Albanija ukinula nacionalne manjine: Svi su nacionalni Albanci

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
Naravno da može - gromada svijeta je zasnovana na principu državljanstvo jednako nacionalnost, te da su svi njeni državljani pripadnici njene nacije. To znači da je uređenja sličnog Francuskoj, gdje su svi nacionalni Francuzi (iako je kao što ćeš dole vidjeti Francuska potpisala povelju, nije je nikada ratifikovala jer je Ustavni sud proglasio da je protivustavna). Ujedinjene nacije nemaju nikakve veze sa tim, nacionalne manjine nisu međunarodno-pravno određene i UN uopšte ne određuje kako će se nacije formirati. Mogu manjine da butu potpuno obespravljene, odnosno da ne posjeduju nikakva kolektivna prava, za UN to neće eksplicitno konstituisati kršenje ljudskih prava (čime se međunarodne institucije bave).

U regionu nije Albanija jedina takva država - druga je recimo Grčka, a istog pristupa naciji je i Turska. Ovo su države koje su potpisnici Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima - svijetlo samo potpisnici, a tamno oni kod kojih je povelja i važeća:

800px-European_Charter_for_Regional_or_Minority_Languages_membership.svg.png


Jedina novina je što je prije par mjeseci parlament Italije konačno ratifikovao Povelju, tako da je karta malo zastarjela - Italiju bi trebalo obojiti tamno a ne svijetlo. To je velika pobjeda za regione Italije i sveopšte vrlo dobra vijest. Bosna i Hercegovina je povelju takođe ratifikovala i ona važi od prošle godine, tako da bi i nju trebalo tamno obojati.
U regionu, već sam naveo zbog kojih razloga Albanija, Grčka i Turska odbijaju da prihvate ovu Povelju - Bugarska je odbija zbog makedonske manjine, kojoj jedinoj ne priznaje nikakva prava i smatra ih Bugarima (jer oni zvanično ni ne priznaju da su Makedonci odvojen narod od Bugara). U Makedoniji je zapelo oko ratifikacije zbog velikog pitanja njihovih Albanaca.

Stoga, trebalo bi dobro baciti pogled na kartu i dovesti u pitanje silne optužbe koje se često bacaju na Srbiju, kao zemlju koja je sklona da krši prava manjina u regionu... :whistling:

Sve je relativno .. evo npr. Srbi su konstitutivni u BiH , a Bošnjaci u Srbiji nisu , oni su nacionalna manjina ..
Srbija je dozvolila registrovanje 2 IZ i uvela srbijanskog rejsa , a državim aparatom djelovala na Arteminije simpatizere ..
 
Poruka
68.020
Sve je relativno .. evo npr. Srbi su konstitutivni u BiH , a Bošnjaci u Srbiji nisu , oni su nacionalna manjina

Bojim se da te ne razumijem. Što je relativno? Mi govorimo o nepriznanju/priznanju manjina. Bošnjaci su priznati u Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zašto sada spominješ konstitutivnost unikatnu u BiH?

Srbija je dozvolila registrovanje 2 IZ i uvela srbijanskog rejsa , a državim aparatom djelovala na Arteminije simpatizere ..

Pa nije ga Srbija uvela i naravno da je dozvolila registrovanje dvije islamske zajednice, isto kao što je dozvolila i registrovanje Crnogorske pravoslavne crkve (uprkos vrlo jakim i teškim pritiscima iz SPC i krugova bliskih njoj). No svejedno, kakve veze to sada ima sa nacionalnim manjinama???
Ne razumijem na šta misliš u slučaju Artemija...
 

kristiansand

Veoma poznat
Poruka
10.392
Ustavni sud Republike Albanije odlučio da su nacionalne manjine protivustavne

gjykata.jpg


Popis stanovništva sproveden u isto vrijeme kao i u Srbiji, krajem 2011. godine, po prvi put je, na zahtjev evropskih i međunarodnih činilaca, sadržavao i pitanja o jezičkoj i etničkoj pripadnosti. Albanija još od 1989. godine nije sprovodila popis stanovništva po ova dva pitanja. Albanija je u prošlosti bila poznata kao država sa najnižim standardima za nac. manjine. Od devedesetih godina stvari su se počele mijenjati, a 2000. god. je priznala postojanje nacionalnih manjina - grčku, srpsko-crnogorsku i makedonsku. Albanija romskoj i vlaho-arumunskoj manjini ne priznaje status nacionalnih manjina, već samo jezičkih, kao Albanaca koji se služe romskim i aromanskim jezicima. Albanija je dobijala više zahtjeva da prizna i Egipćane i Bošnjake kao nacionalne manjine, pa i međunarodne pritiske, ali to nikada nije učinila.

