Majka srpskih kraljevića rođena je 1946. godine kao
princeza Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lučija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga. Pripada šestoj generaciji direktnih potomaka Džona VI, kralja Portugala (1769-1826), koji je sebi 1788. godine pridodao titulu princa Brazila. Nakon njegove smrti, lozu je nasledio Pedro IV od Portugala, prvi imperator Brazila.
Posle razvoda od Aleksandra, iste godine kad se on oženio sa Katarinom Batis (1985) udala se za Ignacija, vojvodu od Segorbe, po zanimanju arhitektu.
Da, lep princ... ali na svoju majku, produhovljenog, aristokratskog lica...
SRPSKA KRALJICA MAJKA IZ BRAZILA!
ISPOVEST PRINCEZE: Marija de Glorija od Orleana, majka budućeg srpskog kralja, govori o 11-godišnjem braku i razvodu od Aleksandra Karađorđevića
Među brojnim zvanicama pristiglim iz belog sveta da svojim titulama i "plavom krvlju" uveličaju proslavu 60. rođendana Aleksandra Karađorđevića najveću pažnju privukla je prestolonaslednikova prva žena i majka trojice kraljevića - Marija da Glorija od Orleana i Bragance, princeza od Brazila i Portugala.
Sa sadašnjim suprugom, vojvodom od Segorbe, pokušala je da svoj prvi boravak u Srbiji iskoristi da vidi i doživi lepote zemlje kojom bi u budućnosti mogao da, kao zakoniti kralj, vlada njen najstariji sin Petar.
- Veoma sam ponosna na svoje sinove. Osećam veliku odgovornost za njihovo obrazovanje, a Petru, kao potencijalnom kralju Srbije, u nasleđe ostavljam obavezu da bude pošten i pravedan čovek. Znam da je to teško, ali kao roditelji pokušavamo da mu prenesemo ideale dobrote. Trudimo se da naš razvod ne utiče na njih trojicu. Ostali smo u odličnim odnosima i nikada, ali nikada se nismo posvađali, upravo zbog dece.
- Oni su nam najbitniji, pružamo im svu našu ljubav i izuzetno vodimo računa o njihovom ponašanju. O mom, ali i odnosu mog sadašnjeg supruga prema princu Aleksandru najbolje govori to što smo došli na njegov rođendan. Naši sinovi često me posećuju i izuzetno se dobro slažu sa mojim ćerkama iz drugog braka, njihovim sestrama - priča Marija, čije su tek punoletne ćerke, bliznakinje, Marija del Sol i Marija del Luna (Sunce i Mesec) sa polubraćom ovih dana uspele da osete i čari noćnog života srpske prestonice.
Foto
Kraljevići Petar, Filip i Aleksandar rođeni su u braku u kome su Marija i Aleksandar bili 11 godina. Mada su se razveli davne '83, današnja vojvotkinja od Segorbe sa setom se priseća kako je pre nešto više od tri decenije upoznala po nju tada fatalnog oficira engleske krune.
- Bila sam na odmoru u Portugalu, a Aleksandar je došao na odsustvo kao britanski vojnik i odseo u kući Umberta Savojskog, kralja Italije. Sreli smo se u toj seoskoj idili u blizini Lisabona, zavoleli i nedugo zatim venčali. Da, to je bila ljubav na prvi pogled.
Svoju posetu Srbiji Marija je okončala posetom Oplencu, gde se poklonila moštima predaka kraljevske porodice Karađorđević, čije slavno ime danas nose njeni sinovi.
- Nakon svega što je poslednjih godina pretrpela, Srbija izgleda predivno. Ovde sam na licu mesta prepravila oskrnavljenu sliku o bivšoj komunističkoj zemlji, a izuzetno su me očarale prirodne lepote.
- Na svakom koraku vidim srećne ljude, što je izuzetno bitno. Moj suprug je impresioniran lepotom devojaka i zadivljen koliko je princ Aleksandar, kao pravi ambasador dobre volje, učinio da Srbija ponovo postane cenjena u svetskim razmerama.
Izvor