Albanci Kurtiju ne bi oprostili formiranje ZSO, sa Haradinajom za još jedan mandat na vlasti

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
78.187

Albanci Kurtiju ne bi oprostili formiranje ZSO, sa Haradinajom za još jedan mandat na vlasti​

Haradinaj kritikuje Kurtija

Izvor: Ekonomia Online

“Biračko telo Samoopredeljenja bi osnivanje Zajednice srpskih opština smatralo za Kurtijevu izdaju i to bi ga definitivno srušilo s vlasti. Kurti zna vrlo dobro šta je obećavao i šta je radio. Opozicija preti, ali Kurti ima plan za još jedan mandat na čelu vlade”​

Priredio: Miloš Garić
Kao najveći protivnici formiranja Zajednice srpskih opština, od prvog momenta po potpisivanju Briselskog sporazuma 2013, Aljbin Kurti i njegovi sledbenici iz Samoopredeljenja već 11 godina vrlo vešto i uporno blokiraju ovu obavezu Prištine, uprkos tome što je ona odavno potvrđena i odlukom kosovskog parlamenta.
Na snažnom suprotstavljanju pravima Srba na Kosovu, ali i brutalnim ugrožavanjem bezbednosti i progonom srpske zajednice, Kurti je, u međuvremenu, izgradio veliki politički kapital među Albancima, i već nekoliko godina drži sve poluge vlasti, pa značajnu pažnju političke javnosti u Prištini izaziva svako pominjanje mogućnosti da, pod pritiscima sa Zapada, lider Samoopredeljenja sada ipak prihvati osnivanje ZSO.
Na insistiranje zvaničnog Beograda i Srba na Kosovu, i posle ogromnih tenzija na severu pokrajine zbog provokativnih poteza Prištine, formiranje Zajednice srpskih opština u poslednjih godinu dana od Kurtija traže Brisel i Vašington, a vrlo stidljivo ponekad i Berlin. Očigledno uvažavajući činjenicu da Briselski sporazum nisu pisali kako bi stvarno bio ispunjen u onom delu koji štiti srpske interese, predstavnici SAD, Velike Britanije i Nemačke vrlo su obazrivi prema albanskim vlastima u Prištini, čak i kada Kurtijeva vlada otvoreno odbija da prihvati bilo kakvu obavezu.
Tako smo došli i do skandalozne situacije da bi eventualni Kurtijev pristanak da Nacrt statuta ZSO samo pošalje na procenu Ustavnom sudu u Prištini, bez jasnog plana o daljim koracima, politički Zapad u oskudici boljih opravdanja čak smatrao dovoljnim “pokrićem” za najavljeni prijem Kosova u Savet Evrope.
Kurti, međutim, nema nameru da uradi bilo šta po pitanju ZSO. A, pre dva dana je to ponovo potvrdio iznoseći nove uslove.
"Ne možemo pričati i raspravljati o Zajednici bez prihvatanja i poštovanja Osnovnog sporazuma iz Brisela iz prošle godine, sa Aneksom za implementaciju iz Ohrida, bez uključivanja svih 39 sporazuma, bez konstatacije da je Srbija prekršila i krši sporazum Tači-Dačić iz 2013. i dok je deo Briselskog sporazuma iz 2015. oboren u Ustavnom sudu”, lakonski je Kurti pre dva dana odbacio svaku mogućnost da se govori o ZSO.
Kurti hoće još jedan mandat
Aljbin Kurti je, po svemu sudeći, potpuno svestan posledica koje bi po njegov politički rejting nastale eventualnim pristankom na ZSO. To znaju i njegovi politički protivnici, koji temu Zajednice srpskih opština skoro svakodnevno potežu kao glavni argument u napadima na Samoopredeljenje, tvrdeći da je lider ove partije odstupio od svojih nekadašnjih stavova pristajući da formira ZSO
Nekadašnji glavni pregovarač Prištine u dijalogu Edita Tahiri juče se opet oglasila tvrdnjom da je zbog politike premijera Kurtija Kosovo strana koja je na gubitku, ukazujući da tokom njegovog mandata nije došlo do međusobnog priznanja sa Srbijom, a “srpska zajednica je dobila veću autonomiju kroz Zajednicu srpskih opština koju je on prihvatio”.
Tahiri kaže i da Kurti krši ustav kada u Briselu govori o unutrašnjim pitanjima, kao što je odluka CBK o ukidanju dinara.
"Kurti je kada je započeo dijalog imao američku podršku da taj proces rezultira obostranim priznanjem što je izraženo u pismu predsednika Bajdena. Ne samo da nije došlo do međusobnog priznanja, nego je prihvatio i Zajednicu protiv koje je bio i što ga je dovelo na vlast. Zahvaljujući protivljenju Zajednici dobio je 50 odsto glasova. Onda je to prihvatio kao da se ništa nije dogodilo", ukazala je Tahiri.
Poznavaoci prilika u Prištini smatraju da Aljbin Kurti nema nameru da bilo šta suštinski menja u svojoj politici, i da će uprkos najavama iz opozicije insistirati na tome da njegova vlada obavi ceo mandat, do početka sledeće godine kada na red stižu redovni izbori. A, ima i plan kako da ostane na vlasti i posle izbora.

