Алармантно! Државна пљачка у најави путем пореза на имовину!

Могу и ја да имам мишљење... али где су чињенице?

Моје место, по држави, вреди око 10 милиона. Можда ове године пређемо границу, видећемо шта ће стићи као решење.
А по томе шта сам чуо за вредност станова у продаји, у мом крају, то је 20 милиона без проблема.

Могу и ја да имам мишљење... али где су чињенице?

Моје место, по држави, вреди око 10 милиона. Можда ове године пређемо границу, видећемо шта ће стићи као решење.
А по томе шта сам чуо за вредност станова у продаји, у мом крају, то је 20 милиона без проблема.
Ma ok, naravno da imaš pravo na mišljenje, nego prodaj ga za te pare za koje oni misle da vredi a zgrada stara 50+ godina i slabo održavana da. Iđoš koliko je realno?

Ma ok, naravno da imaš pravo na mišljenje, nego prodaj ga za te pare za koje oni misle da vredi a zgrada stara 50+ godina i slabo održavana da. Iđoš koliko je realno?
Искрено, нећу продавати, нисам заинтересован... Али ето... Буде вести да су станови по центру, још из социјализма, постигли по 3000 евра квадрат. Нови су још скупљи... или су ко зна где, далеко од центра.

Искрено, нећу продавати, нисам заинтересован... Али ето... Буде вести да су станови по центру, још из социјализма, постигли по 3000 евра квадрат. Нови су још скупљи... или су ко зна где, далеко од центра.
Ima toga ali su izuzeci od pravila. Komercijalna cena bi bila ona koju diktira tražnja koja omogućava prodaju u nekom razumnom roku, što je u najvećem broju slučajeva nemoguće.

@zaluđenik
Овај ми каже мора се иде овде,да се региструјеш:

https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna

https://eporezi.purs.gov.rs/user/login.html

Каже,захвална Стварчица,бржа него Поштар,
Позд..
Da, tu otvoriš svoj nalog.
Moraćeš pri otvaranju da se identifikuješ, da pokažeš ili ličnu kartu negde u posti, ili da pošalješ skeniranu kopiju …
Malo je maltret oko otvaranja, ali se zaista isplati kasnije.

Ima masa stvari koje možeš da posle odradiš online, sve one gluposti sto smo morali da čekamo na salteru.

Mnogi ljudi vide kupljenu nekrretninu kao investiciju, da kada se penzionisu, mogu da je koriste kao potencijalni izvor prihoda i sigurnosti,
Medjutim i to dolazi sa cenom…kad skupo prodaš nekretninu, i sve druge nekretnine su poskupele, pa ne može jednostavno da se zaradi…Jedini načini su da se kupi mnogo manja nekretnina i ostatak krcka, ili da se presele u manje atraktivan grad sa nižim cenama nekretnina.
U inostranstvu je potpuno prihvatljiv taj scenario štednje, gde kasnije uz penzije koristiš taj novac da održavaš odredjeno životni stil.
Dok je u Srb to bidi malo drugacije…prodaja stana i trošenje tog novca se vidi kao ultimativna propast…vidi ga procerdao sve sto ima..ili ništa deci neće ostati…

U državi gde ja obitavam je $.040 po galonu, koji je trenutno oko $3.7 …to mu dodje otprilike preracunato u dinare oko 15 dinara takse na litar goriva koje kosta 110 din
A mi ga plaćamo 200 od čega je 50% akcizni namet koji je fiksan i ne menja se ni kad je cena nafte globalno u padu. Pri čemu se 75% potreba namiruje eksploatacijom domaćih rezervi.