Manjine u Albaniji imaju teške probleme sa albanizacijom, iz komunističkoga perioda u kojem su osobe mogle nositi samo strogo propisana albanska imena. Poslije 2000. godine, kada su uvedeni bili posebni registri za pripadnike manjina; no prijava u njih je bila u velikoj mjeri otežana, jer bi osoba prethodno morala promijeniti svoje ime, pa se onda prijaviti u registar, inače bi bila odbijana kao pripadnic većinskoga naroda. U Albaniji je postojala javna rasprava oko ovoga, pod glavnim argumentom da se ovako vrši dealbanizacija i da susjedi vještački proizvode nacionalne manjine u Albaniji potkupljivanjem.

Pristanak da se konačno uvedu i ta dva pitanja su albanske vlasti dale tek kada su manjinske organizacije s druge strane prihvatile da će podaci biti strogo statistički i da neće imati nikakav politički značaj, odnosno da nijedna nacionalna manjina neće imati pravo na proporcionalnu zastupljenost, zagarantovana mjesta u parlamentu ili dr. i da neće u pravnom smislu biti nikako drugačiji od većinske populacije. Međutim, odlukom ustavnog suda od ovoga nema ništa. Ovom odlukom sud je efektivno i ukinuo samo postojanje nacionalnih manjina u Albaniji. Manjinske organizacije su najavile tužbu Evropskom sudu u Strazburu za ljudska prava. Jedino je Grčka izrazila interesovanje da ih podrži, ali zbog krize, ona trenutno nije u stanju ni za šta. Iz Srbije od vlasti srpsko-crnogorska manjina ne dobija nikakav odogovor.

Jedan od glavnih realizatora ove odluke jeste Krešnik Spahiu, bivši član Vrhovnog savjeta pravde Republike Albanije. Spahiju je već duže vrijeme zagovornik ukidanja manjina, inače jedan od viđenijih članova ultranacionalističke organizacije Crveno-Crna Alijansa, koja održava bliske veze sa pokretom Samoopredjeljenje i ima svoje ogranke i na Kosovu i u Preševskoj dolini i ostalim područjima u kojima ima Albanaca. Ta organizacija se zalaže za borbu za nacionalno ujedinjenje i oslobođenje svih Albanaca, stvaranjem Velike Albanije.

U Albaniji već godinama traju žustre rasprave o pitanjima prava manjina - većinsko gledište je da bi uvođenje političkih manjinskih prava bilo nelegitimno i nezakonito, jer bi konstituisalo povredu većinskih prava Albanaca, odnosno ugrožavanje prava Albanaca. S druge strane, koncept Albanije je modeliran tako da su svi stanovnici Albanije u potpunosti jednaki, i samim tim i Albanci po nacionalnosti (što je odlukom ustavnoga suda nedavno i potvrđeno); izdvajanje pojedinaca dovelo bi do grubog kršenja ljudskih prava, jer više ne bi svi bili jednaki, tvrde albanski pravni stručnjaci. Glavni strahovi dolaze od toga da bi susjedne države mogle poslati svoje agente sa parama i podmititi Albance da se izjasne kao pripadnici određenih nacionalnih manjina, čime bi došlo do razbijanja albanskog nacionalnog korpusa i stvaranja mogućih teritorijalnih pretenzija na Albaniju - državu za koju važi da je etnički najčistija u Evropi, sa preko 97% Albanaca albanskog porijekla i jezika. Sjeverni Epir bi izgubili jer bi Grci ubijedili tamošnje stanovništvo da se izjasni kao većinski grčko, što bi ugrozilo teritorijalni integritet i suverenitet Albanije jer bi Grčka možda pokušala da anektira njen južni dio, tvrde istaknute ličnosti u albanskoj javnosti. Pitanje Sjevernog Epira je vječno osjetljivo za Albaniju; Albanija je učvrstila svoju vlast nad njom nakon stvaranja države 1912, kada je 1914. godine formiran kao autonomna pokrajina. Po svršetku Prvog svjetskog rata, na Pariskoj mirovnoj konferenciji je ta teritorija bila dodijeljena Grčkoj 1919. godine, no za vrijeme rata s Turskom, Austrija, Njemačka i Italija su uspjele izlobirati da se izvrši međunarodni pritisak i područje vrati Albaniji, što je bilo i učinjeno 1921. godine. Iako je bila primorana od strane Društva naroda, čiji je član bila, Albanija je odbila da garantuje manjinska prava stanovništvu Sjevernog Epira, a 1930-ih je ukinula i nekolicinu odredbi koje su bile radi posmatračke komisije uvedene tokom 1920-ih godina. Jedna od najgrubljih odredbi bila je zakonska odluka iz 1923. godine u vezi sa Albanskom pravoslavnom crkvom, po kojom se u njoj može služiti samo na albanskom jeziku, a članovi APC mogu biti samo ljudi koji dobro znaju albanski jezik i koji mogu dokazati albansko etničko porijeklo.
Od tada pa do današnjega dana traju zahtjevi za obnovu autonomije Sjevernoga Epira, koji predstavlja grubo mešanje u teritorijalni integritet i suverenitet države Albanije, kažu u Tirani.