Kurti protestuje 2015. u Skupštini protiv ZSOKurti protestuje 2015. u Skupštini protiv ZSOPrintskrin, Aldžazira
Iskusni politički analitičar iz Južne Mitrovice Nedžmedin Spahiu za Kontekst je slikovito potvrdio, da pristalice i glasači Aljbina Kurtija apsolutno veruju da on neće omogućiti formiranje ZSO.
“Glasači bi Kurtiju oprostili ZSO, samo ukoliko Srbija ispuni svoj deo obaveza, ako otvori stalnu diplomatsko misiju u Prištini i omogući Kosovu da otvori svoju stalnu diplomatsku misiju u Beogradu”, kaže Spahiu, aludirajući očigledno na priznanje Kosova od strane Beograda kao jedini uslov za Zajednicu srpskih opština.
Što se tiče postizbornih koalicija i nastavka Kurtijeve vladavine, Spahiu smatra da je na pomolu savez Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, što bi značilo i povratak političkog uticaja Ramuša Haradinaja.
“Ramuš Haradinaj će nakon izbora biti koalicioni partner Kurtiju”, kratko je zaključio Spahiu.
U međuvremenu, predsednik ABK Ramuš Haradinaj često komentariše Kurtijeve poteze, posebno mogućnost da Kurti pristane na ZSO u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.
Haradinaj obazrivo kritikuje Kurtija, i kaže da su sa Zajednicom srpskih opština prethodne kosovske vlade odugovlačile da bi dobile bilateralno priznanje Srbije ili članstvo u NATO.
"Sve što smo imali kao Kosovo, predajemo sada Savetu Evrope. Ne kažem da je prelazak u naredni krug ka članstvu loša stvar. Bio sam srećan, borili smo se za glasove, bio sam sve vreme aktivan. Kada su poslali pismo Savetu Evrope, Kurti, Osmani i Konjufca gurnuli su Kosovo u preduzimanje akcija za sprovođenje Zajednice. Zajednica nije realizovana dugi niz godina, jer je to bila glavna karta za dobijanje bilateralnog priznanja Srbije. Ako ne toga, onda nečeg drugog velikog, a to je članstvo u NATO“, objašnjava Haradinaj.
Uloga Ramuša Haradinaja
Analitičar iz Prištine Bljerim Burjani kaže za Kontekst da su glasači Samoopredeljenja snažno protiv Zajednice srpskih opština.
“Može se reći da su glasači Samoopredeljenja zadovoljni zbog toga što ZSO nije formirana. Kurti je obećao narodu i glasačima Samoopredeljenja da neće biti pritivustavne Zajednice koja urgožava red, poredak i Ustav Kosova. Biračko telo Samoopredeljenja ne bi oprostilo formiranje ZSO, obećanje je obećanje, to Kurti zna vrlo dobro. Formiranje ZSO značilo bi da Samoopredeljenje izgubi poverenje svojih glasača”, upozorava Burjani.
Dodaje da Kurti može da formira ZSO samo ako u vezi sa tim pitanjem bude moguć konsenzus sa opozijom.
“Samo bi tako pronašao neko razumno objašnjenje za svoje glasače. Ne mislim da će Kurti uspostaviti ZSO u ovom mandatu, možda u sledećem, trećem mandatu. Nakon novih izbora možda promeni mišljenje do neke mere da formira neku vrstu ZSO. U ovom trenutku glasači Samoopredeljenja ne bi oprostili ZSO, to bi značilo izdaju. Ionako više ne postoji poverenje koja je vladajuća stranka dobila na prošlim izborima. Kurti više nema većinu glasača i ne uživa ono poverenje koje je imao, a razlozi za to su mnogi. Nema povećanja plata, nema veće zasposlenosti, nema reformi u obrozovanju, kao ni u zdravstvu i u penzijskom sistemu”, ukazuje Burjani.