A mi ga plaćamo 200 od čega je 50% akcizni namet koji je fiksan i ne menja se ni kad je cena nafte globalno u padu. Pri čemu se 75% potreba namiruje eksploatacijom domaćih rezervi.
Iz tvog odgovora mi zvuci da bi najbolja ideja ovih svih bojkota bilo da se gorivo ne kupuje par dana…to bi državu najviše bolelo 🤔

Mnogi ljudi vide kupljenu nekrretninu kao investiciju, da kada se penzionisu, mogu da je koriste kao potencijalni izvor prihoda i sigurnosti,
Medjutim i to dolazi sa cenom…kad skupo prodaš nekretninu, i sve druge nekretnine su poskupele, pa ne može jednostavno da se zaradi…Jedini načini su da se kupi mnogo manja nekretnina i ostatak krcka, ili da se presele u manje atraktivan grad sa nižim cenama nekretnina.
U inostranstvu je potpuno prihvatljiv taj scenario štednje, gde kasnije uz penzije koristiš taj novac da održavaš odredjeno životni stil.
Dok je u Srb to bidi malo drugacije…prodaja stana i trošenje tog novca se vidi kao ultimativna propast…vidi ga procerdao sve sto ima..ili ništa deci neće ostati…
Da, odeš u penziji u manje mesto gde su zemljište nekretnine a možda i ostali troškovi manji. Međutim ovde se dešava da porez skače 50+% a niko ne kupuje ništa niti hoće da ide u Raču da živi i nešto radi. A verovatno nam se svima sprema taj scenario kao da je cela zemlja odjednom na prodaju i svi je žele.

ауторска
Друг ми има апликацију где је видео да му је Порез на Кућу коју поседује у једном малом градићу ,150 км. од Бг-а скочио целих 45% за разлику од прошле Године!
Даље,потраживања Извршитеља од стране Дужника су се малтене дуплирала на име месечне Рате.
Све ово је апсолутно неприхватљиво.
Верујем да ћете на овој Теми моћи да изложите своја сопствена Искуства око ове недвосмислене Пљачке коју Режим покушава нам натовари на Врат и да ћемо заједничким Снагама да срушимо Тиранију јер је ово превазишло све мере:
Ми да спонзоришемо Муслијуеве Камате од 2 Милијарде на Основу његових абнормалних Задуживања које ове Године стижу на наплату,Ми да плаћамо Националне Стадионе,Ми да учествујемо у неком ЕКСПО-у,ми да сносимо Трошкове партизана и Звезде,ми да плаћамо његове Контрамитинге,бусеве,фарбање бусева,Џ. бусеве,чаше и флаше и хемијске и капе са његовим Монограмом ??
Е па ,нећеш га Мајци!

Bez namere da vredjam ili uvredim postavljaca teme, pisem uopsteno, ali narode STA STE OCEKIVALI!?! Pa toliko vec dugo ljudi, izmedju ostalih i ja, pisu o problemu zaduzivanja Srbije za basnoslovne sume evra.

U Srbiji se ocigledno zivi ne-lose, po istrazivanju Djordja Vukadinovica koje je pominjao Branko Dragas, na pitanje da li zivite bolje, gore ili isto kao pre 4 godine, koje je radjeno mislim pre godinu dana:

30% ljudi zivi bolje
35% ljudi zivi bolje

To znaci, sto kaze Branko Dragas, da bar 65% ljudi nema nikakav interes da se buni i menja nesto u drzavi.

Lepo, reci ce neko. Ali ODAKLE NAM NOVAC KAD ZNAMO DA PRAKTICNO NEMAMO PRIVREDU? Mi besomucno gradimo puteve, a mnogo ljudi je vec reklo da od toga nema 'leba ako ti putevi ne sluze privredi. A ne sluze, sluze NATO-u i odredjenim stranim kompanijama kojima MI GRADJANI za SKUPE PARE pravimo puteve KOJI NAMA BAS I NE TREBAJU. A to je samo jedan primer.