Albanija nije potpisnik Evropske povelje za regionalne i manjinske jezike i odbija preporuke Savjeta Evrope da joj se priključi, tvrdeći da bi to bilo neprirodno društvu kakvo je albansko.

Prema prvom detaljnom popisu stanovništva sprovedenom u Albaniji 1928. godine, Srba je bilo oko 65.000 i sačinjavali su približno 8% ukupne populacije Albanije. Tada su ujedno bili i najbrojnija nacionalna manjina. Prema posljednjem popisu koji je sadržavao i podatke o nacionalnom pripadnosti, iz 1989. godine, u Albaniji ima svega 100 Srba i Crnogoraca. Procjene o njihovoj brojnosti se drastično razlikuju - statistički zavod Albanije ih je procijenio na 200, međunarodne organizacije ih procjenjuju na 2.000, dok pak ima ukazatelja da je Crnogoraca i Srba zapravo mnogo više - sama procjena jedine organizacije njihove u Albaniji, Rozafa-Morača, jeste da brojka prevazilazi i 20.000 i možda i do 30.000. Srpsko-crnogorska manjina u Albaniji ne uživa nikakva manjinska prava i predstavlja jedan od najdrastičnijih primjera kršenja manjinskih prava u regionu i Evropi; priznanje joj je ukinuto odlukom ustavnoga suda.
Mislim da Albanci razmišljaju veoma racionalno.
U Srbiji trebaju postojati nacionalne manjine ONIH naroda koji u matičnim državama priznaju SRPSKU NACIONALNU MANJINU.
Dakle, ako jedna Albanija može da se ponaša ovako, kao kandidat za EU, zašto ne bi to uradila i Srbija.
Prosto.
Od sutra, ne postoji albanska nacionalna manjina u Srbiji, TAČKA.
 
Poruka
68.020
Mislim da Albanci razmišljaju veoma racionalno.
U Srbiji trebaju postojati nacionalne manjine ONIH naroda koji u matičnim državama priznaju SRPSKU NACIONALNU MANJINU.
Dakle, ako jedna Albanija može da se ponaša ovako, kao kandidat za EU, zašto ne bi to uradila i Srbija.
Prosto.
Od sutra, ne postoji albanska nacionalna manjina u Srbiji, TAČKA.

Ne, Albanija nije kandidat za clanstvo u EU. Zahtjev za kandidaturu je podnijela još krajem 2009. godine, ali još uvijek nije prihvaćen. Između ostalog EU zahtjeva i pomalo oko statusa manjina; za razliku od Srbije Albanija još od 2010. godine pomalo stagnira u svojim evropskim integracijama, a siguran sam da će ih ovaj korak definitivno još više usporiti na tom putu.
 
Poruka
68.020
Sve je relativno .. evo npr. Srbi su konstitutivni u BiH , a Bošnjaci u Srbiji nisu , oni su nacionalna manjina

Konstitutivnost naroda Bosne i Hercegovine je u svim suprotnostima opstih normi ljudskih i manjinskih prava regionalnih i evropskih standarda. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je presudio da je nakaradno uredjenje BiH protivpravno i jedna od ustavnih reformi koje BiH sprovodi se upravo i odnosi na uklanjanje te konstitutivnosti. Kada se, ako Bog da zavrse te reforme vise u BiH (kojima se nazalost nikada kraj ne nazive), Bosnjaci, Srbi i Hrvati vise nece biti 'konstitutivni narodi', vec svi gradjani BiH (odnosno i preostalih nesto manje od 2%).

Svaki covjek, ako je integrisan, je konstitutivan (sama rijec znaci da sacinjava, da je dio necega). Bosnjaci jesu konstitutivni narod u Republici Srbiji.

Dakle nemoj da to mijesas...
 

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
Bojim se da te ne razumijem. Što je relativno? Mi govorimo o nepriznanju/priznanju manjina. Bošnjaci su priznati u Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zašto sada spominješ konstitutivnost unikatnu u BiH?

Pa nije ga Srbija uvela i naravno da je dozvolila registrovanje dvije islamske zajednice, isto kao što je dozvolila i registrovanje Crnogorske pravoslavne crkve (uprkos vrlo jakim i teškim pritiscima iz SPC i krugova bliskih njoj). No svejedno, kakve veze to sada ima sa nacionalnim manjinama???
Ne razumijem na šta misliš u slučaju Artemija...

Kakve veze ima CPC koju ste registrovali kao udruženje građana sa našom problematikom ..
Kakva je situacija sa SPC u Rumuniji , a šta se dešava u Malajnici kod Zeječara , oni imaju problema sa opštinom da dobiju dozvolu za crkvu RPC , valjda se to tretira kao kanonska zemlja SPC ?

