kao britanski vojnik i odseo u kući Umberta Savojskog, kralja Italije. Sreli smo se u toj seoskoj idili u blizini Lisabona, zavoleli i nedugo zatim venčali. Da, to je bila ljubav na prvi pogled.

Svoju posetu Srbiji Marija je okončala posetom Oplencu, gde se poklonila moštima predaka kraljevske porodice Karađorđević, čije slavno ime danas nose njeni sinovi.
- Nakon svega što je poslednjih godina pretrpela, Srbija izgleda predivno. Ovde sam na licu mesta prepravila oskrnavljenu sliku o bivšoj komunističkoj zemlji, a izuzetno su me očarale prirodne lepote.

- Na svakom koraku vidim srećne ljude, što je izuzetno bitno. Moj suprug je impresioniran lepotom devojaka i zadivljen koliko je princ Aleksandar, kao pravi ambasador dobre volje, učinio da Srbija ponovo postane cenjena u svetskim razmerama.

Izvor
 
Napoleon nije bio potomak Luja pa je opet bio odlican drzavnik.

Nista to ne znaci,Dzordz III je bio potomak Vilijama Osvajaca pa je ipak bio lud.

Monarhija je prevazidjen sistem,dati nekom vlast samo zato sto je izasao iz majcine utrobe na dvoru je besmisleno...

И ја бих исто тако рекао, да Срби нису дали власт још горима од монархије, и да су јој послушнији него било којој власти у прошлости, а не бих рекао да је то било због доброте те власти. Само то је друга прича.
 
И ја бих исто тако рекао, да Срби нису дали власт још горима од монархије, и да су јој послушнији него било којој власти у прошлости, а не бих рекао да је то било због доброте те власти. Само то је друга прича.

Bolje izabrati sam budalu,posle imas samo sebe samog da krivis.

Sa kraljem mozes samo da okrivljujes "visu silu" sto je bas na dvoru ugledao svet.

Svaka cast precima svacijim ali da bi nekom poverio svoj zivot i buducnost treba taj neko da ima mnogo vise aduta od toga sta mu je cukundeda uradio.
 
Bolje izabrati sam budalu,posle imas samo sebe samog da krivis.

Sa kraljem mozes samo da okrivljujes "visu silu" sto je bas na dvoru ugledao svet.

Svaka cast precima svacijim ali da bi nekom poverio svoj zivot i buducnost treba taj neko da ima mnogo vise aduta od toga sta mu je cukundeda uradio.

Е кад би то било по бирању, било би нас доста у том друштву.
 
Čemu ovako ljutit ton, koleginice!? Zašto da kolega ne postavi ovu temu, pa čak i u formi pitanja!

Da li zato što je gospodjica čije si ime uzela za nik revolucionarno ljuljala štorčiće sa vrhovnim komandantom u jeku "ofanziva"?

250px-Tito_i_zdenka.jpg


Pa, nesretna kraljica bila je i lepša i plemenitija od nje.

91_f2copy.jpg


Evo jednog lepog članka o njoj i poslednjem srpskom kralju!

KRALJ BEZ ZEMLJE I PRINCEZA BEZ MIRAZA

I Kraljica počiva tamo gde joj nije mesto za večni san...

KARAĐORĐEVIĆI imaju i jedan grob u Atini. Tu je sahranjena kraljica Aleksandra, žena kralja Petra Drugog. Živeli su zajedno tek tri godine, ali se formalno nikad nisu razveli. Princ Tomislav je zbog takvog života, ali i zbog odrastanja bez oca - grčkog kralja, Aleksandru zvao moja tužna snaha. Poslednje dane provela je u staračkom domu u Engleskoj, gde je i umrla 1993, a kasnije preneta u Grčku.

Nije imala sreću ni privremeno da bude sahranjena pored Belog dvora.

Kakvo poredjenje! Pa ja se divim vasoj pronicljivosti.
A ovaj clanak koji ste linkovali je prvo sto se dobije guglanjem, sto sam i predlozila.
I uzgred, bas me zanima gde otkriste tu plemenitost o kojoj pisete?
Lepota? Stvar ukusa.
I jos nesto, kakve to veze ima sa znacajem Aleksandre Karadjordjevic kao istorijske licnosti?
 
