Alatke iz kuhinje

Jako se brzo rasproda jer ga zene masovno kupuju. Bar su meni tako rekli u njihovoj veleprodaji na Surcinskom putu. Pokazivali su mi i taj skup, ali meni nije ni na kraj pameti bilo da ga kupujem. Verovatno cu jednog dana kupiti pravi, a dotle ce ovaj da posluzi.

Ćao vredne dame!
Prihvatio silne kritike svoje drage da bih kao dobar poznavalac air brush tehnike trebao da pomognem oko razjašnjavanja nekih pojmova u vezi kompresora, "pištolja" i ostale opreme za najfinije ukrašavanje torti! Evo me i krećem sa edukacijom.
Osnov sistema je kompresor koji daje vazduh pod određenim pritiskom "pištolju" (umetnički žargon). Vešt majstor može da ga napravi od nekog starog frižiderskog, i da budem praktičan cena ovakvih kompresora je oko 10- 20 evra. Obavezno mu treba dodati na izlazu filter (zna da baci neku kap ulja) i eventualno regulator pritiska sa manometrom. Za cenu ruku se snalazite. Sledeći korak je kupovina nekog boljeg modelarskog kompresora. Za primer vam postavljam sličicu jednog od najboljih, koji koristim godinama, engleski De Vilbiss...

Prilozi

• De Vilbiss.jpg
    De Vilbiss.jpg
    78,1 KB · Pregleda: 30
Nastavak!
Od kompresora do pištolja treba vam i neka veza u vidu creva, čiju dužinu i vrstu odrediti same u zavisnosti od mesta na kome je kompresor i mesto rada. Ja koristim ovako "crevce" sa holenderima.
Sledeći deo sistema su "pištolji". Ima ih raznih, sa jednosmernim dejstvom (konstantan pritisak vazduha i regulacija boje dugmetom na vrhu). Mogli su jeftino da se kupe po buvljacima oni iz Rusije, koji su u kompletu imali i dve dodatne dizne za širinu mlaza, rezervnu iglu i rezervoar za boju sa poklopcem (zgodno ako ga trapavo spustite pa boja ne može da se prospe).
Sledeći nešto skuplji su pištolji dvosmernog dejstva kojima dugmetom može da se reguliše pritisak vazduha i količina boje. U dobre i ne mnogo skupe spada japanski Olympos (na slici), bolja i preciznija varijanta neki od engleskih Badger-a ili najprecizniji (crta i linijice tanje od milimetra) i najskuplji američki Pasche (Paše) turbo. Sve ove bolje varijante traže malo više vežbe i mirnu ruku, ali su zato rezultati fantastični. Dovoljno za početak? Pitajte, spreman sam da odgovorim na svako pitanje. Pozdrav!

Prilozi

• crevo.jpg
    crevo.jpg
    49,8 KB · Pregleda: 8
  • Rus.jpg
    Rus.jpg
    46,8 KB · Pregleda: 253
  • Olympos.jpg
    Olympos.jpg
    63,9 KB · Pregleda: 10
  • Badger 100F.jpg
    Badger 100F.jpg
    111 KB · Pregleda: 10
  • Pasche.jpg
    Pasche.jpg
    46,8 KB · Pregleda: 10
Da li kao kompresor moze da posluzi onaj za pumpanje guma? Ako sam postavila glupo pitanje, nemojte se smejati:zcepanje::zcepanje: jer mi je materija totalno nepoznata. Meni treba mali kompresor, lak za prenosenje i smestaj.

SVAKI kompresor moze.Bitno je da daje pritisak vazduha.Kad moze da napumpa gumu,moze i da prska neku bojicu.A mozes i stan da ofarbas sa njim,laganeze.:super:
I NIKAD se ne zadovoljavaj malim :per:
Kazu,ko se malim zadovoljava,nikad ne uspe u zivotu.Nije moja izreka,samo prenosim.

