Lex et Honor
Primećen član
- Poruka
- 748
U zadnjih par godina bombarduju nas kvaziistoricari raznim teorijama odakle su Albanci dosli na Balkan. Na zalost, to su sve teorije bez relevantnih argumenata. Koliko god se trudio, nisam uocio ni jedan dokaz. Po svemu sudeci, prihvatali mi to emotivno ili ne, Albanci (tj. njihovi preci) jesu na Balkanu pre Srba. Ono sto meni deluje jadno jeste upravo ta potreba, koja je UZASNO OPASNA po srpske nacionalne interese, da srpsko prisustvo na balkanu ide sto duze u proslost. To su vrlo opasne stvari, jer time nasi (pseudo)nacionalisti prihvataju argument "ko je prvi dosao, njegov je ceo Balkan". Zapravo, treba se ici logikom ko je prvi tu ostavio neke civilizacijske tekovine i drzavu kao najnapredniju organizaciju drustva. To su na Balkanu uspeli do osmog veka samo Grci, Rimljani, Srbi, Bugari i Hrvati. Avari i Germani jesu imali nekakve knezevine, ali to su vise bili pleneski savezi i to na rubnim podrucjima Balkana, sto zapravo i nije Balkan. Niko osim ovih 5 entiteta nije do osmog veka imao drzavu na Balkanu, a sve do pada pod Turke tu je bila iskljucivo vizantijska (grcko-srpsko-bugarska) civilizacija. Albanci su bili rastrkana zajednica stocarskih polu-divljih plemena, koja su toliko bila izolovana da se nije cak ni latinizovala, a ta plemena nisu imala civilizacijskih uslova da stvore drzavu i sve ostalo sto donosi civilizacija - od umetnosti do infrastrukture, razvijene trgovine i svega ostalog.
Po mom misljenju, Albanci (ne pod tim imenom) jesu pre Srba na Balkanu i od toga ne treba bezati. Nama ne ide ni iz dzepa, ni u dzep, ako su starosedeoci, ali teorije o tome da smo mi Balkan zapisali pre njih su jako opasne jer time prihvatamo njihovu igru o ideologiji krvi i tla. Nije krv i tlo, vec civilizacija i tlo.
Po mom misljenju, Albanci (ne pod tim imenom) jesu pre Srba na Balkanu i od toga ne treba bezati. Nama ne ide ni iz dzepa, ni u dzep, ako su starosedeoci, ali teorije o tome da smo mi Balkan zapisali pre njih su jako opasne jer time prihvatamo njihovu igru o ideologiji krvi i tla. Nije krv i tlo, vec civilizacija i tlo.
Poslednja izmena: