Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 33.905
Aleksandar Nga Šargija ga ovaj put zasra sa jezikom. Filipini-Vijetnam-Indija-Madagaskar - joj. Pa ne mora svaka emisija isto trajati. Manje je više.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Aleksandar Nga Šargija ga ovaj put zasra sa jezikom. Filipini-Vijetnam-Indija-Madagaskar - joj. Pa ne mora svaka emisija isto trajati. Manje je više.
Овде је чињеница да си ти измислио добар део ове приче полазећи од твоје претпоставке да натпис који је поменут мора бити натпис о подизању цркве. Заправо реч је о другом натпису који се не налази на томе месту али наравно ти си пожурио са закључцима и изградио читаву причу око потпуно погрешне и ничим утемељене претпоставке.Činjenica je da je Goran Šarić bio gost u kući jednog pomorca po imenu Nevena Antića, koji je koji gledao predavanja Jovana I. Deretića na YouTube i, inspirisan njima, gledao fotke po Google Maps. Činjenica je da je radeći izmeu ostalog i to naleteo na Crkvu blažene Marije kod lokaliteta zvanog Tugare, na kojem se nalazi ćirilični natpis iz 1739. godine, iz vremena splitskog nadbiskupa Antuna Kačića, za koji je Antić tvrdio da je znatno stariji od IX stoleća i da je krunski dokaz kojim se potvrđuju Deretićeve teze da je ćirilično pismo bilo upotrebljavano u kontinuitetu punih šest hiljada godina od nestanka vinčanskog pisma do vremena Ćirila i Metodija. Činjenica je da je Goran Šarić s ushićenjem i bez imalo samostalnog razmšljanja usvojio taj podatak i njega potom iznosio kao dokaz upravo pomenute teze.
Ono što nije činjenica — već naprotiv, manipulacija činjenica — tvrdnja da je gospodin Šarić navodno bio svestan koliko je Antić debelo pogrešio, a primer tugarske ploče naveo između tzv. Margumskog natpisa i Prizrenskog epitafa kao, eto, primer kako sve može da izgleda ćirilica; što je nešto za šta ni u čemu izrečenom ne postoje apsolutno nikakve indicije (niti direktne, pa ni indirektne).
Овде је чињеница да си ти измислио добар део ове приче полазећи од твоје претпоставке да натпис који је поменут мора бити натпис о подизању цркве. Заправо реч је о другом натпису који се не налази на томе месту али наравно ти си пожурио са закључцима и изградио читаву причу око потпуно погрешне и ничим утемељене претпоставке.
Као што сам рекао измишљаш. Не знам зашто модератори не реагују на твоје увреде и уопште понашае које стално урушава углед овог форума и поред извора које делиш.U principu dosledno se trudim da te ignorišem, ali kad si ovako opet bezobrazan da me optužiš za nekakvo izmišljanje (dok pričaš o Albancima koji uzimaju, pa sakrivaju rimski epitaf, pa zamenjuju replikama i sve te stvari generalno, kao i tobožnji izvorni natpis, pravdaš fotografijama izuzetno lošeg kvaliteta) barem radi drugih tj. da ne pomisli neko ko čita tvoje reči možda ima neke istine u tome što pišeš; evo:
Pogledajte prilog 823990
Iznad je fotografija isečena iz štampe Nevena Antića, pomorca, a ispod je natpis o kojem ja govorim. Prilično je jasno da se radi o jednom te istom.
Pogledajte prilog 823991
Evo i malo kompletnije slike i tog pravoslavnog patrijarha iz VI, VII stoljeća kojeg Neven Antić, pomorac opisuje (Antun Kačić, splitski nadbiskup od 1730. do 1745. godine).
A sad ti po običaju lupi nervozno ha-ha i nemoj ništa dodati na ovo, pa da završimo.
Као што сам рекао измишљаш. Не знам зашто модератори не реагују на твоје увреде и уопште понашае које стално урушава углед овог форума и поред извора које делиш.
Шарић не каже да је то плоча о којој говориш него баш да није. Али ти наравно боље од њега знаш где је он био и шта он говори.
Као што сам рекао измишљаш. Не знам зашто модератори не реагују на твоје увреде и уопште понашае које стално урушава углед овог форума и поред извора које делиш.
Шарић не каже да је то плоча о којој говориш него баш да није. Али ти наравно боље од њега знаш где је он био и шта он говори.
Где то каже?
GORAN ŠARIĆ: Ovaj, recite nam nešto o vrlo interesantnom otkriću jedne vinčanske ploče, koja je pisana na jednom pismu iz kojeg je kasnije nastala, pa i ćirilica, ali i latinica, u jednoj crkvi ovdje u Dalmaciji; i spomenuli ste jednu ovdje baziliku, pravoslavnu ovdje u okolini, pa šta nam možete reći o tome.
NEVEN ANTIĆ: Pa, surfajući po internetu, ono, Google Map, sam naletio tu, tamo u Tugarama, našao sam, ovaj, da piše na jednoj slici cijelo...znaš ono kad pritisneš...pa piše Hello. Ja govorim, šta to sad ono; da vidim Hello! I pritisnem i nađem tu sliku te crkve i nađem da je neko slikao tu tablu. Ta tabla stoji iznad ulaza u crkvu. Ta tabla je napisana, na ovom, evo, eve...ta tabla...e l' ima? Ima?
GORAN ŠARIĆ: Ima table.
NEVEN ANTIĆ: Ima table, e. E. Evo ga. To je pravoslavna crkva, 'e li; ovo je pravoslavni patrijarh. Ima, ima taj štap..
GORAN ŠARIĆ: ..štap, kapu..
NEVEN ANTIĆ: ..ima tu kapu patrijarha sa malim križićem gore na vrhu i...ista pravoslavna.
GORAN ŠARIĆ: To je kapa kod ruskog prošlog patrijarha. Ista takva.
NEVEN ANTIĆ: Ona pot...tu kapu kad sam video, odmah sam se sitia ruskog patrijarha koji je imao potpuno istu tu kapu; ima i taj vez zig-zag ovde sa donje strane, i dva,..na ovome mi se slabo vidi...ima ovde, kao, dvije rupe, a on je imao dva dijamanta spreda. Razumiješ? I taj mali križ gore i potpuno bijela kapa. I tako...
GORAN ŠARIĆ: Pokaži ovu ploču.
NEVEN ANTIĆ: E. Ova ploča. Ova...pismo. Ta crkva je iz V, VI stoljeća, ne? Tamo. I sad se postavlja pitanje, čekaj malo...Latin...Kad su širili tu svoju katoličku vjeru, širilu i latinski, latinsko pismo; je l'? Po cijeloj Evropi, ne? Grci su širili svoje grčko pismo.
GORAN ŠARIĆ: Tako je.
NEVEN ANTIĆ: Koji vrag je onda njih natjerao da pišu sa vakim pismom koji nema veze ni sa latinskim ni sa grčkim; ćirilica tada nije postojala, niti je postojala glagoljica. To je iz V, VI stoljeća. E...
GORAN ŠARIĆ: Znači, to je vinčansko pismo.
NEVEN ANTIĆ: To znači da su, da je to vinčansko pismo preživilo šest hiljada godina, od kad su ga počeli upotrebljavati u Vinči, pa do danas.
GORAN ŠARIĆ: Drugim riječima..
NEVEN ANTIĆ: ..bar do, do V stoljeća, dok nije došla ta promjena ćirilice, i tako, iako je to sve varijanta vinčanskog pisma.
GORAN ŠARIĆ: Znači, Ćiril i Metod su, ustvari, samo standardizirali ono što je već prije njih..
NEVEN ANTIĆ: Oni su nešto modificirali, jer, jer to vinčansko pismo je modificirano bezbroj puta. Šest hiljada godina, pazi!
GORAN ŠARIĆ: Da.
NEVEN ANTIĆ: Nije postoja školski sistem, niti je postojala standardizacija. Znači neko je to, to pismo koristio na drukčiji način; bila su neka drukčija slova, ali u biti to je to; odatle je došlo sve.
GORAN ŠARIĆ: A...
NEVEN ANTIĆ: I to je najstarije pismo koje je iko ikad izmislio. Ne postoji ništa starije od vinčanskog pisma.
P. S: Nadam se da je ovo poslednji put da moram odgovarati tvojim brutalnim pokušajima manipulisanjem. Inače uopšte ne bih ni odgovarao, nego mi je žao drugih koji nasednu na ove tvoje prevare, kao što se može videti npr. da si uspešno obmanuo Aranka. Samo znaj da je ovo strašno nepristojno sa tvoje strane i da to svi mogu videti (pa i Aranko).
Нема се овде шта трошити речи, само те молим да прекинеш са таквим понашањем, завршићеш у некој институцији вербална агресија кад не можеш да истрпиш критику не помаже само ће ти повећати проблеме.Baš zbog toga što snimci sa YouTube-a i drugih izvora znaju da nestanu, a i što neki forumaši imaju običaj da se bave falsifikovanjem drugih uživo, počeo sam da pravim i transkripte:
Dosta si bezobrazan jerbo si doslovno u poruci kojoj repliciraš dobio i snimak u spojleru. Ali, mislim i da dolazimo do srži kompletnog problema koji imaš. Ti treba da naučiš da razmišljaš sam, svojom glavom, umesto da slepo upijaš i prenosiš šta ti neko drugi kaže. U ovim i još nekim drugim slučajevima je kristalno jasno da samo kao papagaj ponavljaš Mrkaljeve neke reči i tvrdnje, a da nisi nimalo truda uložio da ih ni najosnovnije preispitaš ili uopšte o njima porazmisliš. Ovde konkretno, ubacivao si reči i meni i Šariću, tvrdeći čak da ja eto tobože znam bolje od njega...a zapravo si ti jedini koji se tako ponaša.