Da li kao kompresor moze da posluzi onaj za pumpanje guma? Ako sam postavila glupo pitanje, nemojte se smejati:zcepanje::zcepanje: jer mi je materija totalno nepoznata. Meni treba mali kompresor, lak za prenosenje i smestaj.
Ne smejemo se, pitanje je dobro. Može da posluži i taj ako se pomiriš sa njegovim manama i dodatnim troškićem u vidu kupovine trafoa koji će kućni naizmenični napon od 220 V da pretvori na jednosmerni od 12V, pošto on radi na automobilski akumulator. Dalje treba da se pomiriš sa bukom koju pravi, da ga fiksiraš da ga ne bi jurila po stolu i budeš spremna na amplitude u pritisku vazduha. Za automobilsku gumu to je nevažno, ali kod pištolja za čas napravi nepredviđeni "pljuc". Inače su svi modelarski (bolji) kompresori malih dimenzija.

Teta Iro... i ja sam to danas pitala.
Istina, moj brat ima auto-servis i veliki kompresor koji služi (i) za pumpanje guma, taj radi na struju i znam da može... Ali u kolima imamo jedan mali, kupljen od nekog Cige na parkingu (posle smo videli isti kod Kineza) za par stotina dinara. Taj radi na automobilski akumulator (priključak je na mestu za upaljač), pa bi se, uz adapter, mogao preraditi da radi na struju.

Adapter mi nije problem, vec mi je problem da nabavim odgovarajuci pistolj sa rezervoarom za boju i da ga prikopcam na kompresor.
Pogledaj na pančevačkom buvljaku ruski komplet (pištolj, rezervoar sa poklopcem, dve dodatne dizne, rezervna igla... u beloj plastičnoj kutiji "aerograf" se zove), crevo može i neko "adaptirano". Druga varijanta je da sve to potražiš u oglasima...
(to ti je ona druga slika u drugom postu koji je postavio Espanol)
attachment.php

KitchenAid mikser u Americi kosta 300$ a kod nas u Tehnomaniji "samo" tricavih 58410,00 dinara. Pa da li je moguce da je tolika razlika u ceni. Ne znam ni kakvog je kvaliteta. Buni me malo sto je samo 300W. Vidim da ima nekoliko dama koje su ponosni vlasnici Kenwood miksera od 400W. Kako ste zadovoljne sa njim? Na Tehnomanijiom sajtu ima jos jedan Kenwood od 500W ali je dosta skuplji, oko 36000,00dinara. Ima li njega neko?

razlika u ceni je lepa ,u w samo 100,e taj skuplji moze da se nadogradi sa elementima koji se posebno dokupljuju i budze kao sto je blender,seckalice,masina za mlevenje mesa i dr.Ovaj jeftiniji je sasvim ok,moja drugarica radi u jednoj poslasticarnici i kaze da oni taj imaju dugo.

ovaj teta irin i moj se drzi na debeloj i cvrstoj poluzi ,nema da padne posle izvesnog vremena.A kad sam ga birala konsultovala sam se sa starijom i iskusnijom kokom i nisam pogresila.Sto je najvaznije i druga polovina je zadovoljna poslom koji gospodin mikser odradi.

Jako mi se dopada ova tema:ok:
Jaco, hvala ti sto si je otvorila:klap:
Molila bih ,vas iskusne u ovom poslu, ako ste voljne da ovde postavite slike alatkei koje koristite za rad sa slagom, sa fondanom, seckalice za kolace ili sta vec koristite.
Osim, miksera nemam nista od alata, za torte sa slagom, za saranje, mozete misliti kakvo je to saranje, koristim obicnu kesu, samo joj odrezem vrh, a kad krene slag, ja sretna da mogu skakati do plafona:manikir:
Volela bih da cujem vase savete i misljena, jer se nadam da cu uspeti da kupim sebi nesto, a sada kada bih usla u radnju sa alatom, ne bih znala sta kupiti, a rekla bih da mi sve treba. Mozda nekom nije potrebno da pita, ali meni jeste, jer bih bacala novac.

Back