Da li biste glasali za Aleksandra Kavčića na predsedničkim izborima 2022?

• DA

glasova: 17 58,6%
  • NE

glasova: 12 41,4%

• Ukupno glasova
    29

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
93.369
Aleksandar Kavčić je čovek koji ima izvesnog potencijala za politiku. Kakav bi on bio protivkandidat Vučiću? 🤔

Veliki čovek svakako, koji je u zadnje vreme postao poznat po borbi za besplatne udžbenike za osnovne škole.

757z468_Kavccich-1.jpg

Istinomer o njemu:

Rođen 1968. u Beogradu.

„Aleksandar Kavčić neće osporavati tvrdnju da je poseban, a na pitanje kada je to spoznao, setiće se roditelja – zahvaljujući očevoj diplomatskoj službi u Indiji, pohađao je tamošnju američku školu. ‘To su moji roditelji najpre spoznali kada su im američki nastavnici rekli da imaju izuzetno dete i predložili da preskočim razred – za četiri godine, završio sam pet razreda’.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu.

„Bilo je teško upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu iz inostranstva gde programi nisu tako rigorozni, a imao sam i taj preskočen razred – nisam bio ni najbolji ni najgori, bio sam zlatna sredina najboljeg odeljenja u Jugoslaviji.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Doktorski rad će mu promeniti život.

„Nisam pravio izum sa idejom da to bude prodato u milijardama primeraka. Naprotiv, pravio sam ga sa motivom starijeg dečaka koji je želeo da pokaže da se problem može rešiti’. Patent, sa kojim je i doktorirao, dospeo je na sud jer ga je neovlašćeno koristila kompanija ‘Marvel’, a Kavčić ga jednostavno opisuje kao način da na magnetne memorije pišemo što sitnije da bi više podataka stalo, ali da bi i dalje bili čitljivi. ‘Magnetni materijal po kome pišemo ima razlivanja – kao da pišete po salveti, pa je pitanje koliko sitno možete pisati. Tu granicu smo moj mentor i ja teorijski našli, pokazali smo da je metoda optimalna – ne postoji neka koja je bolja, do sada takva nije pronađena’.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Sud u Pitsburgu je još 2012. presudio u korist Univerziteta „Karnegi Meloun“.

„Kompanija ‘Marvel’ je tada optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu. Sudski proces kao iz holivudskih filmova dug sedam godina, rezultovao je dakle rekordnom odštetom za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi. Tokom suđenja kompanija Marvel je tvrdila da nije koristila tehnologiju sa ovog Univerziteta, te da je takva tehnologija postojala i ranije i pre nego što je Karnegi Meloun Univerzitet prijavio to kao svoj patent. Međutim, svi argumenti su im pali u vodu i kompanija je morala da plati veliki ceh.“ (Mondo,
12. 1. 2021. godine)

Posle sedam godina sudski spor je okončan tako što je ova kompanija uplatila 750 miliona dolara „Karnegi Melon“ univerzitetu, a deo odštete je pripao Kavčiću.

„On je danas pridruženi profesor Karnegi Melon univerziteta, što je pre svega počasna funkcija koja mu omogućava da predaje s vremena na vreme kada to zaželi. Zahvaljujući tome polovinu svog vremena provodi u Srbiji gde je angažovan upravo kroz filantropski rad fondacije ‘Alek Kavčić’.“ (Danas, 18. 1. 2021. godine)

Kaže da nema uzore u zadužbinarima iz prethodnih vekova.

„Nisu mi to bili uzori – zadužbine se uglavnom vezuju za nekretnine, a ja čak i ne znam biografiju Kolarca (bogati trgovac i zadužbinar Ilija Milosavljević). Više su mi uzori bili ljudi poput Tesle, Betovena, Mendeljejeva, ljudi koji su intelektom nešto postigli, ali nisu nalazili satisfakciju u materijalnoj dobiti’. Sopstvenu satisfakciju on traži u popravljanju onoga što smatra osnovom društva – obrazovnog sistema. ‘Trideset godina razvaljujemo obrazovni sistem i to što danas imamo plagijatore i kupce diploma na ključnim mestima nije nam se desilo juče. Oni su počeli da prepisuju još kao mali, devedesetih godina, kada je škola izgubila vaspitni karakter – moja je želja da vratimo to u obrazovni sistem’.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Na svom Tviter nalogu 12. januara 2021. objavio je: „Od danas su besplatni udžbenici srpska stvarnost“, a sutradan njegova fondacija saopštila je da je moguće preuzeti prve besplatne udžbenike za osnovnu školu na sajtu besplatnabiblioteka.com.