"23.09.2011.
Od usvajanja Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama prošlo je pet godina. SPC je za to vreme vraćeno 45 odsto imovine, Rimo-katoličkoj crkvi oko 12 odsto, ostalim verskim zajednicama oko 13 odsto. Islamskoj zajednici, međutim, nije vraćeno ni nula odsto imovine, što se pravda postojanjem dve islamske zajednice, IZS koju predvodi Adem Zilkić i IZ u Srbiji na čijem čelu je Muamer Zukorlić, pa država ne zna kojoj da vrati imovinu.

Zakon o crkvama i verskim zajednicama usvojen je 2006. godine u vreme vlade koju je predvodila DSS, posle čega je, prema Hajdarevićevim rečima, „došlo do poklapanja interesa Vlade Vojislava Koštunice i jednog lidera Bošnjaka, gospodina Ugljanina, današnjeg ministra“. Hajdarević je objasnio da su Ugljaninovi poslanici podržali Koštuničinu vladu, a zauzvrat je u registar crkava i verskih zajednica upisana IZS Adema Zilkića.

„Kada neko kaže da je nemoguće vratiti imovinu islamskoj zajednici zato što postoje dve islamske zajednice, to je za građane Srbije, muslimane, Bošnjake, licemerno. To je isto kao da neka Vlada Republike Srbije prizna vladiku Artemija i njegov pokušaj stvaranja crkve i da kaže da ne može da se vraća imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi zato što postoje dve pravoslavne srpske crkve. To je ta paralela. I ono što je za nas na području Sandžaka nedopustivo to je taj kontinuitet. Kontinuitet politike koju je započela Vlada Vojislava Koštunice zbog ucene gospodina Ugljanina, kontinuitet koji sprovodi i današnja Vlada Republike Srbije“, rekao je Hajdarević u Skupštini. "
http://www.ldp.rs/vesti/ugljaninovi-traže-vakufsku-direkciju.84.html?newsId=4574
 
Poslednja izmena:

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
Konstitutivnost naroda Bosne i Hercegovine je u svim suprotnostima opstih normi ljudskih i manjinskih prava regionalnih i evropskih standarda. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je presudio da je nakaradno uredjenje BiH protivpravno i jedna od ustavnih reformi koje BiH sprovodi se upravo i odnosi na uklanjanje te konstitutivnosti. Kada se, ako Bog da zavrse te reforme vise u BiH (kojima se nazalost nikada kraj ne nazive), Bosnjaci, Srbi i Hrvati vise nece biti 'konstitutivni narodi', vec svi gradjani BiH (odnosno i preostalih nesto manje od 2%).

Svaki covjek, ako je integrisan, je konstitutivan (sama rijec znaci da sacinjava, da je dio necega). Bosnjaci jesu konstitutivni narod u Republici Srbiji.

Dakle nemoj da to mijesas...

Dajte vi Bošnjacima Sandžaka konstitutivnost, pa kad se bude uklanjalo nakaradno ukloniće se i to .. jer Bošnjaci Sandžaka nisu ništa manje konstitutivni u Srbiji od Srba u BiH ..
 

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
Dajte vi Bošnjacima Sandžaka konstitutivnost, pa kad se bude uklanjalo nakaradno ukloniće se i to .. jer Bošnjaci Sandžaka nisu ništa manje konstitutivni u Srbiji od Srba u BiH ..
U
Sta ti je to Sandzak? Cuo sam za Rasku oblast. Svi vi lesinari zaboravljate da se Srbija uvek oslobadjala jarma okupatorskog. Doci ce sve na naplatu.
 

ccaterpillar

Legenda
Poruka
56.065
Konstitutivnost naroda Bosne i Hercegovine je u svim suprotnostima opstih normi ljudskih i manjinskih prava regionalnih i evropskih standarda. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je presudio da je nakaradno uredjenje BiH protivpravno i jedna od ustavnih reformi koje BiH sprovodi se upravo i odnosi na uklanjanje te konstitutivnosti. Kada se, ako Bog da zavrse te reforme vise u BiH (kojima se nazalost nikada kraj ne nazive), Bosnjaci, Srbi i Hrvati vise nece biti 'konstitutivni narodi', vec svi gradjani BiH (odnosno i preostalih nesto manje od 2%).

Svaki covjek, ako je integrisan, je konstitutivan (sama rijec znaci da sacinjava, da je dio necega). Bosnjaci jesu konstitutivni narod u Republici Srbiji.

Dakle nemoj da to mijesas...
Бошњaци нису конститутивни нaрод у Србији, Србијa је држaвa српског нaродa и грaђaнa, a не Бошњaкa и остaлих мaњинa.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.