Da skratim, MI ZIVIMO NA KREDIT SA ODLOZENIM VRACANJEM - rasprodajemo Srbiju dajuci je u zalog za kredite, koje necemo moci da vratimo. Ovo sto je sad povecan porez je samo vrh ledenog brega, i sluzi da pokrivanje pukog budzeta, TEK CETE DA VIDITE STA CE DA BUDE KAD KRENE JAGMA ZA NOVCEM DA SE VRATE TI OGROMNI DUGOVI. Ljudi jako lose znaju matematiku, i to ce skupo da nas sve kosta.

Ja licno nemam nista od ovih kredita, radim u privatnoj firmi koja nema veze sa gradjevinom i putevima, stavise pljackom nekih firmi sa kojima mi radimo zapravo su nama smanjeni prihodi jer te firme, buduci opljackane, sada nemaju novca da plate za nase usluge, a mi im pruzamo usluge iz osnovne aktivnosti kojom se bave. Drugim recima, za mene nema para, a radim jako ozbiljan posao i odgovoran visoko strucan posao, jer je SNS banda opljackala firmu sa kojom saradjujemo, a i smanjenjem plata u toj istoj firmi spustili su plate celokupnom sektoru, prakticno cineci usput uslugu stranim kompanijama na ustrb nas srpskih strucnjaka.

U skladu sa tim i ja se slazem da necu da vracam dugove sa kojima nemam nista, ali na zalost stvari ne funkcionisu tako i kroz poreze i pomenutu pljacku firmi sa kojima recimo saradjujes na kraju sve placamo i mi.

A videcemo tek sta ce biti kada dinar padne prema evru X puta za 1 dan, tek cete onda da shvatite koliko smo mi zapravo duzni, jer nam je sve lazno u drzavi sto se tice ekonomije.

Zato sto pre ove sklonimo i oduzmemo im svu imovinu imamo vise sansi da sprecimo koliko-toliko neizbezni krah ekonomije.

Зашто порез на имовину мора да се плаћа? У чијем уставу то пише?
Коме држава плаћа порез на своју имовину?

Tacno. Sto se tice poreza ima tu par problema.

1. Porez na pokretnu (automobili) i nepokretnu (kuce, stanovi) imovinu - kupovinom kola ili zemlje/stana/kuce, ti platis drzavi porez za tu kupovinu. ZASTO BI POSLE SVAKE GODINE PLACAO PONOVO NEKI POREZ NA NESTO NA STA SI VEC PLATIO POREZ?! Zamislite da svake godine placate porez za gace koje ste kupili pre par godina - realno nema razlike, a nema ni logike.

2. Porez na platu - porez na platu koji se uzima svakom od nas automatski svakog meseca je, posto postoji PDV, zapravo DVOSTRUKO OPOREZIVANJE. Sad ce neki da objasnjavaju kako se dvostruko oporezivanje odnosi na robu, tj da se ne placa dva puta porez na isti deo cene proizvoda, ali placanje poreza na platu JE DVOSTRUKO OPOREZIVANJE. Svaki dinar koji dobijete u vidu neto plate, onoga sto mi standardno zovemo plata, je vec OPOREZOVAN jer se na bruto platu uzima porez. Onda od tako OPOREZOVANOG novca, koji dobijete u vidu plate, vi kupujete sve drugo i placate racune i pri svakoj toj uplati PLACATE PONOVO POREZ, tzv PDV. Znaci na oporezovani dinar vi ponovo platite porez. TO SE ZOVE DVOSTRUKO OPOREZIVANJE. Znaci ili nema poreza na plate, ili nema PDV-a, NE MOZE DA POSTOJI I JEDNO I DRUGO! AKO POSTOJI, TO JE PLJACKA!

