Al' je lep ovaj svet

Da bi promijenili svijet oko sebe, moramo promijeniti prvo onaj u sebi a to je najteza borba, tu imamo posla citav zivot.

Slažem se sa ovim u potpunosti.I slažem i zalažem.

No, da li je samo to naš posao i svrha postojanja?
Ne želim da menjam svet, davno sam odrasla i počela sebe da menjam,
ali se pitam da li je to sve što mogu?
Da li uopšte ne treba da iznosim ni svoje mišljenje jer je u suprotnosti sa svim i svačim?

Verovatno su me umorile floskule i fraze, ćutanja, guranje glave u pesak i sl. To je moj problem,
i sa tim nemam dvojbe.
Slažem se da treba dobro i lepo misliti, pa će lepo i dobro biti,
ali tu me nekako demontuje svet oko mene.

Ne bih počinjala ovu temu da sam okrenuta samo svom dobru ( ili zlu ).
Jeste da ne zabadam nos gde mu mesto nije,
i za to se zalažem, no to ne menja moj osećaj da mogu da se oduprem potpuno sama nekim stvarima koje se tiču svih nas.

Dobijem povremeno ideju i poriv da odem u neku pećinu na neko brdo, po mogućnosti s nekom rekom u blizini...no, da li je to rešenje :think:
Individualno gledano, jeste.

Od Igoa su mi najdraži "Jadnici".
Pred kraj romana, Igo objašnjava sveobuhvatnu strukturu dela:

"Knjiga koju čitalac ima u ovom trenutku pred sobom je, s kraja na kraj, u celosti i detaljima ... napredak od zla ka dobru, od nepravde do pravde, od laži do istine, iz noći u dan, od apetita do savesti, od korupcije do života; od bestijalnosti do dužnosti, od pakla do raja, od ništavila do Boga. Početna tačka: materija, odredište: duša. Hidra na početku, anđeo na kraju."

Zvuči poznato?

Da li uopšte ne treba da iznosim ni svoje mišljenje jer je u suprotnosti sa svim i svačim?

Verovatno su me umorile floskule i fraze, ćutanja, guranje glave u pesak i sl. To je moj problem,
i sa tim nemam dvojbe.

i za to se zalažem, no to ne menja moj osećaj da mogu da se oduprem potpuno sama nekim stvarima koje se tiču svih nas.

Dobijem povremeno ideju i poriv da odem u neku pećinu na neko brdo, po mogućnosti s nekom rekom u blizini...no, da li je to rešenje :think:
Individualno gledano, jeste.
Isto tako razmisljam

i sa tim nemam dvojbe.

Individualno gledano, jeste
Naravno da mozemo izneti svoje misljenje, no da li ce biri usvojeno ili ce me neko gledati prekornim ocima jer se protivim onome sto su zamislili oni koji su mi nadlezni i opet na kraju bude kako su oni rekli, zato ne trosim svoju energiju tamo gdje unaprijed gubim, jer zavisim od njih. Isto razmisljam kao i ti otici negdje i naci svoj mir.

Sopstveni mir nema cenu, to je istina.
Pomalo je tužno što je to sve što se može i što preostaje.
Čuvati taj sopstveni mir.
Hmm
A sta drugo? Ja kazem mnogo puta sami smo krivi, napustili smo svoja imanja i otisli da budemo neciji robovi i radi kako ti se kaze. Ja sada i da se vratim o selu ne znam nista i za mene je kasno ali ovim mladjim bih rekla da zive od svoga rada i nikome da ne sluze.
Ili da se udruzimo da dizemo revolucije kojima se mnogo puta mijenjala ideja i svijest i opet dodje neko ko ce to da iskoristii da nametne svoju vlast drugima?

Ne znam u kojoj meri možemo da menjamo svet na bolje. Zašto?

Postoje dve narodne izreke " Svetu se ne može ugoditi" i " 100 ljudi, 100 ćudi".

Svako od nas može svojom dobrotom, svojom hrabrošću i znanjem da menja svet na bolje, ali..To ali je gotovo uvek prisutno.

Postoje ljudi kojima nije bitno kako će doći do cilja, do bogatstva, "ugleda " u društvu.

Postoje i neki drugi koji ne žele, da zbog svog cilja gaze preko mrtvih.

To su dva potpuno razlićita sveta, a zajedno čine naše društvo, mislim globalno, na društvo u celini.

Šta mi, kao pojedinci možemo da promenimo?

Možemo da budemo aktivni i promenimo vlast na primer..Ili da budemo aktivni i ne dozvolimo da se unište i ekologija i naše zdravlje.

Na te stvari možemo da utičemo.

Takođe, možemo sami da izaberemo svoje društvo, svoje prijatelje.

Ali, u vezi promena opet će neko biti nezadovoljan- Svetu se ne može ugoditi.

Baš zbog ove rečenice i razmišljanja da sami kao pojedinci ne možemo da uradimo ništa. zatvaramo se u neke naše "mikrokosmose" ili u tzv "zonu komfora" i gledamo samo sebe.

Zato je danas malo empatičnih ljudi, manje onih koji zaista žele promene, manje..

Želela bih da verujem da će se nove, moderne vrednosti vremenom istrošiti, nestati i da će se vratiti one vrednosti kao što su poštenje, dobrota, empatija, ljubav.

Što se tiče slobode govora, i uopšte slobode... živimo u vremenu u kome samo hrabri mogu slobodno da iznose svoje mišljenje, ali to mišljenje je bolje iznositi ako smo u nekoj organizaciji, ekološkoj npr, jer imamo zaštitu iza sebe.