„Obrazovnom sistemu ne sme cilj da bude profit već da svaki đak može da dostigne pun potencijal i zbog toga obrazovanje mora da bude besplatno. To je zadatak društva – da obezbedi mogućnost svakom pojedincu da ispuni potencijal, a ne da jedan komplet udžbenika košta polovinu plate roditelja.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Najveći otpor projektu kačenja udžbenika na sajt Fondacije stigao je od privatnih izdavača.

„Očekivao sam sve ovo – možda nisam očekivao napade lično, ali oni će doći i biće usmereni da se ličnost okalja, da bi se ubio glasnik. Ali tako se neće zaustaviti glas i poruka da se deci ove zemlje mora obezbediti jednak start u životu da bismo bili konkurentna nacija. Zamislite da slobodno tržište, koje nam je urušilo tržište udžbenika, odjednom dozvoljava sistemu da obezbedi besplatne udžbenike. Prvi put postoje zaista besplatni udžbenici, a sada je vreme kada se oni biraju – ne kada računi stignu pred novu školsku godinu, i zato je važno da roditelji znaju da to postoji.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Kako piše nedeljnik „Vreme“, sada je na talonu tržište udžbenika teško desetine miliona evra godišnje, ali i „budućnost obrazovanja u Srbiji“.

„Kavčić je dočekan kao filantrop, naš genijalac koji je postao milioner u Americi, pa domovini vraća dobročinstvom. Ali svaka dobra priča mora da ima i negativce. Ta uloga u javnosti je, i bez kastinga, dopala izdavačkoj kući Klet, gigantu iz Štutgarta koji drži najveći deo srpskog tržišta udžbenika. Iz Kleta su baražno raspalili po ‘besplatnim udžbenicima’. Između dve vatre su mali izdavači – osim Kleta, skoro svi su mali – koji podozrivo gledaju i na Kavčićev poduhvat i na dominaciju nemačke konkurencije. Sve to je materijal za triler čiji će ishod, kao i do sada, plaćati roditelji školaraca kad im stigne račun za udžbenike.“ (Vreme, 27. 1. 2021. godine)

Profesor Ivan Perić, direktor razvoja izdavačke kuće „Klet“ , rekao je za N1 da Kavčićeva fondacija nije otkrila „toplu vodu“, a da će se tek videti da li će je neko tužiti za autorska prava, tvrdeći da „su ilegalno radili, jer su postavili Zavodove udžbenike, a da nisu pitali autore“. Kavčić je na to odgovario da fondacija operiše i u SAD i u Srbiji i da ako je nešto ilegalno – da će biti tuženi „i u Americi gde tek ne mogu da se izvrdaju autorska prava“.

Iz Zavoda za udžbenike za BBC na srpskom kazali su da je Kavčićeva fondacija kupila knjige od njih i da sve imaju licencu, što znači da nema prepreka za korišćenje.

Kavčić objašnjava da na sajtu postoje udžbenici koji su pisani za Fondaciju i da su sa tim autorima honorari dogovoreni unapred, a da ne zavise od broja prodatih ili skinutih primeraka.

„To smatra poštenijom nadoknadom od one po broju prodatih primeraka, koja je danas najčešća. Za elektronsku formu knjiga Zavoda za udžbenike, koje se takođe nalaze na sajtu, tvrdi da je nađeno adekvatno rešenje. ‘Mi smo kupili desetine hiljada štampanih primeraka Zavoda za udžbenike i tako su namirena autorska prava autora, dok nam je Zavod dao pravo da promovišemo njihove udžbenike kroz stavljanje udžbenika na sajt’. U sopstvenom modelu, Kavčić vidi i moguću budućnost štampanja udžbenika u Srbiji.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Početkom februara 2021. Kavčić je dobio nagradu „Izuzetna ličnost“ agencije „Fabrika“ za 2020. godinu.

Na izborima u junu 2020. bio je kandidat za poslanika na listi „Suverenisti – Pokret Dosta je bilo“, a Kavčić je predstavljan kao predsednik Kluba za obrazovanje Pokreta Dosta je bilo. Lista nije uspela da preskoči izborni cenzus, a Kavčić je napustio Pokret.

„Mora sistem u stranci da bude takav da dozvoljava pojedincu da prodre sa svojim idejama – ako stranka nije demokratski organizovana, neće pojedinac moći da se iskaže. Ja sam napravio grešku, došao sam iz Amerike ne shvatajući da su sve stranke u Srbiji – liderske stranke.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Kaže da ne razmišlja o osnivanju sopstvene stranke.