Burjani ostavlja mogućnost da se Ramuš Haradinaj vrati osnažen na političku scenu Kosova posle sledećih izbora, i to u koaliciji sa Kurtijevim Samoopredeljenjem.
“Trenutno Haradinaj nema značajnu ulogu na političkoj sceni Kosova, i nema političku moć da nešto menja. Njegova politička uloga može da se uveća samo ako nastane koalicija ABK i Samoopredeljenja, i ako odnese pobedu na izborima 2025. godine. Haradinaj sa ABK na političkoj sceni nema nikakvog značaja, a biće ga samo u slučaju da Samoopredeljenje na izborima ne dobije većinu za formiranje vlade, pa mora da napravi koaliciju sa ABK. Šanse da bude vanrednih izbora male su u ovoj situaciju, jer Kurti kupuje političko vreme sa dinarom, i može opet da smisli nešto što će biti tema u Briselu. Kurti ne želi da njegova vlada bude oborena s vlasti pre kraja mandata, jer bi na taj način priznao da nema kapacitet da drži vlast. On hoće da završi ovaj mandat do kraja”, napominje Burjani.

https://www.kosovo-online.com/vesti...nje-zso-sa-haradinajom-za-jos-jedan-mandat-na

Napravili su od ZSO kao da je nova RS. Samo što kruže priče da bi konačno dobili članstvo u SE moraju da daju nešto konkretno oko toga.
 
Poslednja izmena:
ne znam dal ste primetili...kada se Vučić protivi ulasku Kosova u Savet Evrope on se ne poziva na rezoluciju 1244 nego na to da nije napravljena ZSO. Drugim rečima prihvatanjem ohridskog sporazuma izgubio je pravo da se protivi prijemu Koova u međunarodne organizacije pa može samo da kmeči da Kosovo ne poštuje potpisano te stoga ne treba ni da dobije ono što mu je obećano
 

Na referendumu na severu Kosova do 11 časova glasalo manje od 100 građana​

Na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova do 11 časova glasalo je manje od 100 građana, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK).

Predsednik CIK Krešnik Radonjići rekao je na konferenciji za novinare da je izlaznost „vrlo niska“.
„Prema podacima CIK, u Leposaviću je do 11 časova glasalo 46 birača, u Zubinom Potoku sedmoro, u severnoj Mitrovici 32 a u Zvečanu nije bilo izašlih na glasanje“, rekao je Radonjići.
On je pozvao građane da izađu na referendum i glasaju za ili protiv smene gradonačelnika.

„U ime CIK-a pozivam sve građane opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica da iskoriste svoje pravo da učestvuju u procesu glasanja i da se izjasne da li su za ili protiv napuštanja funkcije gradonačelnika njihove opštine“, rekao je Radonjići.
Na referendumu za smenu gradonačelnika na severu Kosova pravo glasa na ima 45.556 građana.
Da bi glasanje bilo uspešno, mora glasati najmanje 50 odsto plus jedan glasač.
Ako taj uslov bude ispunjen, biće održani vanredni izbori u zakonskom roku od najmanje 30 a najviše 40 dana.

Ukoliko ne bude glasalo više od 50 odsto upisanih, glasanje se smatra neuspelim a novo ne može biti organizovano u narednih 12 meseci.
 
ZSO nije nista posebno, natura se da bi , nakon sto * izborimo* mogli da pricamo o nekoj pobedi
Dok priznajemo kosovo
ZSO, po kosovskom ustavu...postavis marionete na vlast, koji glumataju Srbe, a pod kontrolom Albanaca...a tu se krije jos jedna opasnost, po Srbiju...formira se ZAO, koju cine Presevo, Bujanovac i Medvedja,,,tu bi Akbanci, imali pravu vlast...jos jedna prevara za ovaj sludjeni narod
 
ne znam dal ste primetili...kada se Vučić protivi ulasku Kosova u Savet Evrope on se ne poziva na rezoluciju 1244 nego na to da nije napravljena ZSO. Drugim rečima prihvatanjem ohridskog sporazuma izgubio je pravo da se protivi prijemu Koova u međunarodne organizacije pa može samo da kmeči da Kosovo ne poštuje potpisano te stoga ne treba ni da dobije ono što mu je obećano
Ne znam da li si ti primetio (a izgleda da nisi ili ti gazda nije dobro objasnio),
Ohridski Sporazum nije ni prihvaćen, a još manje potpisan.
Rečeno je da je u načelu prihvatljiv, osim 2 tačke.
E, a sad idi pitaj gazdu koje su to 2 tačke.
:mazi:
 