A sta drugo? Ja kazem mnogo puta sami smo krivi, napustili smo svoja imanja i otisli da budemo neciji robovi i radi kako ti se kaze. Ja sada i da se vratim o selu ne znam nista i za mene je kasno ali ovim mladjim bih rekla da zive od svoga rada i nikome da ne sluze.
Ili da se udruzimo da dizemo revolucije kojima se mnogo puta mijenjala ideja i svijest i opet dodje neko ko ce to da iskoristii da nametne svoju vlast drugima?

Nisam ni ja ljubitelj ovako teških tema, dvoumila sam se dugo da li da je otvorim.
Svi ovde dođemo da se upravo od tih pitanja udaljimo.
Zato i nisam zamislila kao previše ozbiljnu temu i diskisuju, već opušteniju sa akcentom na druženje i razmenu mišljenja.
Prošla me mladost, inače bih razmislila o revoluciji :lol:, nisam više buntovnik, a nekad mi taj buntovnik baš nedostaje...

Nemojte se ni Vi koji svratite ovde previše zamarati, ovde je dozvoljeno sve sem negativnosti :zag::heart:
Lepo je ponekad razmeniti i koju ozbiljnu misao i reč, a mislim da ovde može da se okupi lepo društvo koje ima i šta da kaže, a i nosi sa sobom lepu energiju.

p.s. otvorila bih na romantici da je ikako bilo moguće, ali nisam našla dobru uvertiru da zamažem suštinu teme :lol::cool:

Svetu se ne može ugoditi.

Vaistinu ne može.

Evo, promenilo se vreme, već smo počeli da se žalimo :)
No mene lično i ne zanima da ugodim, pa nekako kotrljam.
Da me zanima, ne bih ni otvorila ovakvu temu.
( ovo par rečenica dodah nevezano za ovu mudru rečenicu koju si navela )

Što se tiče slobode govora, i uopšte slobode

Mislim da nismo ispravno shvatili slobodu govora.Bar po onom što se da videti po medijima i mreži...
Zato često i ovde napišem, polu u šali, polu u zbilji, da bih uvela takvu cenzuru pa i Goli otok :mrgreen: iodem zahvaljujući se što ne živim u doba linča. :lol:

Udruženja nisu za mene, ne volim čak ni književna.Umem da budem timski igrač, ali najviše mi prija soliranje.
Ne volim ni svetla pozornice, prija mi senka :)
Samo sam bila član biblioteke, sportskog kluba i nekim čudom imam i neke članske karte književnih klubova koje ni sama ne znam kao i zašto imam.

I ja to ne volim, više volim senku. 🙂

Na koje književne klubove misliš?

Ja sam član kluba čitalaca Lagune i kluba čitalaca Vulkan izavaštva, tj Vulkani knjižara. I član nekoliko Fejs knjiških grupa.

Trenutno nisam mnogo aktivna u tim grupama i zbog ovog foruma i zbog jednog književnog serijala... Trudim se da što više čitam. U poslednje vreme ne provodim mnogo vremena na netu.

Zaista, ako biram net i čitanje knjige, prednost dajem čitanju.

Mislim da nismo ispravno shvatili slobodu govora.Bar po onom što se da videti po medijima i mreži..

100 posto se slažem sa tobom.

Ja volim da iskazem glasno i jasno sta mi smeta.
Uvek kao malopre u kilometarsko resu banci koji je potpuno nepotreban
a tako i u firmi reagujem na egotripove i bezobrazluk
jednako kao na glpost jer ona je mnogo opasnija...
Vise me nije briga sta cu postici a znam da neccu skoro nista.,
Sada lajem i pustam karavane neka prolaze.
Razumem kuce ali ipak visse volim mace pa sam vecio deo vremena macak.
U senci skriven posmatram oko sebe i cekam priliku za nesto korisno i lepo.
Nadimak je tu samo da zavara okolini.

Vaistinu ne može.

Evo, promenilo se vreme, već smo počeli da se žalimo :)
No mene lično i ne zanima da ugodim, pa nekako kotrljam.
Da me zanima, ne bih ni otvorila ovakvu temu.
( ovo par rečenica dodah nevezano za ovu mudru rečenicu koju si navela )

Mislim da nismo ispravno shvatili slobodu govora.Bar po onom što se da videti po medijima i mreži...
Zato često i ovde napišem, polu u šali, polu u zbilji, da bih uvela takvu cenzuru pa i Goli otok :mrgreen: iodem zahvaljujući se što ne živim u doba linča. :lol:

Udruženja nisu za mene, ne volim čak ni književna.Umem da budem timski igrač, ali najviše mi prija soliranje.
Samo sam bila član biblioteke, sportskog kluba i nekim čudom imam i neke članske karte književnih klubova koje ni sama ne znam kao i zašto imam.

Ovo je izuzetno interesatna observacija. Hvala za ideju.

Iako ja vise verujem da to zapravo nije lose shvacena sloboda govora, nego sloboda nekulture u razmnozavanju i oslobodjenju.

A mozda je sve to samo odjek u mojoj glavi te da je premisa potpuno ista.

Onda dolazi cenzura. Pa i samo-cenzura.

A u to ime svojevremeno je bio intervju Ali-G - Innit (prve inkarnacije Sase Koena) i neki lik koji se bavi cenzurom u UK. Taj intervju je zaista nacisto pomeren u smislu da cenzura bas i ne moze kvalitetno da se uradi.

Poslednja izmena:

Back