„U ovom trenutku – ne. Mada, da ste me pre dve godine pitali da ću raditi nešto sa udžbenicima, ja bih isto rekao ne.“ (BBC, 29. 1. 2021. godine)

Foto: Printscreen YouTube/N1

istinomer.rs/akter/aleksandar-kavcic/

Nerealno. Nepoznat siroj javnosti. Ziveo u USA predugo dok pohvata ovde konce.....

Pa to se menja, polako. Ovo oko besplatnih udžbenika dosta ga je podiglo u javnosti; provlači se kroz sve medije u zadnje vreme...nije više toliko nepoznat.

Učestvovao je prošle godine na parlamentarnim izborima uz Suvereniste.

Fondacija Alek Kavčić: Izdavačka kuća Klet tužila fondaciju

Izdavačka kuća „Klet“ (Klett) tužila je fondaciju Alek Kavčić i, kao privremenu meru koja treba da traje do okončanja postupka, zatražila od suda da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanje udžbenika preko njega.

Fondacija Alek Kavčić: Izdavačka kuća Klet tužila fondaciju 1

Klet je tužbu podneo, kako su naveli, zbog „nelojalnog ponašanja fondacije koje može da stvori štetu tužiocu, nudeći udžbenike za dva dinara po stranici“, a smatraju da su do sada oštećeni za 3,66 miliona dinara.

Fondacija je u saopštenju ocenila da „tužba sadrži neistine“, a dodaju i da su za sudski proces pripremili „mnoštvo dokaza o korupciji koja prati izbor udžbenika po školama“.

„Sve ćemo dostaviti sudu. Nakon toga, spremni smo i da sve podelimo sa medijima. Imamo pisana svedočenja izdavača koji svoju korupciju pravdaju korupcijom drugog izdavača. I to sve traje godinama, a sve na štetu roditelja osnovaca“, navodi se u saopštenju.

Fondacija je navela da su joj pojedini mediji potvrdili da su neki od tekstova koji su u poslednja dva meseca izlazili o besplatnim udžbenicima, fondaciji Alek Kavčić, kao i o samom profesoru Kavčiću, zapravo plaćeni, a da će sudskim putem tražiti da se objavi ko je plaćao te tekstove.

Aleksandar Alek Kavčić, profesor na Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, u SAD, počeo je od januara da nudi besplatne udžbenike za obrazovanje u Srbiji, koji su u elektronskoj formi na internetu, a koji su bili dostupni i za štampu.

Taj potez je kritikovalo više izdavačkih kuća, uz tvrdnje da se time narušavaju autorska prava.

https://www.danas.rs/drustvo/fondacija-alek-kavcic-izdavacka-kuca-klet-tuzila-fondaciju/

sigurno se radi o prevarantu, cim je uz sasu smrdulovica. gledao sam skoro smrdulovica u jednoj emisiji lik je najgori populista

Moram priznati da ja jesam bio poprilično iznenađen kada se Kavčić bio našao na 15. mestu liste kandidata Suverenista na parlamentarnim izborima. On svakako nema tako neke ekstremne stavove, kao što je mejnstrim DJB.

Međutim, to treba gledati i sa ove strane. Lista Suverenista je od svih izbornih lista bila, ili hajde da kažemo ako ne jedina opoziciona lista na tim parlamenarnim izborima, ono jedina prava, autentična (ili najveća). Kavčić očigledno ne deli stav da treba izbore bojkotovati i da se time može išta ostvariti; hajde da kažemo da jeste bio logičan potez od svih kod Raduleta tražiti ulazna vrata za politiku.

Da bi ga asocijacija sa Raduletom u mejnstrimu kod prorežimskog medijskog sektora raščerečila, u to ne sumnjam. Ili barem pokušala.

Pa to se menja, polako. Ovo oko besplatnih udžbenika dosta ga je podiglo u javnosti; provlači se kroz sve medije u zadnje vreme...nije više toliko nepoznat.

Učestvovao je prošle godine na parlamentarnim izborima uz Suvereniste.

Voleo bih da si u pravu ,Da je rec o dobrom ,postenom coveku ali toliko puta sam se prevario da ne zelim da sudim ni o kome na osnovu jednog poteza, Ok lepo je to sa udbenicima ,on je bogat covek nedostaje mu malo popularnosti pa je to pokusao preko politike, Neka snima filmove ,neka napravi neku fabriku sto mora u politiku?

Voleo bih da si u pravu ,Da je rec o dobrom ,postenom coveku ali toliko puta sam se prevario da ne zelim da sudim ni o kome na osnovu jednog poteza, Ok lepo je to sa udbenicima ,on je bogat covek nedostaje mu malo popularnosti pa je to pokusao preko politike, Neka snima filmove ,neka napravi neku fabriku sto mora u politiku?