3. Ako postoji porez na platu, ON MORA BITI ISTI ZA SVE i ne sme biti PROCENTUALAN, kao ni uplata za ZDRAVSTVENU ZASTITU, koja se isto obracunava procentualno na platu. Objasnjenje: ako dobijete platu 50.000 din na vase ime uplaceno je recimo 10% poreza i 10% za zdravstvo, sto na bruto dodje recimo oko 7500 po svakoj stavci. Ako dobijete platu 100.000 din onda ste platili recimo 15000 po svakoj stavci. Nije ovako linearan obracun, ali u principu nije velika razlika, pa je ovo dovoljno dobar primer. Znaci onaj sa platom od 100k placa lekara 15000 din svaki mesec, a onaj sa platom 50k placa 7500 din. ALI ONI PLACAJU ISTU USLUGU I ISTE LEKARE I ISTE BOLNICE I ISTE USLOVE TOTALNO RAZLICITO!!! ZASTO??? Cena MORA biti ista za sve, tj doprinos za zdravstvenu zastitu mora biti ISTI ZA SVAKOG ZAPOSLENOG. Solidarnost, na kojoj je izgradjen zdravstveni sistem, ne odnosi se na to da treba RAZLICITO da placamo ISTU uslugu, vec da svi placamo u istu kasu, ali nismo svi bolesni u isto vreme, tako da moze sistem da opsluzi veci broj ljudi na toj "solidarnosti" da nismo svi stalno bolesni, vec samo neki od nas i to ponekad (u globalu).
Slicno vazi za porez na platu - to po definiciji ide za policiju, sudove, administraciju, obrazovanje - PA ZASTO BI OPET TO PLACALI RAZLICITO ZAVISNO OD PLATE? I to mora da bude, AKO UOPSTE POSTOJI - vidi stavku 2 - ISTO ZA SVE, jer nema onaj sa 100k platom dva policajca za sebe a onaj sa 50k jednog, ili da ima prednost u sudu, ili u prosveti - svi koristimo iste usluge A PLACAMO TO JAKO RAZLICITO.

Mislim da sam ovim ukazao koliko problema imamo vezano za poreze.

Iz tvog odgovora mi zvuci da bi najbolja ideja ovih svih bojkota bilo da se gorivo ne kupuje par dana…to bi državu najviše bolelo 🤔
To kao kad bi neko izgladnjivao sebe da bi odstranio parazite. Fora je u tome da mi nismo bili spremni za sistem PDVa odmah nakon godina sankcija i gradanskih ratova a pošto su sve domaće firme zatvorene ili prodate za šaku dolara. Sad je još jedino ostalo da i nas oderu a srecnici da kopaju litijum za porciju pirinča.

Gorivo, alkohol i cigare (akcizna roba)... ali će se ljudi radije odreći hleba nego cigara, pića i vožnje. Eto zašto ne uspeva.
@zaluđenik
Овај ми каже мора се иде овде,да се региструјеш:

https://eid.gov.rs/sr-Cyrl-RS/pocetna

https://eporezi.purs.gov.rs/user/login.html

Каже,захвална Стварчица,бржа него Поштар,
Позд..
Hvala :)

Ima toga ali su izuzeci od pravila. Komercijalna cena bi bila ona koju diktira tražnja koja omogućava prodaju u nekom razumnom roku, što je u najvećem broju slučajeva nemoguće.
Zgrada u Batutovoj ulici na Zvezdari je rasprodata pre postavljanja ploče na dubini od 100m u odnosu na ulicu.
To je zgrada poznata po količini armature koliko Demokrate nikad nisu imale ni idejno a kamoli praktično u silnoj novogradnji po Dimitrijali za vreme svog urbanocida Zvezdare. Američki i Ruski sateliti su pažljivo pratili čemu tolika armatura u srpskom neimarstvu, kažu da ni zemljotres od 10 Rihtera neće moći da je pomeri.
Još poznatija je po arlaukanju Demokrata kako leti prašina decama u usta u obližnjoj školi, navodono 10 metara od gradilišta.
Pazote, prašina uleće samo demokratskoj deci, ostala su poštedjena nekim Božjim čudom pa im mame i tate ni u jakni ni u torbama ne nadju ni zrnce peska.

Back