Albanci Kurtiju ne bi oprostili formiranje ZSO, sa Haradinajom za još jedan mandat na vlasti​

Haradinaj kritikuje Kurtija

Izvor: Ekonomia Online

“Biračko telo Samoopredeljenja bi osnivanje Zajednice srpskih opština smatralo za Kurtijevu izdaju i to bi ga definitivno srušilo s vlasti. Kurti zna vrlo dobro šta je obećavao i šta je radio. Opozicija preti, ali Kurti ima plan za još jedan mandat na čelu vlade”​

Priredio: Miloš Garić
Kao najveći protivnici formiranja Zajednice srpskih opština, od prvog momenta po potpisivanju Briselskog sporazuma 2013, Aljbin Kurti i njegovi sledbenici iz Samoopredeljenja već 11 godina vrlo vešto i uporno blokiraju ovu obavezu Prištine, uprkos tome što je ona odavno potvrđena i odlukom kosovskog parlamenta.
Na snažnom suprotstavljanju pravima Srba na Kosovu, ali i brutalnim ugrožavanjem bezbednosti i progonom srpske zajednice, Kurti je, u međuvremenu, izgradio veliki politički kapital među Albancima, i već nekoliko godina drži sve poluge vlasti, pa značajnu pažnju političke javnosti u Prištini izaziva svako pominjanje mogućnosti da, pod pritiscima sa Zapada, lider Samoopredeljenja sada ipak prihvati osnivanje ZSO.
Na insistiranje zvaničnog Beograda i Srba na Kosovu, i posle ogromnih tenzija na severu pokrajine zbog provokativnih poteza Prištine, formiranje Zajednice srpskih opština u poslednjih godinu dana od Kurtija traže Brisel i Vašington, a vrlo stidljivo ponekad i Berlin. Očigledno uvažavajući činjenicu da Briselski sporazum nisu pisali kako bi stvarno bio ispunjen u onom delu koji štiti srpske interese, predstavnici SAD, Velike Britanije i Nemačke vrlo su obazrivi prema albanskim vlastima u Prištini, čak i kada Kurtijeva vlada otvoreno odbija da prihvati bilo kakvu obavezu.
Tako smo došli i do skandalozne situacije da bi eventualni Kurtijev pristanak da Nacrt statuta ZSO samo pošalje na procenu Ustavnom sudu u Prištini, bez jasnog plana o daljim koracima, politički Zapad u oskudici boljih opravdanja čak smatrao dovoljnim “pokrićem” za najavljeni prijem Kosova u Savet Evrope.
Kurti, međutim, nema nameru da uradi bilo šta po pitanju ZSO. A, pre dva dana je to ponovo potvrdio iznoseći nove uslove.
"Ne možemo pričati i raspravljati o Zajednici bez prihvatanja i poštovanja Osnovnog sporazuma iz Brisela iz prošle godine, sa Aneksom za implementaciju iz Ohrida, bez uključivanja svih 39 sporazuma, bez konstatacije da je Srbija prekršila i krši sporazum Tači-Dačić iz 2013. i dok je deo Briselskog sporazuma iz 2015. oboren u Ustavnom sudu”, lakonski je Kurti pre dva dana odbacio svaku mogućnost da se govori o ZSO.
Kurti hoće još jedan mandat
Aljbin Kurti je, po svemu sudeći, potpuno svestan posledica koje bi po njegov politički rejting nastale eventualnim pristankom na ZSO. To znaju i njegovi politički protivnici, koji temu Zajednice srpskih opština skoro svakodnevno potežu kao glavni argument u napadima na Samoopredeljenje, tvrdeći da je lider ove partije odstupio od svojih nekadašnjih stavova pristajući da formira ZSO
Nekadašnji glavni pregovarač Prištine u dijalogu Edita Tahiri juče se opet oglasila tvrdnjom da je zbog politike premijera Kurtija Kosovo strana koja je na gubitku, ukazujući da tokom njegovog mandata nije došlo do međusobnog priznanja sa Srbijom, a “srpska zajednica je dobila veću autonomiju kroz Zajednicu srpskih opština koju je on prihvatio”.
Tahiri kaže i da Kurti krši ustav kada u Briselu govori o unutrašnjim pitanjima, kao što je odluka CBK o ukidanju dinara.
"Kurti je kada je započeo dijalog imao američku podršku da taj proces rezultira obostranim priznanjem što je izraženo u pismu predsednika Bajdena. Ne samo da nije došlo do međusobnog priznanja, nego je prihvatio i Zajednicu protiv koje je bio i što ga je dovelo na vlast. Zahvaljujući protivljenju Zajednici dobio je 50 odsto glasova. Onda je to prihvatio kao da se ništa nije dogodilo", ukazala je Tahiri.
Poznavaoci prilika u Prištini smatraju da Aljbin Kurti nema nameru da bilo šta suštinski menja u svojoj politici, i da će uprkos najavama iz opozicije insistirati na tome da njegova vlada obavi ceo mandat, do početka sledeće godine kada na red stižu redovni izbori. A, ima i plan kako da ostane na vlasti i posle izbora.