Nigde nisam rekao da se radi o dobrom i poštenom čoveku.

Sve što se u objavi koju si citirao nalazi jeste pojašnjenje da on danas više nije toliki anonimus kakav je bio nekada u srpskoj javnosti. Rad na besplatnim udžbenicima upravo ga je ove godine lansirao u centar pažnje.

Profesori tužili Kavčića zbog kršenja autorskih prava

aleksandar kavcic 010720 RAS foto zoran ilic (9)

Trojica autora udžbenika iz matematike za sedmi razred, Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, tužili su Fondaciju “Alek Kavčić” jer je “bez odobrenja stavila PDF njihovih knjiga na svoj sajt kako bi ih delila ili prodavala za dva dinara po stranici”.

Po njihovim rečima, na taj način je prekršen Zakon o autorskim i srodnim pravima, a Viši sud je doneo privremenu meru na osnovu koje je Fondacija “Alek Kavčić” morala da skine ove udžbenike sa svog sajta.

U Fondaciji „Alek Kavčić“ ističu za „Blic“ da nikakvu tužbu od Miloljuba Albijanića nisu dobili iako se, kako kažu, o tome u javnosti priča već više od dva meseca.

- Nikada nismo videli tu tužbu. Fondacija je otkupila ceo tiraž Albijanićevog udžbenika iz matematike za sedmi razred, i plan nam je bio da kao i ostale udžbenike, poklanjamo školama. Ako se autor protivi, naravno da nećemo promovisati njegov udžbenik. Mi smo skinuli taj udžbenik sa sajta pre nego što je Viši sud doneo privremenu meru o tome jer nismo kao treća strana hteli da učestvujemo u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Albijanića - podvlače u Fondaciji „Alek Kavčić“.

Trojica autora udžbenika iz matematike za sedmi razred, Miloljub Albijanić, Đorđe Dugošija i Marko Šegrt, tužili su Fondaciju “Alek Kavčić” jer je “bez odobrenja stavila PDF njihovih knjiga na svoj sajt kako bi ih delila ili prodavala za dva dinara po stranici”.

Po njihovim rečima, na taj način je prekršen Zakon o autorskim i srodnim pravima, a Viši sud je doneo privremenu meru na osnovu koje je Fondacija “Alek Kavčić” morala da skine ove udžbenike sa svog sajta.

U Fondaciji „Alek Kavčić“ ističu za „Blic“ da nikakvu tužbu od Miloljuba Albijanića nisu dobili iako se, kako kažu, o tome u javnosti priča već više od dva meseca.

- Nikada nismo videli tu tužbu. Fondacija je otkupila ceo tiraž Albijanićevog udžbenika iz matematike za sedmi razred, i plan nam je bio da kao i ostale udžbenike, poklanjamo školama. Ako se autor protivi, naravno da nećemo promovisati njegov udžbenik. Mi smo skinuli taj udžbenik sa sajta pre nego što je Viši sud doneo privremenu meru o tome jer nismo kao treća strana hteli da učestvujemo u eventualnom sporu Zavoda za udžbenike i Albijanića - podvlače u Fondaciji „Alek Kavčić“.

Aleksandar Kavčić

Ovo je, međutim, samo deo velike priče koja je pre nekoliko meseci uzburkala javnost, a koja će tek biti aktuelna pred narednu školsku godinu. Naime, Fondacija “Alek Kavčić”, koja je osnovana 2017. godine u SAD a u Srbiji počela sa radom lane, otkupila je pravo na pojedine školske udžbenike i onda ih na svom sajtu postavila u PDF formatu, uz mogućnost da ih svako u našoj zemlji, kako kažu, “ili tako koristi ili da ih odštampa po ceni od dva dinara po stranici”.

Međutim, druga strana tvrdi da je u nekim slučajevima prekršen zakon, te da su pojedine knjige stavljene bez odobrenja samih autora, pa čak i izdavača, te da će zasigurno uslediti mnoge tužbe. Što se i obistinilo...

“Blic” je imao uvid u privremenu meru Višeg suda u kojoj, između ostalog, piše:

„Zabranjuje se izvršnom dužniku Fondaciji ‘Alek Kavčić‘ sa sedištem u Beogradu da nastavi sa vršenjem radnji povrede tužiočevog autorskog dela putem neovlašćenog javnog objavljivanja.“

U dokumentu stoji i da ova privremena mera ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja parnice između autora udžbenika i fondacije.