Нема се овде шта трошити речи, само те молим да прекинеш са таквим понашањем, завршићеш у некој институцији вербална агресија кад не можеш да истрпиш критику не помаже само ће ти повећати проблеме.
Само за друге у снимку речи које Славен приписује Шарићу су речи еговог саговроника, (у транскрипту је тачно наведено). А да ли је Шарић био тамо или није и шта лично каже о томе то славен не зна него само претпоставља (погрешно) и то је оно што сам ја критиковао.
U slučaju da i ovaj snimak nestane, te zbog nekih članova ovog foruma koji se služe krajnje degutantnim sredstvima u diskusiji, postavimo i relevantni transkript iz ovog snimka:
GORAN ŠARIĆ: Kaže Vilks, oni su govorili jezikom od kojeg gotovo nikakav trag nije preživio. Hajde da vidimo. Evo, „praotcem”! Na Kosovu nađeno. Evo je jedna ploča; neću da kažem gdje je; neki znaju koji su gledali moju emisiju s pomorcem; Nevenom Antićem — pogledajte, genijalan čovjek — ovo je vinčanica; ovo je ćirilica puno prije Ćirila i Metoda. Ovo je...je l' zna neko šta je ovo? Pa evo ovde ima ćiriličnih slova. Ovo je Magrumski zapis, iz Srbije, iz prvog vijeka — ćirilična slova su utisnuta u ciglu prije nego što se pekla. Znači da to nije kasnija krivotvorina.
LudostAlbanski istoričar: "Nemanjići su ilirskog porekla, srpska nacija nastala tek u 19. veku"
Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku.
"Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla", istakao je Budžovi u emisiji "Presing" na prištinskoj televiziji T7, prenosi Gazeta Ekspres.
"Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju", naveo je Budžovi.
Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića "koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka", u periodu od 1166. do 1371.
Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.
Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga "Kosovo" prevedena na engleski jezik.
"Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska. Uplašeni su jer je knjiga 'Kosovo' prevedena na engleski jezik", istakao je Budžovi.
Naveo je da se bitka sa velikim srpskim lažima, iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva, i dalje nastavlja.
"Takođe sam čuo izgovore od kosovskih akademika, to su nenaučne stvari, jer to nisu samo emisije. Srpska istorija je u poslednjih 100 godina, pored genocidnih projekata, objavila i 24 knjige koje su takođe prodate u SAD", dodao je Budžovi.
Prema njegovim rečima, moraju da imaju naučne kompetencije i da se ne boje.
"Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige. Na primer, Novaković koji govori o istoriji", istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=11&dd=19&nav_id=1766775
Jesi nekad rezistentan.Jes' malo morgen. Koga si još video da na ovom forumu piše o najnovijm otkrićima, tekstovima, i još posvećujem pažnju nekada i strašno malo poznatim činjenicama ili one oko kojih postoje kolokvijalna pogrešna uverenja, uključiv i u školskim udžbenicima? Od afere zvane Mehmed-paša Sokolović, pa na dalje.
Ne znam niti jedn jedini primer gde sam se pokazao rezistentnim kada se radi o nekim novim činjenicama. Štaviše, ljudi uglavnom smatraju da se previše istrčavam tj. da nisam po tom pitanju dovoljno konzervativan.
Pazi oni su izuzetno nalozeni I kad budu imali priliku izgrebace I nase natpise po manastirima I preimenovati u albanske -ja nisam sarkasticnazamisi šipci nama govore o nastanku nacije
Jel normalno da je istorija postala opšta sprdnja.
Oni su sve bukvalno izmislili i izmešali sa imenima naroda za koje su znali da se možda autohtoni.
Sve mi je jasno.Pazi oni su izuzetno nalozeni I kad budu imali priliku izgrebace I nase natpise po manastirima I preimenovati u albanske -ja nisam sarkasticna
Jesi nekad rezistentan.
Da li ima neki izvor a da nije Viki da govori O starini njihovih gena
Stanovnika Albanije.Čijih gena?
А шта ће манастири ако немаш народ?Pazi oni su izuzetno nalozeni I kad budu imali priliku izgrebace I nase natpise po manastirima I preimenovati u albanske -ja nisam sarkasticna
Stanovnika Albanije.
Kakve ovo ima veze sa bilo cim?А шта ће манастири ако немаш народ?
Питање није наивно.
Манастири служе верујућим људима, ако ти мислиш да то треба да буду некаква сидришта нечије државности доле, онда то и реци.Kakve ovo ima veze sa bilo cim?
Pitanje je glupo.
Манастири служе верујућим људима, ако ти мислиш да то треба да буду некаква сидришта нечије државности доле, онда то и реци.