Kurti protestuje 2015. u Skupštini protiv ZSOKurti protestuje 2015. u Skupštini protiv ZSOPrintskrin, Aldžazira
Iskusni politički analitičar iz Južne Mitrovice Nedžmedin Spahiu za Kontekst je slikovito potvrdio, da pristalice i glasači Aljbina Kurtija apsolutno veruju da on neće omogućiti formiranje ZSO.
“Glasači bi Kurtiju oprostili ZSO, samo ukoliko Srbija ispuni svoj deo obaveza, ako otvori stalnu diplomatsko misiju u Prištini i omogući Kosovu da otvori svoju stalnu diplomatsku misiju u Beogradu”, kaže Spahiu, aludirajući očigledno na priznanje Kosova od strane Beograda kao jedini uslov za Zajednicu srpskih opština.
Što se tiče postizbornih koalicija i nastavka Kurtijeve vladavine, Spahiu smatra da je na pomolu savez Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, što bi značilo i povratak političkog uticaja Ramuša Haradinaja.
“Ramuš Haradinaj će nakon izbora biti koalicioni partner Kurtiju”, kratko je zaključio Spahiu.
U međuvremenu, predsednik ABK Ramuš Haradinaj često komentariše Kurtijeve poteze, posebno mogućnost da Kurti pristane na ZSO u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.
Haradinaj obazrivo kritikuje Kurtija, i kaže da su sa Zajednicom srpskih opština prethodne kosovske vlade odugovlačile da bi dobile bilateralno priznanje Srbije ili članstvo u NATO.
"Sve što smo imali kao Kosovo, predajemo sada Savetu Evrope. Ne kažem da je prelazak u naredni krug ka članstvu loša stvar. Bio sam srećan, borili smo se za glasove, bio sam sve vreme aktivan. Kada su poslali pismo Savetu Evrope, Kurti, Osmani i Konjufca gurnuli su Kosovo u preduzimanje akcija za sprovođenje Zajednice. Zajednica nije realizovana dugi niz godina, jer je to bila glavna karta za dobijanje bilateralnog priznanja Srbije. Ako ne toga, onda nečeg drugog velikog, a to je članstvo u NATO“, objašnjava Haradinaj.
Uloga Ramuša Haradinaja
Analitičar iz Prištine Bljerim Burjani kaže za Kontekst da su glasači Samoopredeljenja snažno protiv Zajednice srpskih opština.
“Može se reći da su glasači Samoopredeljenja zadovoljni zbog toga što ZSO nije formirana. Kurti je obećao narodu i glasačima Samoopredeljenja da neće biti pritivustavne Zajednice koja urgožava red, poredak i Ustav Kosova. Biračko telo Samoopredeljenja ne bi oprostilo formiranje ZSO, obećanje je obećanje, to Kurti zna vrlo dobro. Formiranje ZSO značilo bi da Samoopredeljenje izgubi poverenje svojih glasača”, upozorava Burjani.
Dodaje da Kurti može da formira ZSO samo ako u vezi sa tim pitanjem bude moguć konsenzus sa opozijom.
“Samo bi tako pronašao neko razumno objašnjenje za svoje glasače. Ne mislim da će Kurti uspostaviti ZSO u ovom mandatu, možda u sledećem, trećem mandatu. Nakon novih izbora možda promeni mišljenje do neke mere da formira neku vrstu ZSO. U ovom trenutku glasači Samoopredeljenja ne bi oprostili ZSO, to bi značilo izdaju. Ionako više ne postoji poverenje koja je vladajuća stranka dobila na prošlim izborima. Kurti više nema većinu glasača i ne uživa ono poverenje koje je imao, a razlozi za to su mnogi. Nema povećanja plata, nema veće zasposlenosti, nema reformi u obrozovanju, kao ni u zdravstvu i u penzijskom sistemu”, ukazuje Burjani.