Autor udžbenika za matematiku za sedmi razred Miloljub Albijanić objašnjava za „Blic“ zbog čega je zajedno sa Dugošijom i Šegrtom tužio fondaciju „Alek Kavčić“.

- Problem je što je naše autorsko delo u PDF formatu bez našeg odobrenja stavljeno na sajt da se navodno besplatno deli. Nama ne treba posrednik da besplatno deli naše knjige. On je prekršio Zakon o autorskim i srodnim pravima i zloupotrebio naša autorska prava kako bi besplatno kačio naše knjige?! To je zakonski prekršaj i zloupotreba naših autorskih prava - objašnjava za „Blic“ Albijanić.

Kako kaže, i pre nego što su dokumentovali tužbu bilo je jasno da je Fondacija „Alek Kavčić“ prekršila Zakon o autorskim pravima.

- Prvo je Viši sud doneo privremenu meru da se skine moja knjiga u PDF formatu sa sajta Fondacije „Alek Kavčić“. Zatim smo dobili i mišljenje Zavoda za intelektualnu svojinu da je ta fondacija prekršila Zakon o autorskim i srodnim pravima i sada je upućena tužba Višem sudu za povredu autorskih prava i nadoknadu štete - naglašava Albijanić.

Naš sagovornik apostrofira da ni Zavodu za udžbenike nije dao pravo da okači PDF njegove knjige na internet.

- Ako je Kavčić već hteo da pokloni te knjige, zbog čega nije kao pravi darodavac otišao u Zavod za udžbenike, kupio knjige i podelio ih učenicima. Ovako je okačio PDF na sajt, za šta nema prava, i deli ih besplatno ili za dva dinara po stranici. Dovoljno je da je samo jedan čovek daunloudovao taj PDF knjige, pa da može to da se deli na hiljade ili stotine hiljada primeraka - podvlači Albijanić.

Autoru knjige iz matematike nije jasno zbog čega je Fondacija „Alek Kavčić“ tako postupila.

- Samo da su nas pitali za odoborenje, to bi išlo kao pitka voda. Ovako se postavlja pitanje šta je motiv? Očigledno je motiv političke prirode da se Kavčić dodvori kao dobrotvor đacima i njihovim roditeljima preko naših udžbenika koje kobajagi daje besplatno. Verovatno je motiv buduće političko kandidovanje. Zato je to jedna od najbeskrupuloznijih povreda autorskih prava - zaključuje Albijanić.

„Blic“ je imao uvid u ugovor koji su potpisali Zavod za udžbenike i Fondacija „Alek Kavčić“ u kojem se u članu 2, između ostalog, precizira da Zavod Fondaciji prodaje udžbeničke komplete u „tiražu od 1.300 primeraka po udžbeničkom kompletu, radi doniranja osnovnim školama i u svrhu promocije Zavodovih izdanja isključivo na internetu u okviru sajta Fondacije“

„Time bi Fondacija omogućila velikom broju korisnika da se informišu o sadržaju Zavodovih izdanja. U tu svrhu Zavod, pored prodaje štampanih izdanja, što je predmet ovog ugovora, ustupa sadržaj navedenih udžbenika Fondaciji i u PDF formatu, u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje“, stoji u članu 2 ugovora i dodaje da je Fondacija „Alek Kavčić“ u obavezi da „naznači da potencijalni korisnici mogu koristiti elektronski sadržaj isključivo za lične potrebe, bez prava na umnožavanje, distribuciju i bilo koju vrstu zloupotrebe na drugi način.

S druge strane, u ugovoru koji je Zavod za udžbenike potpisao sa Albijanićem, u koji je “Blic” takođe imao uvid, stoji da autori ustupaju isključivo pravo za izdavanje i stavljanje u promet udžbenika iz matematike za sedmi razred.

Šta znači ustupiti isključivo pravo objasnio je Zavod za intelektualnu svojinu.

- U slučaju isključivog ustupanja imovinskih prava, jedino je sticalac prava ovlašćen da na način propisan ugovorom iskorišćava autorsko delo, kao i da uz posebnu dozvolu autora, odnosno njegovog pravnog sledbenika, ustupa drugima to pravo - navode u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Advokat Dušan Mijatović ističe da Fondacija “Alek Kavčić” nudi sve manje knjiga čiji je izdavač Zavod za udžbenike.

- Mislim da je glavni razlog što po navedenom ugovoru autori nisu dali dozvolu Fondaciji za internet preuzimanje. Nisu je dali ni Zavodu, pa Zavod takvo pravo nije mogao da prenese Fondaciji - naglašava Mijatović.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/profesori-tuzili-kavcica-zbog-krsenja-autorskih-prava/fxszfnb

Back