Albanski region na jugu Srbije je uvod u sukobe

Homoljac

Domaćin
Poruka
3.155
Albanski region na jugu Srbije je uvod u sukobe
Politika - Pre 16 sati

Eventualno izdvajanje opština s većinskim albanskim življem na jugu Srbije u zaseban region imalo bi nesagledive posledice po dalju razgradnju Srbije, smatra profesor Radoslav Gaćinović, naučni savetnik u Institutu za političke studije u Beogradu. Gaćinović za "Politiku" tvrdi da će, ukoliko se već danas ne preduzmu konkretne protivterorističke mere, već sutra Amerika i Evropska unija imati velikih problema sa albanskim terorizmom.

Kako komentarišete zahteve vlasti Bujanovca, Preševa i Medveđe za povlačenje Žandarmerije, kao i izdvajanje ove tri opštine u region Preševske doline u sklopu najavljene regionalizacije Srbije?

Njihova ideja je demilitarizacija jugoistoka Srbije kako bi se u međuvremenu u ruralnoj sredini formirale terorističke grupe. Politički cilj im je da jugoistok Srbije dobije status pokrajine, pa je i to alarm srpskom parlamentu da se predloženi proces regionalizacije Srbije još jednom s političko-pravnog aspekta dubinski analizira pre donošenja zakona o regionalizaciji. Scenario dalje razgradnje Srbije bi drastično narušio bezbednost regiona i bio bi uvod u velike sukobe. Dakle, jugoistok Srbije je veoma nestabilno područje i zato snage bezbednosti Srbije moraju tamo biti prisutne u meri u kojoj mogu uspešno da izvršavaju svaki zadatak zaštite Srbije i njenih građana.

Da li je teritorija KiM preuzela ulogu Bosne i Hercegovine kao operativnog centra terorističkih aktivnosti uz samu granicu Evropske unije?

Terorizam obično mutira kao opasan virus, nikad se ne zna kako će se teroristi s Kosmeta ponašati sutra i koje će zemlje biti njihova naredna meta. Proglašavanjem nezavisnosti Kosova, uz svestranu podršku Amerike i 22 zemlje Evropske unije, islamističke terorističke organizacije su dodatno ohrabrene i verovatno će KiM biti u budućnosti njihova najznačajnija destinacija u regionu, a samim tim i velika pretnja bezbednosti Evrope.

S druge strane, ne treba zaboraviti da je samo Saudijska Arabija u poslednjoj deceniji 20. veka u islamizaciju BiH uložila više od milijardu i trista miliona dolara. Bosna je za njih vrlo važno područje.

Šta nam govori nedavno hapšenje grupe terorista u SAD, među kojima i jednog kosovskog Albanca? Ima li opasnosti od terorističkih napada na Kosovu?

Hapšenje u SAD je još jedan dokaz da terorizam ne bira granice, da se teroristi ne plaše nikoga, ni velikih ni malih država. Na Kosovu i Metohiji se u kontinuitetu sprovodi albanoteror, čija je ideologija albanizam, a forma, odnosno način sprovođenja te ideologije, jeste savremeni terorizam. Moja je procena da će već koliko sutra Amerika i EU imati velikih problema sa albanskim terorizmom ako već danas ne preduzmu konkretne protivterorističke mere.

Vlasti Kosova kažu da je Kosovo partner SAD u globalnoj borbi protiv terorizma, a pre dve nedelje sva ovlašćenja jedinice Euleks policije za borbu protiv terorizma prenete su na kosovsku policiju. Ima li civilno društvo na Kosovu kapacitet da se odupre radikalnim islamističkim organizacijama i pojedincima koji pridobijaju ljude?

Međunarodne snage bezbednosti na KiM snose veliku odgovornost zbog neskrivenog tolerisanja nasilja nad nealbanskim stanovništvom u proteklom periodu, a ovim prebacivanjem ovlašćenja na bivše pripadnike OVK i ANA to potvrđuju i u praksi. Smatram da civilno društvo na KiM nema nikakvu šansu da stavi pod kontrolu kriminalne fisove i terorističke organizacije za jedan duži period. Tamošnja vlast objektivno nije u stanju da napravi od teritorije KiM u pravno-političkom smislu državu. Sadašnjim političkim liderima s KiM odgovara protektorat EU i okupacija NATO-a jer ih to trenutno održava na vlasti i omogućava "lov u mutnom".

Da li su proglašenjem nezavisnosti Kosova zadovoljeni apetiti velikoalbanske politike na Balkanu?

Očigledno je da se Albanci neće zadovoljiti secesijom KiM od Srbije, oni će po mom mišljenju u prvoj fazi ispoljiti sve vrste aktivnosti u cilju stvaranja "velikog Kosova" od delova Makedonije, Crne Gore i jugoistočne Srbije, a posle toga bi najverovatnije gradili neki savez sa Albanijom. To bi bila teritorija od blizu 50.000 kvadratnih kilometara na kojoj bi živelo 6-6,5 miliona Albanaca. Stvaranje takve albanske države dovelo bi najverovatnije do otvorenog sukoba sa Srbijom ili Grčkom, što bi neminovno vodilo ka trećem balkanskom ratu.

Marko Albunović
 
Albanci traže poseban region Preševke doline
Blic - Pre 17 sati

Odbornici albanskih političkih partija juga centralne Srbije pokrenuli su inicijativu za stvaranje albanskih regionalnih institucija i formiranje izdvojenog regiona Preševska dolina.

U političkoj deklaraciji, koja je kasno sinoć usvojena na Skupštini odbornika opstina Preševo, Medveđa i Bujanovac, podseća se da je reč o inicijativi koja je u duhu političke platforme iz januara 2006. godine. Albanci juga centralne Srbije traže ubrzavanje razgovora Vlade Srbije sa legitimnim albanskim institucionalnim i političkim predstavnicima triju opština uz, kako se navodi, međunarodno posredovanje kako bi se ubrzao napredak političkog procesa obnovljenog marta ove godine, u skladu sa najnaprednijim regionalnim i evropskim standardima.

Politička deklaracija doneta je neposredno nakon razgovora političkih predstavnika Albanaca juga Srbije sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Lider Partije za demokratsko delovanje, koja je na vlasti u Bujanovcu, ali ne više i u Preševu, i jedini narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi je Tanjugu rekao da je reč o dokumentu koji je potvrda deklaracije iz 2006. godine.

To su, kako je rekao Haljimi, zahtevi Albanaca sa juga Srbije kojima se traži rešavanje "veoma osetljivih pitanja tog područja".

"Najnoviji dokument je i odgovor na neodgovoran odnos Vlade Srbije prema problemima Albanaca na jugu Srbije", rekao je Haljimi, napomenuvši da je Skupština odbronika albanckih političkih partija broji 59 odbornika. Odbornici traže sprečavanje eskalacije političke bezbednosne situacije u, kako se navodi, tom regionu i prekid akcija srpske specijalne policije, kao i demilitarizaciju regiona.

Tanjug | Foto:FoNet
 
Јел има неко му.да да каже у лице (јасно и гласно) и њима и међународној заједници да смо свесни због чега шиптари ово траже - и да им то једноставно нећемо дозволити. Док год поштујете државу Србију имаћете сва права као и други њени грађани - ни више ни мање од тога. Ако будете пуцали на полицију, диловали дрогу, илегално прелазили границу проћићете као у било којој другој држави - сигурно боље него што би сте прошли да то покушате у земљама чију помоћ тражите!!!
 

Back
Top