Burjani ostavlja mogućnost da se Ramuš Haradinaj vrati osnažen na političku scenu Kosova posle sledećih izbora, i to u koaliciji sa Kurtijevim Samoopredeljenjem.
“Trenutno Haradinaj nema značajnu ulogu na političkoj sceni Kosova, i nema političku moć da nešto menja. Njegova politička uloga može da se uveća samo ako nastane koalicija ABK i Samoopredeljenja, i ako odnese pobedu na izborima 2025. godine. Haradinaj sa ABK na političkoj sceni nema nikakvog značaja, a biće ga samo u slučaju da Samoopredeljenje na izborima ne dobije većinu za formiranje vlade, pa mora da napravi koaliciju sa ABK. Šanse da bude vanrednih izbora male su u ovoj situaciju, jer Kurti kupuje političko vreme sa dinarom, i može opet da smisli nešto što će biti tema u Briselu. Kurti ne želi da njegova vlada bude oborena s vlasti pre kraja mandata, jer bi na taj način priznao da nema kapacitet da drži vlast. On hoće da završi ovaj mandat do kraja”, napominje Burjani.

https://www.kosovo-online.com/vesti...nje-zso-sa-haradinajom-za-jos-jedan-mandat-na

Napravili su od ZSO kao da je nova RS. Samo što kruže priče da bi konačno dobili članstvo u SE moraju da daju nešto konkretno oko toga.
Znaju Albanci dobro da bi ogroman problem sebi napravili sa ZSO...sve oci u Bosnu upiru i uce kako ne treba.
 
Ne moraju ništa.
Dok ih guraju Nemačka i Amerika mogu da rade šta hoće i kako hoće na KiM.
ne znam dal ste primetili...kada se Vučić protivi ulasku Kosova u Savet Evrope on se ne poziva na rezoluciju 1244 nego na to da nije napravljena ZSO. Drugim rečima prihvatanjem ohridskog sporazuma izgubio je pravo da se protivi prijemu Koova u međunarodne organizacije pa može samo da kmeči da Kosovo ne poštuje potpisano te stoga ne treba ni da dobije ono što mu je obećano
pa jel kako se ovaj sns bot hvali da ce uinat oporbi sad kao fol prvi put da glasa za sns, zna ko gura sipce, i opet ide na hilove izbore da glasa za veleizdajnika, kome ne pada na pamet da se poziva na rezoluciju 1244

on samo nas laze da nije potpisao, ali se vidi i ovde da se obavezao, da je to isto, i vidis opet podvlacim, svi ovi sns botovi jednako lazu kao njihov sef av, dok kevcu kako svi drugi imaju gazde
 
pa jel kako se ovaj sns bot hvali da ce uinat oporbi sad kao fol prvi put da glasa za sns, zna ko gura sipce, i opet ide na hilove izbore da glasa za veleizdajnika, kome ne pada na pamet da se poziva na rezoluciju 1244

on samo nas laze da nije potpisao, ali se vidi i ovde da se obavezao, da je to isto, i vidis opet podvlacim, svi ovi sns botovi jednako lazu kao njihov sef av, dok kevcu kako svi drugi imaju gazde
ma meni je veseli bole na ignore odavno....ne čitam ja šta on piše...evo sad si me zaintrigirao da bacim pogled...vidim tvrdi da ohridski sporazum nije prihvaćen...kamo sreće da nje.....
 

Na referendumu na severu Kosova do 11 časova glasalo manje od 100 građana​

Na referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova do 11 časova glasalo je manje od 100 građana, pokazuju podaci Centralne izborne komisije (CIK).

Predsednik CIK Krešnik Radonjići rekao je na konferenciji za novinare da je izlaznost „vrlo niska“.
„Prema podacima CIK, u Leposaviću je do 11 časova glasalo 46 birača, u Zubinom Potoku sedmoro, u severnoj Mitrovici 32 a u Zvečanu nije bilo izašlih na glasanje“, rekao je Radonjići.
On je pozvao građane da izađu na referendum i glasaju za ili protiv smene gradonačelnika.

„U ime CIK-a pozivam sve građane opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica da iskoriste svoje pravo da učestvuju u procesu glasanja i da se izjasne da li su za ili protiv napuštanja funkcije gradonačelnika njihove opštine“, rekao je Radonjići.
Na referendumu za smenu gradonačelnika na severu Kosova pravo glasa na ima 45.556 građana.
Da bi glasanje bilo uspešno, mora glasati najmanje 50 odsto plus jedan glasač.
Ako taj uslov bude ispunjen, biće održani vanredni izbori u zakonskom roku od najmanje 30 a najviše 40 dana.

