Alatke iz kuhinje

Evo mog "kompresora", kao što sam obećala pre neki dan.

32zmccy.jpg

I još:

2urummb.jpg

I onda oni krinovi od pre neki dan, poprskani pomoću ove sprave.Nadam se da se vidi da je "sprava" odradila posao.

nn2peg.jpg

E sada. Ovo je ručna prskalica, zapremine 1,5 l, koja se koristi za prskanje manjih površina u bašti, ili cveća. Odavno je merkam, jer znam na kom principu rade te prskalice, ali nikako nisam uspevala da nađem tako malu. Onaj kome je fizika jača strana, umeće da objasni da to funkcioniše na principu pritiska, koji se napravi pravljenjem vakuma u plastičnoj posudi, i onda se pritiskom na ručicu oslobađa tečnost iz posude. U zavisnosti od toga koliko smo "napumpali", zavisi i koliko ćemo moći da prskamo.

Ja nisam nikada radila sa kompresorom, i ne bih mogla da poredim, ali sam imala prilike da vidim kako izgleda rad sa onim pištoljem za modelare koji radi pomoću boce, i razlike nema.

I još. Dobra strana ove spravice je zaista niska cena, oko 350 dinara.Loša strana je velika boca, no ja sam rastvorila 1 kašičicu sedefa sa malo votke, i preprskala sam 2 torte i pun poslužaonik krinova, i još mi je ostalo. Kako ja baš nisam vična rastvaranju tih sjajeva i radu sa njima, ipak sam zadovoljna.

Zadovoljna domacice,kupila sam spravicu kao tvoju od 1.5 litar.Kod nas je 577 dinara ali nema veze,ne kupuje se pet puta nego jednom ;) Molim te mi reci,kad se naprskaju torte ,vracas li ih u frizider ili je to zavrsnica pred prosledjivanje musteriji? Kad se naprska dali se ceka da se osusi ili prosusi ili sta vec,pa onda ako moze u frizider? Izvini sto te maltretiram ali nikad nisam radila ni sa kompresorom,ni sa nicim slicnim. I da,treba li da se procedi razmucen prah sa alkoholom kroz gazu pa u taj rezervoar da se sipa ili ne treba? Hvala unapred :)

Poslednja izmena od moderatora:
Pazi ovako. Ni ja nikada nisam radila sa kompresorom, tako da sve što sam sa ovim radila, sama sam izmozgala.

Ja sam prskala neposredno pred isporuku, znači nisam stavljala tortu nazad u frižider. Cvetove sam naprskala, kada sam isprobavala kako radi, i tako naprskani su mi stajali dok ih nisam upotrebila za neku tortu.

Sedef sam rastvarala sa malo vodke, i nisam ništa cedila kroz gazu, ali po ovom pitanju bilo bi najbolje da se jave one koje imaju kompresor, jer su ipak iskusnije. To sa ceđenjem nije loša ideja, jer ipak taj sedef može da zapuši dizne.

I da, ta vodka brzo isparava, tako da se to očas posla osušilo.

Ja imam profi kompresor,zlatnu,srebrnu i sve sedefe rastvaram u alkoholu a ove obicne boje rastvaram u vodi.bilo da je prskana torta zlatnom ili obicnom bojom torta isprskana se normalno moze vratiti u frizider.najbolje je tortu poprskati pa sacekati malo da se prosusi i ponovo poprskati,tako bude boja ili sedef ravnomernije naneta na tortu.

samo jedan savet ....ovakve topilice nisu bas podesne za belu cokoladu zbog temperature topljenja....tako da je najbolji savet da belu cokoladu topite klasicno _serpa sa vodom i serpa sa cokoladom_ljubac zenskici

A zbog čega Vesna? Inače ženice htela sam da pitam za ovu belu čokoladu... koju vi koristie i gde je nabavljate? Htela bih za obod oko torte da stavim belu čokoladu pa bi trebala da bude malo kvalitetnija...

