Алати за кућне мајсторе

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.608
Предлози за кућни алат који могу да користе и домаћице, за домаћине, за хоби мајсторе, за професионалце...
Квалитет или цена?
Количина или простор?
Шта је неопходно а шта је луксуз?

Nema predloga, trziste je toliko izmesano da nema pravila. Mozete uzeti makita stemaricu od 600 eura pa da vam crkne nakon mesec dana, ili neku kinesku, kao sto je einhell pa da vam radi godinama.... Znaci samo garancija ;)

a sto se tice rucnih alata, kineski sasvim zadovoljavaju. Bitno je samo da ih pipnete rukom :)

Макита зелена бушилица већ годинама ме успешно служи за бушење бетона, дрвета, гвожђа.
Бош убодна тестера, као змај ради бар 10 година. Једино немам среће са малим брусилицама. :( ух и са апаратом за варење, то је нека жњзр :lol: класа. лети не може да ради ни пола сата на 100 ампера а већ се прегреје. :lol:

Обично гледам да купим алат реномиране светске фирме, значи квалитет на првом месту.

Ne mora da znaci, kazem ime vise nista ne znaci. Ja sam imao ljude koji su kupovali makitu kod nas i izivljavali se nad njom i nisu joj mogli nista, a sad zadnja serija koja je stigla, kod uvoznika 90% slepera koji je stigao je reklamacija :)

A skoro je jedan momak sto postavlja klime uzeo obicnu einhell stemaricu od 160 eur, radi ko velika :)

Јефтини кинески алати и копије имају ту ману што им је снага обично предимензионисана, маса ротора углавном не одговара снази навоја и то је главни разлог грејања и прегоревања.
Ја сам лично присталица квалитета, не значи ми шрафцигер који ће да се упреде када наиђе на мало јаче стегнут шраф.
Генерално, данас није више велика разлика између професионалног ручног алата и копија. Наравно, уколико се не ради о неким специфичним алатима.
За кућне потребе:
1. Равни ("минус") одвијач, већи и мањи
2. Крстасти ("плус") одвијач, већи и мањи
3. Испитивач напона ("глинерица"), мада сам ја пре за "пипалице" или инструмент
4. Метар (по мени је идеална дужина за кућне потребе 5м)
5. Изолована клешта + столарска клешта
6. Бушилица, средње величине и класе, са могућношћу ударног бушења
7. Чекић (300г) + чекић са пластичним ударним делом
8. Кључеви 10, 13, 17 + француски кључ

Макита зелена бушилица већ годинама ме успешно служи за бушење бетона, дрвета, гвожђа.
Бош убодна тестера, као змај ради бар 10 година. Једино немам среће са малим брусилицама. :( ух и са апаратом за варење, то је нека жњзр :lol: класа. лети не може да ради ни пола сата на 100 ампера а већ се прегреје. :lol:

Обично гледам да купим алат реномиране светске фирме, значи квалитет на првом месту.
Ја сам на апарат за варење такође жњ класе уградио додатни вентилатор пречника 220мм. Продужио сам му време за бар 70%.
Наравно, опет је у питању предимензионисање снаге у односу на трафо.

Јефтини кинески алати и копије имају ту ману што им је снага обично предимензионисана, маса ротора углавном не одговара снази навоја и то је главни разлог грејања и прегоревања.
Ја сам лично присталица квалитета, не значи ми шрафцигер који ће да се упреде када наиђе на мало јаче стегнут шраф.
Генерално, данас није више велика разлика између професионалног ручног алата и копија. Наравно, уколико се не ради о неким специфичним алатима.
За кућне потребе:
1. Равни ("минус") одвијач, већи и мањи
2. Крстасти ("плус") одвијач, већи и мањи
3. Испитивач напона ("глинерица"), мада сам ја пре за "пипалице" или инструмент
4. Метар (по мени је идеална дужина за кућне потребе 5м)
5. Изолована клешта + столарска клешта
6. Бушилица, средње величине и класе, са могућношћу ударног бушења
7. Чекић (300г) + чекић са пластичним ударним делом
8. Кључеви 10, 13, 17 + француски кључ

Имам све осим глинерице, са струјом не волим да се играм. :D Мада је корисно имати и то.

Додала бих и сет имбус кључева (купила код Кинеза), користе ми за чесме (батерије), за подизање/спуштање ножица на орману, и још свашта понешто.

Бушилицу сам нашла за 1000 динара, наравно, то је она за по коју рупу у дрвету/иверици (кад стављам екстра полице) и за завртање/одвртање шрафова.

Волела бих да имам ону хилти бушилицу, да не тражим од комшије сваки пут кад ми треба нека рупа у зиду, па бих била захвална када би неко рекао где може да се нађе нешто јефтиније али ипак добро.

Poslednja izmena:
vd:
Za profesionalce zna se: Hilti...Makita...Metabo...De Walt.... to je alat koji će uz razumnu upotrebu trajati godinama ali zato i košta.
Za amatere koji će par puta godišnje nešto da poprave ili izbuše i kinezi su previše dobri.

Шта фали аматерима? :rtfm: :D

Па зашто бих звала мајсторе (с којима углавном имам негативна искуства) баш за сваку ситницу? Уосталом, данас водоинсталатер неће ни да ти дође ако треба рецимо само да замениш батерију...

део мог алата..

Браво, тако се држи алат. Нема размишљања где је ово или оно...Ма какве готове полице за алат постојале, идеална варијанта је да сам направиш оно што теби одговара. А када већ имаш алата за полицу, није ни полицу тешко осмислити и направити.

део мог алата..

lepo i fino složeno radionički :D
al ja nemam garažu a i terenac sam pa mi sve stoji u kištri i ponešto u kutijama od bušilica
trudim se da ne nosim dupliran alat samo ono što mi treba
da se ne lagimo imam par kombinirki jedne samo za struju
a druge koristim za sve a najviše kad lemim bakarne cevi(prežalio sam ih)
bitno je samo ne opterećivati se suviše

Poslednja izmena:
Tako, tako, samo slazi uredno da ti sto brze pokupe lopovi kad provale :lol:
Ма комшије су горе од лопова веруј ми. :lol: Увек нешто посуде, па забораве да врате, али заборавим и ја да их подсетим. Што је још горе, имам у гаражи канал, па када поправљају свој ауто, користе мој алат са табле. :sad2: :D

Ja sam nekad prodavao i koristio ovo ..... koja je to perverzija od alata :lol:

beta-gereedschap.jpg

Pre sam imao kutiju sa alatom, te dođe brat uzme ovo, te tata, pa odradi nešto kod nekoga ( učinim uslugu, ne naplaćujem ) pa mi ostanu klešta koje nikad više ne vidim .... pa odem sa nekim da radim nesto, da mu pomognem, malo po malo .... nema alata ....

Sad ništa vise ne radim sam, nego lepo uzmem montažere iz firme kad su slobodni i iskoristim ih :)

Ja imam kutiju za alat i nikome nista ne dajem. Ko mi trazi nesto a ja ga samo posaljem na vrata. Majstor nije onaj ko vam trazi alat ili vaszove da mu nesto pridrzite. Inace pre, uvek su pokusavali da mi zdipe unior kljesta ali provera na izlazu je uvek radila svoje. Majstor kad odlazi a ja odma proveravam alat.

Inace ovo preporucujem da svako ima u kuci, zavidnog je kvaliteta celik sto se tice amaterakog alata. i jednu aku bushilicu ili srafciger. Cena u metrou 750 dindzi :)

Poslednja izmena:

Back