Ukoliko ne bude glasalo više od 50 odsto upisanih, glasanje se smatra neuspelim a novo ne može biti organizovano u narednih 12 meseci.
još jedan izdajnički potez režima da nagovori Srbe da se ne izbore demokratskim sredstvima za nove lokalne izbore....cilj je verovatno da ih što više ode sa Kosova da bi lakše prošlo prihvatanje konačnog odlaska Kosova iz naše jurisdikcije
 
Ne znam da li si ti primetio (a izgleda da nisi ili ti gazda nije dobro objasnio),
Ohridski Sporazum nije ni prihvaćen, a još manje potpisan.
Rečeno je da je u načelu prihvatljiv, osim 2 tačke.
E, a sad idi pitaj gazdu koje su to 2 tačke.
:mazi:
majstore..pogledaj sajt vlade Srbije ako već ne veruješ medijima ni diplomatama koji su u sklapanju sporazuma učestvovali

Implementacioni Aneks, Ohrid​

Ovaj Aneks čini sastavni deo Sporazuma.

Kosovo i Srbija se u potpunosti posvećuju tome da ispoštuju sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i da primene svako svoje obaveze koje proističu iz Sporazuma i Aneksa, na svrsishodan način i u dobroj volji.
https://kord-kim.gov.rs/lat/v5000.php
 
majstore..pogledaj sajt vlade Srbije ako već ne veruješ medijima ni diplomatama koji su u sklapanju sporazuma učestvovali
Majstore, tebi ne vredi ni da se crta, kao i svim srbomrscima ovde na krsti.
Nije vam gazda pročitao sve što piše?
Evo ti:
"Strane primaju k znanju da će, odmah posle usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa..."
Kako vas gazda izgleda nije obavestio, evo ja ću:
Ni Sporazum, ni Aneks nisu ni usvojeni, ni potpisani.

Oćeš da ti crtam još jednom, da shvatiš? :mazi:
 
još jedan izdajnički potez režima da nagovori Srbe da se ne izbore demokratskim sredstvima za nove lokalne izbore....cilj je verovatno da ih što više ode sa Kosova da bi lakše prošlo prihvatanje konačnog odlaska Kosova iz naše jurisdikcije
ne pominje vise 1244, ne buni se jer se obavezao da im ne stojimo na putu; jos da srbe ocisti i nece ni za zso plakati, -- aljek musliu je uradio odlican posao za siptare, samo jos open balkan i bog da vidi veliku albaniju
 
Poslednja izmena od moderatora:

Petković: Srbi pokazali da ne žele da učestvuju u Kurtijevom teatru apsurda​

Beograd_240315_Petar Petković

Izvor: Kosovo Online

Srbi na Kosovu i Metohiji su danas još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režira Alјbin Kurti, i sasvim je razumlјivo što je Vjosa Osmani u panici i što ponovo baca drvlјe i kamenje na Beograd i predsednika Vučića, poručio je u saopštenju za javnosti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.​

“Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev šovinistički režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokoleblјivo bori za svoje nacionalne interese”, naveo je Petković.
On je dodao da su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, iako svesni agresivne prirode šovinističkog režima u Prištini, apelovali svojevremeno na srpski narod u pokrajini "da učestvuju u peticiji za smenu Kurtijevih gaulajtera na severu pokrajine" i da koriste dostupne institucionalne metode demokratske borbe. Međutim, kako je naveo, strplјenje srpskog naroda ima granica, i te granice su odavno pređene "zahvalјujući bahatosti Kurtija, Osmanijeve i njima sličnih velikoalbanskih ideologa".
“Učestvovanje Srba u današnjoj farsi bilo bi negacija zdravog razuma, jer Priština je našem narodu odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama borbe izbori za svoj položaj i opstanak na Kosovu i Metohiji”, kazao je Petković.
On je poručio da “Srbi vole slobodu mnogo više nego što Kurti i Osmani mogu da pretpostave”.
“Pozivam još jednom velikoalbanske ideologe u Prištini da napuste svoj agresivni i rigidni politički kurs i da kroz dijalog, a to znači pre svega implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, daju šansu miru i stabilizaciji regiona”, stoji u saopštenju.
Petković je ocenio da su Srbi uputili jasnu poruku.
“Kurti i Osmani su na severu Kosova i Metohije mogli da vide da ih tamo Srbi neće. Dodatno, srpski narod im je uputio jasnu poruku jednodušnim ignorisanjem i prezirom, a to je svakome pametnom dovolјno jasna i rečita poruka”, zaključio je Petković.
 