evo i odgovara sto se tice cokolade.....nemaju sve cokolade istu temperaturu topljenja i hladjenja....recimo crna se topi na 50-55 stepeni pa se rashladjuje na 31-32 max da bi imala sjaj .....mlecna cokolada se rastapa na 45- stepeni i hladi na 28-29 max....dok se bela rastapa na 40 i hladi na 28 stepeni......sve topilice su podesene da rastapaju crnu cokoladu znaci temepratura ide do 55 sto je za belu cokoladu prejako pa moze da vam se skvrci i pregori onda mora da se baci.....najbolje je da se bela i mlecna cokolada rastapaju serpa sa vodom koja vrije i druga serpa sa cokoladom....tako se radi kad je u pitanju bela i mlecna dok se za crnu koristi topilica zbog ustede na vremenu.....inace ja korictim ovde ___cacao bari marku ili velhoria marku ___ cokolada u pastijama takav tip cokolade se koristi za topilicu inace ova zadnja velhoria marka ima jako raznovrsnu cokoladu ...jako kvalitetnu...i cena joj je malkice veca ....ljubac....samo jos ovo .....uloga cokolade je jako velika u ukusu vaseg kolaca ili torte ...ova puratos cokolada moze da prodje nije losa za vase trziste inace ovde je nema.....dobra cokolada se krece od 7.5 eura po kili pa na vise.... u ric hotel koriste cokoladu koja kosta 25 eura kilogram ...malo saznanje .....ljubac

Pazi ovako. Ni ja nikada nisam radila sa kompresorom, tako da sve što sam sa ovim radila, sama sam izmozgala.

Ja sam prskala neposredno pred isporuku, znači nisam stavljala tortu nazad u frižider. Cvetove sam naprskala, kada sam isprobavala kako radi, i tako naprskani su mi stajali dok ih nisam upotrebila za neku tortu.

Sedef sam rastvarala sa malo vodke, i nisam ništa cedila kroz gazu, ali po ovom pitanju bilo bi najbolje da se jave one koje imaju kompresor, jer su ipak iskusnije. To sa ceđenjem nije loša ideja, jer ipak taj sedef može da zapuši dizne.

I da, ta vodka brzo isparava, tako da se to očas posla osušilo.

Vodila sam se tvojim recima kad sam isprobala prskalicu :) Razmutila sam dve (nepune)kasicice praha u 1dl votke i imala sam da dva puta predjem dve torte....ne zgodno je samo kad je boca pri kraju pa zna i vece kapi da izbaci ali....sve u svemu,zadovoljna sam sam efektom :) Juce sam isprskala torte i ostavila da se osuse pa ih stavila u frizider,za sada je sve ok..iste su kao i kad sam ih stavila,ne vidim nikakve promene.
Hvala ti sto si podelila sa nama ovu korisnu ideju :super: :hvala:

Nadam se da ovo postavljam u pravoj temi...usko je vezano za kulinarstvo, pa bi mozda neko ovde mogao znati.

Kod prijateljice sam videla aparat za pecenje orascica (znate one male kolacice koji idu u modlice, a onda sledi beskrajno pecenje...?). Ona ga je dobila na poklon i nema pojma gde bi se mogao kupiti, pa me zanima, zna li mozda neko ovde gde bi takav aparat mogao da se nade?

Inace, aparat lici na onaj za galete/bakin kolac, nelepljiva povrsina sa udubljenjima na donjoj polovini (prostor u koji se stavi loptica testa) i ispupcenjima (na gornjoj povrsini...kada se polovine spoje, testo se oblikuje u polovinu "ljuske")...ovaj kod moje prijateljice ima dvanaest udubljenja, ali pretpostavljam da postoje razliciti.

Nadam se da sam dobro opisala...a sad, da li neko mozda zna gde mogu to da nadem i koja je otprilike cena? ^^

Ne znam odakle si, ali na vecim pijacima, popu "Bubanj potoka" u BG, ili "Najlon" pijaca u N.Sadu, mozesh naci ovakve stvari.To se radi ruchno i prave ih majstori shto prodaju od lima pravljenje plehove i ostale stvari.

Aparat je elektricni, ali jeste vrsta prese...slican kao za vafle/bakin kolac. Veoma brzo pece, mnogo brze nego sto proces ide u rerni.
Nisu u pitanju modlice, njih imam, ali je uvek mucno raditi sa njima (a kod nas u kuci su ovo bas omiljeni kolaci :)).
Bilo kakva ideja?

Back