Kakvo poredjenje! Pa ja se divim vasoj pronicljivosti.
A ovaj clanak koji ste linkovali je prvo sto se dobije guglanjem, sto sam i predlozila.
I uzgred, bas me zanima gde otkriste tu plemenitost o kojoj pisete?
Lepota? Stvar ukusa.
I jos nesto, kakve to veze ima sa znacajem Aleksandre Karadjordjevic kao istorijske licnosti?
Da nije sarkazma u tvom postu, pomislio bih da si ovde na Istoriju Krstarice došla da bi razmenila svoja znanja, stavove i razmišljanja o dogadjajima, ličnostima i pojavama u našoj istoriji.
Medjutim, sudeći po onome što si napisala do sada, očigledno je da hoćeš da pametuješ i da se svadjaš!?
To, najblaže rečeno, ne pristaje jednoj dami, ako to jesi (verujem da jesi, pošto si napisala pol u javnom profilu), onda ne bi trebalo da sumnjaš u ono što su, možda, drugi ljudi uspeli da saznaju.
Imali su, verovatno, više biološkog vremena za sticanje znanja.

Ali, bez obzira na ovo što sam napisao, odgovoriću ti na pitanje u vezi sa plemenitošću.

Hajde, da ne bi "guglala"... Davorjanka...

DAVORJANKA Paunović bila je najveća Titova ljubav. O tome najbolje govore ove njegove reči:
- Greška je kada se misli da samo pesnici za svoju poeziju nalaze inspiraciju u voljenim ženama. I moja velika inspiracija za mnoga životna dela bila je devojka Davorjanka Paunović. Nju sam iz milošte zvao Zdenka. Nadimak sam joj dao po zdencu koji predstavlja nepresušni izvor bistre i hladne vode. On obično izvire ispod nekog kamena i svojim izgledom osvežava čoveka. Zdenka je bila nepresušan izvor mojih ideja i moje intelektualne, revolucionarne i političke aktivnosti. Bila je moje veliko psihičko nadahnuće i telesno zadovoljstvo. Bila je moja svakodnevna mentalna stimulacija do kraja njenog kratkog života.
Davorjanka je Titu bila i više od toga. Ona je jedan od glavnih tvoraca Titove legende i Titovog kulta.
Davorjanka je bila jedina žena za koju je Tito rekao: "Ja bez nje ne mogu!" Ove reči izgovorio je na partijskom sastanku članova Vrhovnog štaba održanom u okolini Foče 1942. godine s jednom jedinom tačkom dnevnog reda: "Odnos Tita i Davorjanke Paunović".
Na tom sastanku Tito i Davorjanka su oštro kritikovani zbog kršenja partizanskih moralnih normi, odnosno zbog održavanja seksualne veze iako nisu bili supružnici. Rade Vujović, jedan od Titovih pratilaca, tražio je tada da Tito bude isključen iz Partije, a Cana Babović da se vrhovni komandant kazni poslednjom opomenom. Tito je tada izgovorio napred navedene reči i dodao: - Radite šta hoćete.
Zbog ovakvog Titovog stava, Rankovićevo mišljenje je bilo da se Tito i Davorjanka mogu izuzeti iz strogih partizanskih pravila, ali pod uslovom da posle završetka rata obavezno stupe u brak. Tito i Davorjanka nisu partijski kažnjeni. Uslov da posle rata stupe u brak, za njih nije bio nikakav problem, jer su oni to i sami želeli. Posle sastanka, oni su nastavili život po starom.
Izvor

Kraljica Aleksandra imala je jednog muža, kakvog takvog kralja, ali muža-kralja...
... i nije održavala seksualne veze sa nekim ko joj nije bio suprug.

Vernost u braku je, valjda, plemenita osobina!? :D

Ako negde pronadješ partijski na kojem je Kraljica kritikovana zbog vanbračnog seksa... daj link, ili napiši ovde! Sa izvorom, naravno.

A, lepota i ukus? Pogledaj objavljene fotografije u ovoj temi...

E, da, zaboravih na zaključno pitanje...

...
I jos nesto, kakve to veze ima sa znacajem Aleksandre Karadjordjevic kao istorijske licnosti?
Pa, ovako... Davorjanka je ludovala kao kraljica, na tudjoj dedovini... Čak ju je njen "kralj" i sahranio kraj svog "dvora"...

A, veza ove priče sa značajem kraljice Aleksandre kao istorijske ličnosti je vrlo jednostavna – kraljica Aleksandra jeste bila kraljica.
 
Poslednja izmena:

Back
Top