Obećanja koja su postavljena ispred međunarodne zajednice jesu da je dovoljno da srpska zajednica pokaže inicijativu, da potpiše peticiju, da se vidi zaista da će Srbi učestvovati na izborima i smeniti ove, možemo slobodno reći, nelegitimne gradonačelnike, ali taj zahtev za referendumom, preko 50 odsto i to birača čija zapravo brojka uopšte ne odgovara stvarnom stanju na terenu, uzmimo u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa severa već napustilo Kosovo poslednje dve godine, to je jedna alarmantna činjenica koja nam govori da ta brojka sa biračkog spiska i za referendum je osmišljena tako da taj referendum i ne uspe i da se kupi dodatno vreme", rekao je Surlić.
 
Obećanja koja su postavljena ispred međunarodne zajednice jesu da je dovoljno da srpska zajednica pokaže inicijativu, da potpiše peticiju, da se vidi zaista da će Srbi učestvovati na izborima i smeniti ove, možemo slobodno reći, nelegitimne gradonačelnike, ali taj zahtev za referendumom, preko 50 odsto i to birača čija zapravo brojka uopšte ne odgovara stvarnom stanju na terenu, uzmimo u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa severa već napustilo Kosovo poslednje dve godine, to je jedna alarmantna činjenica koja nam govori da ta brojka sa biračkog spiska i za referendum je osmišljena tako da taj referendum i ne uspe i da se kupi dodatno vreme", rekao je Surlić.
Prezime Surlić
:D
 
Majstore, tebi ne vredi ni da se crta, kao i svim srbomrscima ovde na krsti.
Nije vam gazda pročitao sve što piše?
Evo ti:
"Strane primaju k znanju da će, odmah posle usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa..."
Kako vas gazda izgleda nije obavestio, evo ja ću:
Ni Sporazum, ni Aneks nisu ni usvojeni, ni potpisani.

Oćeš da ti crtam još jednom, da shvatiš? :mazi:
ma da vlada Srbije inače kači na svoj sajt sporazume koji nisu usvojeni....laži ti sebe koliko hoćeš, al mene ne možeš da ubediš u svoje laži....prvo si rekao da je prihvaćen u načelu ali su odbijena 2 stava...sad kad sam ti pokazao da je u tekstu aneksa navedeno da se strane obavezuju da ispune sve tačke promenio si ćurak i sad nije usvojen ni u načelu...

znaš kako kažu
zdrav čovek ima hiljadu želja, bole-stan samo jednu...da Vučić ostane predsednik...

evo ti današnja vest da je Ohridski sporazum uključen u poglavlje 35 koje Srbija treba da ispuni da bi postala član EU...nešto ne čujem Vučića da se buni da mu nameću nešto što je odbio....
 
Poslednja izmena:
prvo si rekao da je prihvaćen u načelu ali su odbijena 2 stava...sad kad sam ti pokazao da je u tekstu aneksa navedeno da se strane obavezuju da ispune sve tačke promenio si ćurak i sad nije usvojen ni u načelu...
Ti ili ne umeš da čitaš ili nisi sposoban da shvatiš napisano.
Ono što sam napisao stoji - prihvaćen u načelu, osim te 2 tačke.
Koje ti gazda očito nije još objasnio...

evo ti današnja vest da je Ohridski sporazum uključen u poglavlje 35 koje Srbija treba da ispuni da bi postala član EU...nešto ne čujem Vučića da se buni da mu nameću nešto što je odbio....
Pa ti stvarno imaš ogromnih problema sa razumevanjem.
Da je prihvaćen, ne bi bilo potrebe da ga uključuju bilo gde.
Uključuje se samo nešto što se zahteva, a nije prihvaćeno.

Čak i ti bi trebalo da shvatiš tu jednostavnu rečenicu... :mazi:
 
.laži ti sebe koliko hoćeš, al mene ne možeš da ubediš u svoje laži.
Ajmo polako, da čak i ti možeš da shvatiš:
"Strane primaju k znanju da će, odmah posle usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa..."
Da li si ti sposoban da shvatiš šta znači "odmah posle usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa"?
Osobama sa IQ većim od 50, je jasno da ni Sporazum, ni Aneks NISU USVOJENI.

Samo tebi još nije, pitam se zašto...:mazi:
 

Back
Top